Home » Groot-Brittannië » Ontdek de rijke geschiedenis van Clifford’s Tower in York

Gepubliceerd op 19 oktober 2023 | Laatst aangepast op 4 april 2024

Clifford’s Tower of York Castle is een klein kasteel wat hoog boven het stadje uitkomt. Er is weinig meer over van wat vroeger deel uitmaakte van het kasteel. Er waren nog meer gebouwen die ommuurd werden en waarna ook nog een gracht kwam. De (middeleeuwse verdedigbare) woontoren dankt zijn naam aan de rebel Lord Robert Clifford. Deze man werd in 1322 aan kettingen aan deze toren opgehangen door Edward II.

Ondanks dat er weinig meer over is van het gebouw is het toch zeker de moeite waard om een bezoekje aan de toren te brengen. Nadat je omhoog geklommen bent langs de trappen heb je namelijk een prachtig uitzicht over de stad. Daarnaast kun je nog het museumpje en de gevangenis bezoeken.

Clifford's Tower, York

Geschiedenis Clifford’s Tower

Clifford's Tower, York

Clifford’s Tower kent een lange en indrukwekkende geschiedenis. Het begint wanneer Willem de Veroveraar in 1068/1069 twee motte met vestingmuren in York bouwt. Eén daarvan is Clifford’s Tower. Deense indringers verbranden echter beide kastelen in 1069. Hierbij krijgen ze steun van de bevolking van York. Willem herbouwt de kastelen en legt als vergelding grote delen van Noord-Engeland in as.

In 1190 vlucht de joodse gemeenschap van York naar de toren omdat er een menigte achter ze aan zit. Die laten de Joden echter niet ontsnappen. De joden plegen massaal zelfmoord en zetten hun persoonlijke spullen in brand, waardoor ookde houten toren vlam vat. De achtervolgers doden de overlevenden. Tussen 1245 en 1272 is de huidige toren gebouwd volgens een ongewoon ontwerp met vier lobben.

Stenen toren

Ook in deze stenen toren gebeurt een hoop. Gedurende een groot deel van de 14e en 15e eeuw is de toren van Clifford gebruikt als schatkist, muntenmakerij, gevangenis en zetel van koninklijke macht. Na de noordelijke Pilgrimage of Grace tegen Henry VIII is in 1537 de rebellenleider Robert Aske in kettingen opgehangen, naar verluidt aan de torenmuren. Wanneer de torenwachter in 1590 de toren begint af te breken om deze materialen te verkopen houden de inwoners van York hem tegen. En tijdens de Burgeroorlog (1642-9) komt Clifford’s Tower in handen van de royalisten terwijl de stad belegerd wordt, maar de toren overleefd.

Een explosie, mogelijk sabotage, vernietigt Clifford’s Tower alsnog in 1684. Het interieur raakt zwaar beschadigd en het maakt een einde aan het militaire gebruik van de toren.

Clifford's Tower, York

In 1820 is de toren nog gebruikt als gevangenis, hiervoor is de omgeving ommuurd. Deze muur is later echter weer weggehaald zodat de toren weer mooi zichtbaar is. In 1935 is Clifford’s Tower geopend voor het publiek. In 2022 ging de toren weer open na een enorme verbouwing, waardoor de toren er nu uitziet zoals in de video hieronder.

Cliffords Tower vandaag de dag

Een van de grootste attracties van Clifford’s Tower is het adembenemende uitzicht vanaf de top van de toren. Vanaf hier kun je genieten van een panoramisch uitzicht over de stad York en de omliggende regio. Na de verbouwing kun je nu naast de top en de begane grond ook halverwege de toren rondkijken. Hier zie je bijvoorbeeld het koninklijk toilet en de kapel. Daarnaast is er een tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel en de stad. Je kunt meer leren over Engelse Burgeroorlog en het dagelijks leven in York tijdens de middeleeuwen.

York vanuit Clifford's Tower

Praktische informatie

Clifford’s Tower is makkelijk te bereiken vanuit het centrum van York. Het ligt op loopafstand van andere highlights van de stad.

Adres: Tower Street, York, North Yorkshire, YO1 9SA

Tickets

Je kunt kaartjes aan de kassa kopen, maar het is goedkoper om dit van tevoren online te kopen . Met een English Heritage of York Pass heb je gratis toegang tot de toren.

Meer informatie

Officiële website: www.english-heritage.org.uk/visit/places/cliffords-tower-york/
Of lees meer over York.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken