Home » Typisch Brits » Films/tv » De bingewatch-lijst van Netflix voor iedere anglofiel

Gepubliceerd op 17 mei 2021 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Ik moet bekennen, ik was zo’n late adopter. Ik kan me prima vermaken zonder Netflix. Maar nieuwsgierig naar The Crown en Outlander ben ik toch overstag gegaan. En nu? Nu heb ik een hele lijst aan series op Netflix waarvan ik vind dat ik ze moet hebben gezien als Groot-Brittannië liefhebber.

Er zijn veel series die iedereen wel kent. The Crown, Outlander en Bridgerton staan natuurlijk ook in ons Netflix lijstje. Maar er staan zo veel meer pareltjes op Netflix en voor ieder wat wils. Daarom maken we een mooi overzicht die je kunt toevoegen aan ‘Mijn lijst’ op de streamingdienst.

(Kostuum)Drama | Detectives | Komedie | Documentaires  

(Kostuum)Drama

Dit is wellicht nog de meest brede categorie. Sommige series zijn op waarheid berust, sommige pure fantasie.

The Crown

The Crown

Wellicht één van de bekendste series op Netflix, en zeker voor de anglofiel. Gebaseerd op het leven van koningin Elizabeth II laat The Crown het leven van een monarch zien. Politiek en privé komen de grote drama’s uit het leven van de Queen voorbij. Een prachtige serie, zolang je maar in het oog houdt dat het een dramaserie is en geen documentaire 😉.

Er staan trouwens ook documentaires over het koninklijkhuis op Netflix, kijk daarvoor bij documentaires.

Britblog schreef al eerder een artikel over deze hitserie: De waarheid achter The Crown: feit of fabel?

Peaky Blinders

Peaky Blinders, Netflix

Thomas Shelby, leider van een bekende Britse straatbende, heerst over Birmingham en ver daarbuiten. De gehele (zigeuner)familie helpt hem daarbij. De Peaky Blinders hebben een gokkantoor, maar doen daar natuurlijk nog veel buitenom. De meeste jonge bendeleden hebben de Eerste Wereldoorlog meegemaakt, wat een duidelijke stempel op hun drukt.
Nog zo’n serie waar waarheid en fictie door elkaar lopen. Want ja er was een bende in Birmingham die zich Peaky Blinders noemde. Daar is deze serie dan ook losjes op gebaseerd (heel losjes).

Britblog schreef al eerder een artikel over deze hitserie: Filmlocaties Peaky Blinders in Noord-Engeland (Waar is Birmingham?)

The English Game

The English Game

In deze miniserie komen sport, vriendschap en klassenstrijd samen. In de 19e eeuw begint voetbal van zo maar een bezigheid naar topsport te veranderen. Maar wie bepaalt de regels? In zes afleveringen leer je de geschiedenis van ’s werelds meest populaire spel. De serie is van dezelfde producenten als Downton Abbey, een garantie voor succes zul je zeggen. De serie is gebaseerd op de werkelijkheid.

Bodyguard

Netflix serie Bodyguard

David Budd is oorlogsveteraan en helpt een terreuraanslag te verijdelen. Weer in Engeland krijgt hij een nieuwe taak: de minister van Binnenlandse Zaken beschermen. Zij was een voorstander van het conflict waarin hij vocht. Is zijn plicht groot genoeg om zijn gevoelens hierover opzij te zetten? Bodyguard is een miniserie van zes afleveringen.

Land Girls

Land Girls

Toen de mannen in Groot-Brittannië naar Europa trokken voor de Tweede Wereldoorlog bleven de vrouwen achter. Sommige sloten zich aan bij de Women’s Land Army. Een groep vrouwen dat het werk op boerderijen overnam van de mannen die weg waren. Land Girls volgt het leven, de liefdes en de hoogte- en dieptepunten van vier van hen op het Hoxley landgoed. Op Pasture Farm kwamen de levens van deze vier totaal verschillende vrouwen samen, wat voor veel kijkplezier zorgt.

