De waarheid achter The Crown

The Crown is een prachtige serie op Netflix, maar het is wel een dramaserie en absoluut geen documentaire. Het is dan wel gebaseerd op het echte leven van de koninklijke familie, maar er zitten veel fabels/onjuistheden in. Vanaf seizoen 4 maken de makers het volgens velen zo bond dat ze een waarschuwing vooraf willen. Maar wat is dan wel de waarheid achter The Crown? Wij onderscheiden de feiten van de fabels.

Helaas kunnen we niet alles benoemen, we waren er namelijk ook niet bij wanneer de familie privé dingen bespraken. Maar er zitten grote historische missers in The Crown en wij gingen op zoek naar de waarheid achter The Crown. Laat deze feiten echter je kijkplezier niet ontnemen. The Crown is een dramaserie, geen biografie of iets dergelijks. Heb jij nog meer onwaarheden gespot? Laat het ons dan hieronder weten.

Seizoen 1 van The Crown

The Crown, seizoen 1

Aflevering 1: Wolferton Splash

De moeder van Philip, Alice van Battenberg, droeg een jurk en hoed op de bruiloft van Philip en Elizabeth. Tijdens de kroning droeg ze echter wel haar habijt.

Aflevering 4: Act of God

In aflevering vier wordt aandacht besteed aan de London Smog, waarbij Churchill het heel moeilijk krijgt in het parlement en een medewerker verliest door een ongeluk. Het is echter niet bekend of er iemand van te voren is gewaarschuwd voor de mist. Dit is waarschijnlijk niet zo, en er is dus ook niet waarschijnlijk dat er zo’n discussie is geweest in het parlement. De dood van een medewerker van Churchill is ook verzonnen. Venetia Scott heeft zelfs nooit bestaan.
Meer over The Great Smog: The Great smog in Londen 1952

Aflevering 5: Smoke and Mirrors

Tijdens het voorbereiden van de kroning zegt Philip niet te willen knielen voor zijn vrouw, in het echt is dit echter nooit een probleem geweest.

Aflevering 7: Scientia Potentia Est

De koningin ontdekt dat Churchill een beroerte heeft gehad. In het echt kwam ze hier pas achter toen Churchill al overleden was, namelijk pas in 1985. Sowieso wordt de relatie tussen de koningin en Churchill heel koeltjes neergezet. Echter was hun band zeer warm en goed, ze noemde hem ooit haar meest favoriete premier ooit.

Aflevering 8: Pride & Joy

In Australië hebben Queen Elizabeth en Prince Philip inderdaad ruzie gehad, maar er moet wel bij gezegd worden dat het niet duidelijk is waar de ruzie over ging.

Aflevering 10: Gloriana

The Crown overdrijft de relatie tussen de koningin en de hertog van Windsor. Er is geen bewijs dat Queen Elizabeth actief zijn advies zou hebben ingewonnen. Hij was een buitenstaander van de koninklijke familie tot zijn dood in 1972.

Seizoen 2 van The Crown

The Crown, seizoen 2

Aflevering 2: A Company of Men

Michael Parker en zijn vrouw scheiden inderdaad vanwege overspel. Echter is dit niet gebeurd in de Thurday club (wat niet zo’n bonte club was zoals ze in The Crown beweren) of terwijl hij op reis was met prins Philip. Michael nam zelf ontslag, in plaats van dat hij ontslagen werd.

Geruchten over overspel hebben Prins Philip lang achtervolgd, maar niets is erkend of bewezen. Dus ook niet met de ballerina Galina Ulanova, die wel echt heeft bestaan.

Aflevering 5: Marionettes

Lord Altrincham uitte in 1957 zijn zorgen over het koninklijk huis, hij had hierover een ontmoeting met Martin Charteris, die de assistent-privésecretaris van de koningin was. Er is geen enkele aanwezig dat hij de koningin ooit ontmoet heeft.

Aflevering 8: Dear Mrs Kennedy

Het diner van de Kennedy’s op Buckingham Palace schijnt inderdaad niet zo’n groot succes te zijn geweest. Dit kwam echter omdat de Kennedy’s wilde dat zus en zwager ook bij het diner mochten zijn. Dit gebeurde niet. Bovendien liet koningin Elizabeth haar zus, prinses Margaret, van de gastenlijst af, wetende dat Kennedy met haar op de foto wilde. Het gedrag van de Kennedy’s werd achteraf niet goed gepraat door een cocktail van medicijnen/drugs. Het is nooit bewezen dat ze dit gebruikten in Londen.

