Home » Groot-Brittannië » De waarheid achter The Crown: feit of fabel?
De waarheid achter The Crown

The Crown is een prachtige serie op Netflix, maar het is wel een dramaserie en absoluut geen documentaire. Het is dan wel gebaseerd op het echte leven van de koninklijke familie, maar er zitten veel fabels/onjuistheden in. Vanaf seizoen 4 maken de makers het volgens velen zo bond dat ze een waarschuwing vooraf willen. Maar wat is dan wel de waarheid achter The Crown? Wij onderscheiden de feiten van de fabels.

Helaas kunnen we niet alles benoemen, we waren er namelijk ook niet bij wanneer de familie privé dingen bespraken. Maar er zitten grote historische missers in The Crown en wij gingen op zoek naar de waarheid achter The Crown. Laat deze feiten echter je kijkplezier niet ontnemen. The Crown is een dramaserie, geen biografie of iets dergelijks. Heb jij nog meer onwaarheden gespot? Laat het ons dan hieronder weten.

Seizoen 1 van The Crown

The Crown, seizoen 1

Aflevering 1: Wolferton Splash

De moeder van Philip, Alice van Battenberg, droeg een jurk en hoed op de bruiloft van Philip en Elizabeth. Tijdens de kroning droeg ze echter wel haar habijt.

Aflevering 4: Act of God

In aflevering vier wordt aandacht besteed aan de London Smog, waarbij Churchill het heel moeilijk krijgt in het parlement en een medewerker verliest door een ongeluk. Het is echter niet bekend of er iemand van te voren is gewaarschuwd voor de mist. Dit is waarschijnlijk niet zo, en er is dus ook niet waarschijnlijk dat er zo’n discussie is geweest in het parlement. De dood van een medewerker van Churchill is ook verzonnen. Venetia Scott heeft zelfs nooit bestaan.
Meer over The Great Smog: The Great smog in Londen 1952

Aflevering 5: Smoke and Mirrors

Tijdens het voorbereiden van de kroning zegt Philip niet te willen knielen voor zijn vrouw, in het echt is dit echter nooit een probleem geweest.

Aflevering 7: Scientia Potentia Est

De koningin ontdekt dat Churchill een beroerte heeft gehad. In het echt kwam ze hier pas achter toen Churchill al overleden was, namelijk pas in 1985. Sowieso wordt de relatie tussen de koningin en Churchill heel koeltjes neergezet. Echter was hun band zeer warm en goed, ze noemde hem ooit haar meest favoriete premier ooit.

Aflevering 8: Pride & Joy

In Australië hebben Queen Elizabeth en Prince Philip inderdaad ruzie gehad, maar er moet wel bij gezegd worden dat het niet duidelijk is waar de ruzie over ging.

Aflevering 10: Gloriana

The Crown overdrijft de relatie tussen de koningin en de hertog van Windsor. Er is geen bewijs dat Queen Elizabeth actief zijn advies zou hebben ingewonnen. Hij was een buitenstaander van de koninklijke familie tot zijn dood in 1972.

Seizoen 2 van The Crown

The Crown, seizoen 2

Aflevering 2: A Company of Men

Michael Parker en zijn vrouw scheiden inderdaad vanwege overspel. Echter is dit niet gebeurd in de Thurday club (wat niet zo’n bonte club was zoals ze in The Crown beweren) of terwijl hij op reis was met prins Philip. Michael nam zelf ontslag, in plaats van dat hij ontslagen werd.

Geruchten over overspel hebben Prins Philip lang achtervolgd, maar niets is erkend of bewezen. Dus ook niet met de ballerina Galina Ulanova, die wel echt heeft bestaan.

Aflevering 5: Marionettes

Lord Altrincham uitte in 1957 zijn zorgen over het koninklijk huis, hij had hierover een ontmoeting met Martin Charteris, die de assistent-privésecretaris van de koningin was. Er is geen enkele aanwezig dat hij de koningin ooit ontmoet heeft.

Aflevering 8: Dear Mrs Kennedy

Het diner van de Kennedy’s op Buckingham Palace schijnt inderdaad niet zo’n groot succes te zijn geweest. Dit kwam echter omdat de Kennedy’s wilde dat zus en zwager ook bij het diner mochten zijn. Dit gebeurde niet. Bovendien liet koningin Elizabeth haar zus, prinses Margaret, van de gastenlijst af, wetende dat Kennedy met haar op de foto wilde. Het gedrag van de Kennedy’s werd achteraf niet goed gepraat door een cocktail van medicijnen/drugs. Het is nooit bewezen dat ze dit gebruikten in Londen.

Aflevering 9: Paterfamilias

Het vliegtuigongeluk van de zus van Philip is echt gebeurd. In The Crown lijkt het er echter op dat Philip niet in het vliegtuig zat vanwege een ruzie op school. Dit is niet zo. Hij kreeg ook niet de schuld van zijn vader voor het ongeluk.

Philip bouwt een poort bij de school om zijn frustraties te uiten, dit is echter nooit gebeurd.

In deze aflevering noemt prins Philip zijn zoon Charles zwak. Het koninklijk huis komt weinig naar buiten met commentaar. Maar een insider zei tegen Glamour: “ze was erg van streek door de manier waarop prins Philip wordt afgebeeld als een vader die ongevoelig is voor het welzijn van zijn zoon. Ze was vooral geïrriteerd door een scène waarin Philip geen sympathie heeft voor een ronduit overstuur Charles terwijl hij hem vanuit Schotland naar huis vliegt. Dat is gewoon niet gebeurd.”

Aflevering 10: Mystery Man

Prince Philip kende inderdaad Dr. Stephen Ward en hij is ook ooit door hem geschetst. Maar er is absoluut geen bewijs dat prins Philip iets met het schandaal te maken heeft of dat hij ooit geassocieerd is met Christine Keeler .

Seizoen 3 van The Crown

The Crown, seizoen 3

Aflevering 1: Gold Stick

De eerste ontmoeting van Charles met Diana was niet in een toneelkostuum maar in 1977 toen Charles het landgoed van de familie Spencer bezocht voor een jachtpartij.

Aflevering 3: Aberfan

Prins Philip was niet bij de massabegrafenis in Aberfan en dat Queen Elizabeth haar verdriet veinsde lijkt ook niet te kloppen. De koningin oogde echt aangedaan toen ze het Welshe dorp bezocht. Het klopt dat ze pas na acht dagen richting Wales ging, wat ze zelf tot de dag van vandaag betreurt. Niemand nam haar dit echter kwalijk.

Aflevering 4: Bubbikins

De moeder van Philip, prinses Alice, heeft nooit een interview gegeven aan John Armstrong van The Guardian. En de documentaire over het koninklijk huis was niet zo’n flop als wordt gesuggereerd.

Aflevering 8: Dangling Man

Prinses Anne heeft inderdaad met Andrew Parker Bowles gedate, dit was echter voordat Charles met Camilla ging daten. Deze relaties liepen niet tegelijk zoals in The Crown wordt voorgesteld.

Aflevering 9: Imbroglio

Charles en Camilla zijn niet uit elkaar gehaald door de koninklijke familie. Het huwelijk van Camilla en Andrew Parker Bowles kreeg wel een zetje, maar dit zetje kwam van de ouders van Andrew. Deze vonden dat er lang genoeg geknipperd was en dat het tijd voor een huwelijk was.

Wat miste in seizoen 3?
Wat ons ook opviel is net iets wat niet werd getoond. Zo trouwde prinses Anne in 1973 met haar eerste echtgenoot, kapitein Mark Phillips. Hier wordt geen aandacht aan gegeven. Nog opvallender is dat de poging van ontvoering van Anne in 1974 er niet in voor komt. De waarheid was in dit geval toch wel erg dramatisch zou je zeggen?

Ook een ander drama komt niet aan bod, Bloody Sunday in 1972 te Derry, Noord-Ierland. Hierbij schoten Britse soldaten 14 katholieke demonstranten neer.

Seizoen 4 van The Crown

The Crown, seizoen 4

Aflevering 4: Favourites

Thatcher zou volgens The Crown nog met haar hoofd bij haar zoon te zijn wanneer ze besluit te oorlog te gaan op de Falklandeilanden. Echter was haar zoon in januari 1982 verdwenen en begon de oorlog in April. Tegen die tijd was Margaret Thatcher echt niet meer met haar hoofd bij dat voorval.

Aflevering 5: Fagan

Michael Fagan breekt in 1982 echt in en zit even langs de koningin op haar. Zijn motieven zijn echter niet politiek. Fagan beweerde zelfs dat hij helemaal geen echt plan in gedachten had. De koningin praat rustig met hem en weet hem weg te leiden doordat ze ergens anders sigaretten gaan halen.

Aflevering 7: The Hereditary Principle

Magaret komt er in deze aflevering achter dat haar gehandicapte nichtjes uit de familie worden gehouden vanwege de reputatie van de koninklijke familie. In het echt komt de Queens Mother er pas in 1982 zelf achter wat er met deze nichtjes is gebeurd. Dat ze er niets van af wist was waarschijnlijk dus eerder om de reputatie van de familie Bowes-Lyon te beschermen.

Niet dat de familie daarna wel contact met deze nichtjes en neefjes opnam.

Seizoen 5 van The Crown

Seizoen 5 is het seizoen wat tot dan voor het meeste ophef zorgt. Natuurlijk ook omdat koningin Elizabeth pas gestorven is en alle andere gebeurtenissen nog vers in ieders geheugen liggen. Vanaf dit seizoen wordt er ook de omschrijving van de serie vermeld dat het fictie is, gebaseerd op echte feiten. Zoals we al wisten zijn de gesprekken vaak giswerk. Wij focussen ons hier dan ook op de grotere feiten die besproken worden in de serie.

Aflevering 1: Queen Victoria Syndrome

In deze aflevering ontmoet Prins Charles premier John Major om te vragen of hij wil proberen hem koning te maken. Deze ontmoeting heeft echter nooit plaatsgevonden.

De poll waar Charles zijn vertrouwen uit haalt in The Crown heeft sowieso niet bestaan. Er bestaat wel een artikel uit The Times waar juist positief wordt gesproken over het koningshuis en met name de koningin.

Aflevering 2: The System

Er wordt gesuggereerd dat Prins Philip een intieme relatie opbouwt met Penny Knatchbull en dat Elizabeth daar moeite mee heeft. In het echt is Penny Knatchbull een goede vriendin van de gehele familie. En was er dus helemaal geen wrijving tussen haar en de koningin.

Aflevering 3: Mou Mou

Mohamed Al-Fayed was niet per se fan van het Britse koningshuis, wat de aflevering van The Crown wel doet geloven. Ook de ontmoeting van Diana was niet meteen zo’n groot succes als de serie doet vermoeden.

Aflevering 4: Annus Horribilis

De speech in deze aflevering is echt gegeven, de koningin had een verschrikkelijk jaar. Het is echter onwaarschijnlijk dat haar moeder hier tegen was. Ook een gedeelte van de speech in The Crown (waarin ze haar familie benoemd) zat niet in de echte speech. En ze huilde ook zeker niet hierbij.

Aflevering 5: The Way Ahead

In The Way Ahead van The Crown lekt het gesprek van Charles met Camilla uit. Dit gebeurde echt, maar het uitgelekte gesprek van Diana, twee weken later, wordt niet benoemd. Hierin spreekt ze met haar vriend James Gilbey en doet ze uitspraken die ook op een affaire vanuit haar kant duiden.

Aflevering 6: Apatiev House

In deze aflevering staat Rusland centraal. Het gaat over de voorouders van Elizabeth die daar zijn omgekomen. Het klopt dat ze daar een gruwelijke dood kregen, het is echter niet waar dat dit komt door Koningin Mary. Zij weigerde niet persoonlijk de komst van de familie Romanov. Koning George heeft lang zitten twijfelen of hij de Russische koningshuis naar Engeland kon halen.

Aflevering 8: Gunpowder

Diana’s interview met Martin Bashir voor BBC’s Panorama is het onderwerp van deze aflevering. In deze aflevering van The Crown gaat Diana naar de koningin om te melden dat het interview eraan komt. De waarheid is echter dat haar perssecretaris Elizabeth heeft gebeld om dit te melden.

Lees dit artikel als je meer wil weten over Gunpowder/Guy Fawkes Night.

Aflevering 9: Couple 31

Aflevering 9 gaat over de scheiding van Charles en Diana. Hierin wordt gesuggereerd dat premier Major bemiddelde tussen het koppel op aanvraag van Queen Elizabeth. Er is hier echter geen bewijs van. Volgens HistoryExtra was er wel ooit een gesprek met de koningin, Diana en Charles. De bedragen die Diana eiste van Charles zijn nooit publiekelijk gemaakt en zijn dus pure speculatie.

De ontmoeting tussen Charles en Diana na de scheiding bij haar thuis waar ze samen roerei eten is erg onwaarschijnlijk.

Seizoen 6 van The Crown

Op dit moment is het zesde seizoen van The Crown net begonnen, wij hebben nog niet de tijd gehad om alle afleveringen te bekijken. Maar zodra we dat hebben gedaan en ons dingen zijn opgevallen, voegen we dat toe.