The Dig

The Dig

The Dig is net als The English Game een miniseries gebaseerd op de waarheid. Al is The Dig al wel iets waarheidsgetrouwer en gebaseerd op het boek The Dig van John Preston. Weduwe Edith Pretty heeft altijd al het vermoeden gehad dat er iets te vinden moet zijn in de geheimzinnige heuvels op haar landgoed Sutton Hoo. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog vraagt ze amateurarcheoloog Basil Brown haar land af te graven. Niemand ziet het nut ervan in, tot de eerste vondsten een feit zijn. Het blijkt de grootste vondst ooit op het Britse land zijn.

Wil je de echte locatie van The Dig bezoeken? 10 redenen om naar Suffolk te willen

Bridgerton

Netflix serie Bridgerton

Alhoewel je zou verwachten dat deze serie typisch Brits is, is het gebaseerd op de boeken van de Amerikaanse schrijfster Julia Quinn. Bridgerton speelt zich echter af in het Londen van begin 19e eeuw. En is het opgenomen op verschillende plekken in Engeland zoals Londen, Castle Howard en Bath.
De serie gaat over de familie Bridgerton, met in het bijzonder dochter Daphne. Ze moet dit jaar aan de man worden gebracht. Zelf zit ze er nog niet echt op te wachten en maakt een plannetje met Simon Basset, de hertog van Hastings. Hij zit namelijk in hetzelfde schuitje, en samen kunnen ze onder de druk van de familie uitkomen is het idee.

Outlander

Outlander

Ook Outlander is gebaseerd op de verhalen van een Amerikaanse schrijfster, deze keer Diana Gabaldon. Deze keer is Schotland het toneel van het verhaallijn en van de filmopnames.
Net na de Tweede Wereldoorlog gaan Claire en Frank Randall op huwelijksreis naar Schotland. Daar komt Claire in aanraking met de magische steencirkel Craigh na Dun. Deze brengen haar naar 1743, waar ze een geheel nieuw leven moet opbouwen.

Een prachtige serie waarbij je niet alleen kan genieten van de Schotse Hooglanden maar ook nog wat bijleert over de Schotse geschiedenis. Het is dan niet op waarheid berust maar er zitten wel elementen in die echt gebeurd zijn (denk aan oorlogen en veldslagen).

Britblog schreef al eerder een artikel over deze hitserie op Netflix: Op zoek naar Craigh na Dun, Fort William en andere Outlander locaties in Schotland

The Last Kingdom

The Last Kingdom

The Last Kingdom is gebaseerd op de The Saxon Stories van Bernard Cornwell. Het Groot heidens leger komt in 866 uit Denemarken aan in Groot-Brittannië. Zij zullen de relatie tussen de Angelsaksen en de Vikingen (zijzelf) opnieuw definiëren. Ze vestigen zich in Jórvik (York) en East Anglia, maar het koninkrijk Wessex geeft zich niet zomaar gewonnen. We zien Alfred de Grote zijn koninkrijk verdedigen tegen de Noormannen. De serie volgt Uhtred van Bebbanburg, die zichzelf de rechtmatige heer van Bebbanburg noemt en zijn positie weer opeist.

Alhoewel het een fictief verhaal kloppen de grote gebeurtenissen wel degelijk met de geschiedenis. Op dit moment zijn er vier seizoenen te bekijken, er komt nog een vijfde (en laatste) seizoen aan.

Rebellion

Rebellion op Netflix

Deze serie is een twijfelgeval, officieel is het geen Verenigd Koninkrijk gebied meer. De dramaserie Rebellion gaat over de Paasopstand in Dublin in 1916, waarbij de Ierse Republiek werd uitgeroepen. De opstand vormde het begin van een lang en bloedig conflict tussen Britse strijdkrachten en Ierse revolutionairen. Er zijn twee seizoen van ieder vijf afleveringen.

Netflix Detectives

Collateral

Netflix: Collateral

De moord op een pizzakoerier in een Londense buitenwijk moet worden opgelost door rechercheur Kip Glaspie. Bij haar onderzoek naar de schietpartij komt ze echter bij een veel groter geheel uit. Ze stuit op een web van samenzweringen tussen drugsdealers, smokkelaars en spionnen. Het is jammer dat deze spannende miniserie slechts vier afleveringen telt.  

Sherlock

Sherlock

De verhalen van Arthur Conan Doyle krijgen weer een moderne remake met deze serie. Sherlock Holmes speurt de straten van het moderne Londen af opzoek naar aanwijzingen om een reeks misdaden op te lossen. De serie is voornamelijk gefilmd in Cardiff, Wales, waarbij North Gower Street in Londen wordt gebruikt voor buitenopnames van de 221B Baker Street, de woning van Holmes en Watson.

The Frankenstein Chronicles

The Frankenstein Chronicles

Alle goede detectives lijken wel in Londen te wonen, want ook deze detective speelt zich daar af. Deze serie is losjes gebaseerd op Mary Shelley ’s roman Frankenstein uit 1818. Inspecteur John Marlott ontdekt een kinderlichaam in het water van de Theems. Als blijkt dat het lichaam is samengesteld uit lichaamsdelen van acht vermiste kinderen komt er een intensief onderzoek naar de dader.
Ondanks dat de serie zich in Londen afspeelt, is het grotendeels in Noord-Ierland gefilmd.

Hinterland

Hinterland

Velen zullen Hinterland al eens hebben gezien op tv (uitgezonden door NPO). Voor degene die dit hebben gemist: het staat ook op Netflix! Je kunt de serie ook kennen onder zijn originele Welshe titel Y Gwyll. Alles is namelijk twee keer opgenomen, in het Engels en in het Welsh. Op Netflix staat de Engelse versie. Hoofdinspecteur Tom Mathias komt vanuit Londen in de Welshe stad Aberystwyth werken. Hij neemt zijn geheimzinnige achtergrond met hem mee. Samen met inspecteur Mared Rhys gaat hij moordonderzoeken oplossen.

Het programma speelt zich af in Aberystwyth, Wales. De drie series zijn gefilmd in en rond de stad.

The Irregulars

The Irregulars

Deze detective speelt zich af in het Victoriaanse Londen. In de straten van de Britse hoofdstad woont een groep tieners bekend als de Irregulars. John Watson (die van Sherlock Holmes) wil deze groep inzetten om bovennatuurlijke misdaden op te lossen. Zo moeten ze in de eerste aflevering de ontvoering van vier pasgeboren baby’s te onderzoeken.

Er is slechts één seizoen van deze serie opgenomen en daar blijft het ook bij.

Netflix Komedie

Lovesick

Netflix serie Lovesick

Een jonge flierefluiter Dylan Witter geniet volop van het leven tot hij krijgt te horen dat hij chlamydia heeft. Er zit niets anders op dan zijn exen op de hoogte hiervan te brengen. Zijn huisgenoten, waarmee hij samenleeft in Glasgow, adviseren hem hierbij. Met het afwerken van de lijst komen er ook de herinneringen en gevoelens weer naar boven.

Sex Education

Netflix serie: Sex Education

Hoe ongemakkelijk is het als je tiener bent en je moeder sekstherapeut is? Daarnaast zijn je ouders ook nog eens gescheiden en ben jij de eeuwige maagd van de school. Otis raakt echter bevriend met Maeve en samen starten ze een sekskliniek op hun middelbare school. Ze helpen hun leeftijdgenoten met relatie- en seksproblemen. Bij het kijken van Sex Education kun je niet alleen genieten van de humor, maar ook nog van de mooie filmlocatie. De Netflix serie is opgenomen in de Wye Valley in England en Wales.

The End of the F***ing World

Netflix serie: The End of the F***ing World

Deze donkere komedie is gebaseerd op de ministrips The End of the Fucking World van Charles Forsman. Het gaat om tiener James, die duistere gedachtes heeft. Hij is er heilig van overtuigt dat hij een psychopaat is. Hij wil iemand vermoorden, maar wie? Dan ontmoet hij Alyssa, die kwaad is op de wereld en weg wil lopen. Ze gaan er samen vandoor, want James denkt dat hij zijn slachtoffer heeft gevonden.

Het eerste seizoen is voornamelijk opgenomen in het Engelse graafschap Surrey. Het productieteam verhuisde voor het tweede seizoen naar Zuid-Wales en de omgeving van Bristol.

Derry Girls

Derry Girls

Dit is één van de weinige Noord-Ierse series. Het gaat over vier schoolmeiden (Erin, Orla, Clare en Michelle) en één schooljongen (James) die leven in Derry tijdens The Troubles in de jaren ‘90. Ondanks IRA-bombardementen en terroristische dreigingen maken ze er een vrolijke boel van. De meiden maken zich meer druk om gewone tienerproblemen zoals de liefde en onbetaalbare schoolreisjes dan de politiek.

