Clifford's Tower, York

Clifford’s Tower of York Castle is een klein kasteel wat hoog boven het stadje uitkomt. Er is weinig meer over van wat vroeger deel uitmaakte van het kasteel. Er waren nog meer gebouwen die ommuurd werden en waarna ook nog een gracht kwam. De (middeleeuwse verdedigbare) woontoren dankt zijn naam aan de rebel Lord Robert Clifford. Deze man werd in 1322 aan kettingen aan deze toren opgehangen door Edward II.

Ondanks dat er weinig meer over is van het gebouw is het toch zeker de moeite waard om een bezoekje aan de toren te brengen. Nadat je omhoog geklommen bent langs de trappen heb je namelijk een prachtig uitzicht over de stad. Daarnaast kun je nog het museumpje en de gevangenis bezoeken.

Geschiedenis Clifford’s Tower

Clifford's Tower, York

Willem de Veroveraar bouwt in 1068/1069 twee motte met vestingsmuren (kastelen) in York, één daarvan is Clifford’s Tower. Beide kastelen worden in 1069 verbrand door Deense indringers, met steun van de bevolking van York. William herbouwt de kastelen en als straf wordt in grote delen van Noord-Engeland afval gelegd.

In 1190 vlucht de joodse gemeenschap van York naar de toren. Er zit een menigte achter ze aan, die de Joden niet laat ontsnappen. Ze plegen massaal zelfmoord en de houten toren wordt in brand gestoken. Overlevenden worden gedood.

Tussen 1245 en 1272 wordt de huidige toren gebouwd. De stenen toren is gebouwd volgens een ongewoon ontwerp met vier lobben.
Na de noordelijke Pilgrimage of Grace tegen Henry VIII wordt in 1537 de rebellenleider Robert Aske in ketens opgehangen, naar verluidt aan de torenmuren.

Gedurende een groot deel van de 14e en 15e eeuw werd de toren van Clifford gebruikt als schatkist, schatkist, munt, gevangenis en zetel van koninklijke macht. De torenwachter begint in 1590 de toren af te breken om zijn materialen te verkopen. De inwoners van York houden hem tegen. Tijdens de Burgeroorlog (1642-9) werd Clifford’s Tower in handen van de royalisten terwijl de stad belegerd werd.

York vanuit Clifford's Tower

In 1684 wordt Clifford’s Tower alsnog zwaar beschadigd. Een explosie, mogelijk sabotage, vernietigt het interieur en maakt een einde aan het militaire gebruik van de toren.

Veel van het metselwerk van York Castle is in de 18e eeuw vervangen, waardoor er weinig overgebleven is uit het middeleeuwse tijdperk, afgezien van Clifford’s Tower.

In 1820 wordt de toren nog gebruikt als gevangenis, hiervoor werd de omgeving ommuurd. Deze muur is later weggehaald zodat de toren weer mooi zichtbaar werd. In 1935 wordt Clifford’s Tower weer geopend voor het publiek.

Meer informatie

English Herritage is druk bezig met plannen om de toren te renoveren om recht te doen aan de historie van Clifford’s Tower. Het is dus mogelijk dat wanneer je de toren bezoekt, deze onder constructie is.

Adres: Tower Street, York
Meer informatie/website: Clifford’s TowerGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.