Aflevering 9: Paterfamilias

Het vliegtuigongeluk van de zus van Philip is echt gebeurd. In The Crown lijkt het er echter op dat Philip niet in het vliegtuig zat vanwege een ruzie op school. Dit is niet zo. Hij kreeg ook niet de schuld van zijn vader voor het ongeluk.

Philip bouwt een poort bij de school om zijn frustraties te uiten, dit is echter nooit gebeurd.

In deze aflevering noemt prins Philip zijn zoon Charles zwak. Het koninklijk huis komt weinig naar buiten met commentaar. Maar een insider zei tegen Glamour: “ze was erg van streek door de manier waarop prins Philip wordt afgebeeld als een vader die ongevoelig is voor het welzijn van zijn zoon. Ze was vooral geïrriteerd door een scène waarin Philip geen sympathie heeft voor een ronduit overstuur Charles terwijl hij hem vanuit Schotland naar huis vliegt. Dat is gewoon niet gebeurd.”

Aflevering 10: Mystery Man

Prince Philip kende inderdaad Dr. Stephen Ward en hij is ook ooit door hem geschetst. Maar er is absoluut geen bewijs dat prins Philip iets met het schandaal te maken heeft of dat hij ooit geassocieerd is met Christine Keeler .

Seizoen 3 van The Crown

The Crown, seizoen 3

Aflevering 1: Gold Stick

De eerste ontmoeting van Charles met Diana was niet in een toneelkostuum maar in 1977 toen Charles het landgoed van de familie Spencer bezocht voor een jachtpartij.

Aflevering 3: Aberfan

Prins Philip was niet bij de massabegrafenis in Aberfan en dat Queen Elizabeth haar verdriet veinsde lijkt ook niet te kloppen. De koningin oogde echt aangedaan toen ze het Welshe dorp bezocht. Het klopt dat ze pas na acht dagen richting Wales ging, wat ze zelf tot de dag van vandaag betreurt. Niemand nam haar dit echter kwalijk.

Aflevering 4: Bubbikins

De moeder van Philip, prinses Alice, heeft nooit een interview gegeven aan John Armstrong van The Guardian. En de documentaire over het koninklijk huis was niet zo’n flop als wordt gesuggereerd.

Aflevering 8: Dangling Man

Prinses Anne heeft inderdaad met Andrew Parker Bowles gedate, dit was echter voordat Charles met Camilla ging daten. Deze relaties liepen niet tegelijk zoals in The Crown wordt voorgesteld.

Aflevering 9: Imbroglio

Charles en Camilla zijn niet uit elkaar gehaald door de koninklijke familie. Het huwelijk van Camilla en Andrew Parker Bowles kreeg wel een zetje, maar dit zetje kwam van de ouders van Andrew. Deze vonden dat er lang genoeg geknipperd was en dat het tijd voor een huwelijk was.

Wat miste in seizoen 3?
Wat ons ook opviel is net iets wat niet werd getoond. Zo trouwde prinses Anne in 1973 met haar eerste echtgenoot, kapitein Mark Phillips. Hier wordt geen aandacht aan gegeven. Nog opvallender is dat de poging van ontvoering van Anne in 1974 er niet in voor komt. De waarheid was in dit geval toch wel erg dramatisch zou je zeggen?

Ook een ander drama komt niet aan bod, Bloody Sunday in 1972 te Derry, Noord-Ierland. Hierbij schoten Britse soldaten 14 katholieke demonstranten neer.

Seizoen 4 van The Crown

The Crown, seizoen 4

Aflevering 4: Favourites

Thatcher zou volgens The Crown nog met haar hoofd bij haar zoon te zijn wanneer ze besluit te oorlog te gaan op de Falklandeilanden. Echter was haar zoon in januari 1982 verdwenen en begon de oorlog in April. Tegen die tijd was Margaret Thatcher echt niet meer met haar hoofd bij dat voorval.

Aflevering 5: Fagan

Michael Fagan breekt in 1982 echt in en zit even langs de koningin op haar. Zijn motieven zijn echter niet politiek. Fagan beweerde zelfs dat hij helemaal geen echt plan in gedachten had. De koningin praat rustig met hem en weet hem weg te leiden doordat ze ergens anders sigaretten gaan halen.

Aflevering 7: The Hereditary Principle

Magaret komt er in deze aflevering achter dat haar gehandicapte nichtjes uit de familie worden gehouden vanwege de reputatie van de koninklijke familie. In het echt komt de Queens Mother er pas in 1982 zelf achter wat er met deze nichtjes is gebeurd. Dat ze er niets van af wist was waarschijnlijk dus eerder om de reputatie van de familie Bowes-Lyon te beschermen.

Niet dat de familie daarna wel contact met deze nichtjes en neefjes opnam.

Meer informatie over The Crown: netflix.com/thecrownGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.