The Duchess

The Duchess

Van deze serie is slechts één serie gemaakt, waarbij het ook gaat blijven. The Duchess draait om de alleenstaande moeder Katherine. Ze zoekt balans tussen haar carrière, haar tienerdochter en haar relatie met haar vriend. Ze wil graag nog een kind, voordat ze te oud is, en ziet in haar ex de ideale spermadonor.

The Windsors

The Windsors

The Windsors vertelt het verhaal van de Britse koninklijke familie, maar dan opnieuw vormgegeven als een soap. Hoewel de verhalen volledig fictief zijn, zijn ze geïnspireerd door echte gebeurtenissen. Het eerste seizoen (er zijn drie siezoenen op Netflix) begint met Camilla’s bezorgdheid over de grote populariteit van William en Kate.

Netflix Documentaires   

The Investigator: A British Crime Story

The Investigator: A British Crime Story

Een echte misdaaddocumentaire waarbij gruwelijke misdaden worden onderzocht door journalist Mark Williams-Thomas. Het wordt gezien als Brits antwoord op het Amerikaanse Making a Murderer. In het eerste seizoen wordt de moord op Carole Packman uit 1985 onderzocht. Haar lichaam is nooit gevonden, maar haar man kreeg wel levenslang. Seizoen twee gaat over de seriemoordenaars Peter Tobin en Angus Sinclair.

Secrets of Great British Castles

Secrets of Great British Castles

Historicus Dan Jones neemt je in Secrets of Great British Castles mee langs de beroemdste kastelen van het Verenigd Koninkrijk. Een aantal van die kastelen zijn het bekende Dover Castle, Stirling Castle, Caernarfon Castle en Carrickfergus Castle. Het is jammer dat deze serie slechts twee seizoenen kent, want het koninkrijk kent zo veel meer kastelen.

The Ripper

The Ripper

Deze documentaire gaat over de Yorkshire Ripper, dus niet Jack the ripper. De vierdelige miniserie vertelt de gebeurtenissen en het onderzoek rond de moorden op dertien vrouwen die tussen 1975 en 1980 plaatsvonden in West Yorkshire en Manchester. Seriemoordenaar Peter Sutcliffe, de Yorkshire Ripper stierf aan corona net voordat deze serie op Netflix kwam.

Sunderland ‘Til I Die

Netflix documentaire: Sunderland 'Til I Die

Dit is een echte documentaire voor de sportliefhebbers. In twee seizoenen leer je het wel en wee kennen van de voetbalclub Sunderland A.F.C.. In het eerste seizoen zien we het voetbalseizoen 2017/18 waarin de club zich probeert terug te vechten in de Premier League. Door het succes hiervan is ook het seizoen 2018/19 gefilmd, wat te zien is in de tweede serie.

Churchill’s secret agents – The new recruits

Netflix Churchill’s secret agents – The new recruits

Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtte de Britse minister van Economische Oorlog, Hugh Dalton, de Special Operations Executive (SOE) op. De SOE was een geheime organisatie die verantwoordelijk was voor spionage en verkenning tijdens oorlogsinspanningen. Gewone burgers van alle achtergronden kregen een rigoureuze training tot geheimagent. In deze serie volgen we veertien rekruten die vandaag de dag dezelfde opleiding volgen. De opnames waren in Schotland, wat voor prachtige filmlocaties zorgt.

The Royal House of Windsor

The Royal House of Windsor

In deze documentaire leer je meer over de waarheid achter de serie The Crown die we hierboven al behandelde. Al komt deze documentaire al wel voordat The Crown is uitkwam, namelijk uit 2017. Dit was het jaar waarin het Huis van Windsor 100 jaar bestond. Het kwam voort uit het Huis van Saksen-Coburg en Gotha. De makers kijken hoe de Britse koninklijke familie de afgelopen 100 jaar machtsstrijd, intriges en nog veel meer heeft overleefd. Ze maken gebruik van insiders en kregen toegang tot het koninklijk archief.

Alle series zijn de vinden op de Nederlandse Netflix.com

We zijn nieuwsgierig naar jouw favoriete Netflix serie? Of zijn we wellicht een serie vergeten, post het dan hieronder.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.