Het lijkt er wel op dat de artistieke vrijheid van de makers in dit seizoen nog meer van pas is gekomen, waarschijnlijk omdat het het laatste seizoen is. Zo komt Diana langs als een soort geest, die nog gesprekken kan voeren na haar dood.

Er zijn ook belanrijke gebeurtenissen in de Britse geschiedenis die missen zoals de rellen in Noord-Ierland en de decentralisatie van de macht in Schotland en Wales.

Netflix's The Crown seizoen 6

Aflevering 1: Persona Non Grata

Prins Charles is blij met de komst van prinses Margaret op Camilla’s 50e verjaardag, voor een zegen op zijn relatie met haar. De prinses was echter niet op dat feest. Het gesprek met de koningin kan toen dus ook niet hebben plaatsgevonden.

Aflevering 2: Two Photographs

Dat Mohamed Al-Fayed de pers tipt over de locatie van Diana en Dodi is een gerucht en nooit bewezen.
De fotograaf Duncan Muir is een fictief personage, de foto van Charles in kilt met de kinderen is genomen door een Sun-fotograaf.
De persconferentie over Bosnië is er wel geweest, maar deze ging over haar liefdadigheidswerk, en de pers was dus niet alleen geïnteresseerd in haar liefdesleven.

Hoe het laatste afscheid van Charles en Diana is geweest is nooit naar buiten gekomen. De verzoening is dan ook hoogst waarschijnlijk goed verzonnen door de makers.

Aflevering 3: Dis-Moi Oui

Er is niets wat er op wijst dat Dodi Diana ten huwelijk heeft gevraagd. Dodi kocht echter we een verlovingsring voor Diana kort voor hun dood. Deze is echter teruggevonden in zijn appartement in Parijs.

Aflevering 4: Aftermath

Prins Charles vloog wel naar Parijs om Diana’s lichaam naar huis te brengen, maar het idee dat

In de serie maakt de koningin bezwaar tegen de vlucht van Prins Charles naar Parijs omdat Diana na de scheiding geen HRH was, dit klopt niet. Ze had zelfs zelf de vlucht geregeld.

William was ook niet 14 uur weg, hij maakte slechts een lange wandeling in de Schotse Hooglanden en was dus zeker niet vermist.

Aflevering 5: Willsmania

De slechte relatie tussen Charles en William is iets wat niet zeker is. Er zijn in ieder geval geen aanwijzingen die erop wijzen dat de relatie zo slecht was zoals in de serie lijkt.

Aflevering 6: Ruritania

Ook is het niet waarschijnlijk dat Harry champagne in theekopjes heeft gedaan tijdens de Queen’s Golden Wedding, hij was immers pas 13. Ook de plundering van de mini-bar in Canada lijkt daarom onwaarschijnlijk.

Blair heeft veranderingen aangebracht rondom het Britse Koninghuis (zoals bevriezingen van de toelage), maar het is onduidelijk of de koningin om veranderingen heeft gevraagd.

Aflevering 7: Alma Mater

Kate en William hebben elkaar nooit ontmoet in hun tienerjaren in de straten van Londen, ze kennen elkaar sinds hun studententijd. Kate heeft Diana dus nooit ontmoet.

De details van hun eerste kus zijn niet bekend, maar wanneer deze na de modeshow was, is deze niet verstoord door het overlijden van de Queen Mother. De modeshow was namelijk op 26 maart 2002. De koningin-moeder stierf op de 30 maart, toen William op skivakantie was in Zwitserland.

Aflevering 8: Ritz

De koningin ging in haar tienerjaren op VE-dag de stad in om dit te vieren, maar wel met medeweten van de koning en met beveiliging.

Aflevering 9: Hope Street

William was gewoon bij de Golden Jubilee en niet bij Kate.

Aflevering 10: Sleep, Dearie Sleep

Ook al gaat het om een gedachtegang, de kans dat de koningin gedachtes heeft gehad om afstand te doen van de kroon is zeeeeeeeer klein. Ze wilde het volk dienen tot haar dood.

Meer informatie

Meer informatie over The Crown: netflix.com/thecrown

Of lees hier meer over de Britse koninklijke familie


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Verenigd Koninkrijk

Ben je je reis naar het VK aan het plannen? Of gewoon inspiratie aan het opdoen? Kijk hier voor meer reisinspiratie naar het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken