Home » Groot-Brittannië » Schotland » Steden » Edinburgh » Wist je dat Edinburgh Castle… een bezoek waard is

Edinburgh Castle is een imposant kasteel gelegen in het hart van de Schotse hoofdstad Edinburgh. Het is één van de meest bezochte toeristische attracties in Schotland en trekt elk jaar miljoenen bezoekers uit de hele wereld.

Wanneer je door de stad loopt kun je niet om het kasteel heen, en daarom kan dit indrukwekkende gebouw natuurlijk ook niet op onze website ontbreken.

Geschiedenis van Edinburgh Castle

De strategische locatie van Edinburgh Castle was al duidelijk in de ijzertijd, toen men een heuvelfort op de rots bouwde. Vroegmiddeleeuwse poëzie vertelt al over een oorlogsgroep die hier een jaar lang feest voordat ze in de strijd hun dood tegemoet gaan.

Het kasteel is vaak belegerd. Zo verandert het tijdens de onafhankelijkheidsoorlogen vele malen van eigenaar. In 1314 heroveren de Schotten het kasteel op de Engelsen tijdens een gedurfde nachtelijke inval onder leiding van Thomas Randolph, de neef van Robert the Bruce.

Edinburgh Castle, Schotland

Koningen en koninginnen

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle was vele eeuwen lang de thuisbasis van koningen en koninginnen. Koningin Margaret (die later heilig is verklaard) stierf hier in 1093. De kapel die haar zoon, koning David I, ter ere van haar bouwde, is het oudste gebouw van Edinburgh.

In de Great Hall, die in 1511 is voltooid voor koning James IV, vonden grote banketten en staatsevenementen plaats. Maar de koning had weinig tijd om van zijn nieuwe aanwinst te genieten. Jacobus IV stierf in de Slag bij Flodden in 1513, toen hij vocht tegen Engelse troepen die door zijn zwager, koning Hendrik VIII van Engeland, waren gestuurd.

Boven de deur van het koninklijk paleis staan de vergulde initialen MAH – voor Mary Queen of Scots en haar tweede man Henry Stewart, Lord Darnley. Mary bevalt in 1566 in het Koninklijk Paleis van James VI. Hij wordt koning van Schotland toen hij 13 maanden oud was en verenigt de kronen van Schotland en Engeland in 1603.

Militaire basis

Na de ‘Unie der kronen’ van 1603 is Edinburgh Castle nog zelden bezocht door de regerende vorst, maar vanaf de jaren 1650 groeit het uit tot een belangrijke militaire basis. De verdediging is herbouwd en verbeterd als reactie op de Jakobitische opstanden van 1689-1746. Er zijn nieuwe geschutsbatterijen gebouwd, zoals Dury’s Battery, en nieuwe barakken, zoals het Queen Anne Building, om de vele soldaten en officieren te huisvesten.

Ongeveer 600 soldaten worden ondergebracht in de Nieuwe Kazerne, gebouwd tijdens de Napoleontische oorlogen met Frankrijk. Het wordt nog steeds gebruikt door het leger.

Tussen 1757 en 1814 doet het kasteel dienst als gevangenis, de gewelven zijn dan de thuisbasis van vele honderden krijgsgevangenen.

Bezoek Edinburgh Castle

Edinburgh Castle

Een bezoek aan Edinburgh Castle duurt ongeveer 2 à 3 uur. Er zijn verschillende manieren om het kasteel te verkennen, zo kun je met een gids mee, een audioguide (niet in het Nederlands) gebruiken of zelfs rondwandelen. Er is een winkeltje met souvenirs en een café en tearoom voor wat te drinken en iets kleins te eten. Bekijk hier de plattegrond van het kasteel van Edinburgh.

Wanneer je om 1 uur in het kasteel bent moet je niet schrikken van een kanonsgeluid. De One o’Clock Gun’ is er al sinds 1861 om de bemanning van de schepen in de Firth of Forth te laten weten hoe laat het precies is. Deze was nodig voor hun navigatie. Tegenwoordig is het niet meer nodig, maar slechts traditie. Het kanon gaat niet op zondag, Goede Vrijdag en Eerste Kerstdag.

Hoogtepunten van Edinburgh Castle

Edinburgh Castle is rijk aan bezienswaardigheden, die elk een belangrijk stuk Schotse geschiedenis vertellen. Hieronder vind je enkele van de meest populaire attracties die het kasteel te bieden heeft:

 • De St. Margaret’s Chapel: Dit is de oudste gebouw in Edinburgh en stamt uit de 12e eeuw.
 • De Stone of Destiny: Dit is een oud Schots symbool dat gebruikt is om nieuwe koningen te kronen. Het is nu te zien in de kapel van Edinburgh Castle.
 • De Royal Palace: Dit is de voormalige residentie van de koningen van Schotland en biedt een uniek inzicht in de rijke geschiedenis van het koninkrijk.
 • De Crown Jewels: Deze collectie van juwelen en kronen zijn de oudste kroonjuwelen van Groot-Brittannië.

Video van de Edinburgh Castle Highlights

Fight for the Castle

Deze tentoonstelling in de Argyle Tower vertelt het verhaal van Edinburgh Castle tijdens de onafhankelijkheidsoorlogen. Je wordt hier visueel meegenomen hoe het kasteel dan weer in Engelse handen is, en dan weer in Schotse handen.

Fight for the Castle

De Great Hall

De grote zaal komt uit 1511 en is voltooid voor koning James IV. Het houten dak is is indrukwekkend. Reusachtige balken rusten op stenen met hoofden en symbolen zoals de distel – een insigne van Schotland. Na de machtsovername van Oliver Cromwell in 1650 kreeg de ruimte een militair doel. Het deed dienst als kazerne en nog als militair hospitaal. Nu is het weer gerestaureerd zoals het in de middeleeuwen was.

De Great Hall, Edinburgh Castle

The Royal Palace

Vanaf de middeleeuwen leven hier de Schotse royals in luxe. Een van de belangrijkste gebeurtenissen hier is de bevalling van Mary Queen of Scots. Ze beviel hier in 1566 van James VI, de eerste gezamenlijke koning van Schotland en Engeland (1603). Koning Karel I is de laatste monarch die in het paleis heeft geslapen. Dat was op 17 juni 1633, de nacht voor zijn Schotse kroning.

In de voorkamer van de Royal Apartments hangen 37 replica’s van de borduurwerken die Mary Queen of Scots maakte. Dit deed zij tijdens haar ballingschap in Engeland.

The Royal Palace, Edinburgh Castle

Honours of Scotland en Stone of Destiny

De oudste kroonjuwelen in Groot-Brittannië zijn te zien in de Crown Room. De kroon, scepter en staatszwaard, gemaakt van goud, zilver en kostbare edelstenen, zijn voorwerpen van immense betekenis. De oudste is de kroon van James V, die hij voor het eerst droeg bij de kroning van koningin Mary van Guise in 1540.

De Stone of Destiny is een oud symbool van de Schotse monarchie en is eeuwenlang gebruikt bij de inhuldiging van de Schotse koningen. De oorsprong van de steen, die als een heilig voorwerp wordt gezien, is onbekend. In 1296 nam koning Edward I van Engeland de steen in beslag en mee naar Londen. Sinds 1996 is hij terug in Edinburgh, alhoewel hij nog wel wordt gebruikt bij de kroning. Hij is in 2023 nog gebruikt tijdens de kroning van Charles.

Honours of Scotland en Stone of Destiny

St Margaret’s Chapel

Koning David I bouwde de kapel rond 1130 en noemde deze naar zijn moeder koningin Margaret. Zij zou veel liefdadigheidswerk hebben verricht en is in 1250 heilig verklaard door paus Innocentius IV. In de 16e eeuw is de kapel gebruikt als opslagplaats voor buskruit, waardoor het later ook een bomvrij gewelf kreeg. Pas eind 19e eeuw krijgt het zijn originele doel weer terug. Daarom zijn de gebrandschilderde ramen redelijk niet, maar de bogen zijn origineel.

St Margaret's Chapel, Edinburgh

Mons Meg

Dit zes ton zware kanon is in 1457 aan koning James II geschonken en kan een kanon van 150 kg tot 3,2 km ver afvuren. Mons Meg is vernoemd naar de Belgische stad waar het is gemaakt (Nederlands: Bergen). Het kanon heeft ondanks zijn zware gewicht nog een hele tour door Schotland en zelfs Engeland gemaakt voordat het in 1829 hier weer terug kwam.

Mons Meg

One o’Clock Gun

Zakenman John Hewat had een goed idee opgedaan in Frankrijk en heeft dat in 1861 in Edinburgh geïntroduceerd. Schepen in de Firth of Forth konden zo hun maritieme klokken gelijk zetten bij het One o’Clock vuur. Het oorspronkelijke kanon was een 64-ponder, maar sinds 2001 is het een 105 mm veldkanon. Het kanon wordt afgevuurd vanuit de Mills Mount Battery om 13:00 uur (behalve op zondag).

One o'clock Gun - Edinburgh Castle

Half Moon Battery

Hier staan al sinds 1500 kanonnen, de huidige zijn 18-ponders uit 1810, de tijd van de Napoleontische oorlogen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad, maar je staat ook op een stukje historie. De batterij is gebouwd op en rond de ruïnes van de enorme middeleeuwse Davidstoren die instortte tijdens de Lang Siege (1571–73).

Half Moon Battery

Scottish National War Museum

Het museum bevindt zich in een voormalige opslagplaats voor munitie. Nu herbergt het o.a. brieven van soldaten, zwaarden en oorlogskleding. De collectie bevat voorwerpen die door de eeuwen heen door de Schotse strijdkrachten zijn gebruikt.

Scottish National War Museum

Royal Scots Dragoon Guards Museum

Het regiment, nu bekend als The Royal Scots Dragoon Guards, is opgericht om koning Charles II te helpen in de strijd tegen de Covenanters. Hun eerste veldslag was in 1666; Rullion Green in de Pentland Hills, vlakbij Edinburgh. Heet hoogtepunt van het museum zijn de Franse adelaar en standaard die in 1815 door de Schotten in beslag zijn genomen tijdens de Slag bij Waterloo.

Royal Scots Dragoon Guards Museum, Waterloo vlag

Royal Scots Museum

Dit museum is opgedragen aan de Royal Scots, tot voor kort het oudste regiment van het Britse leger. Kom te weten hoe het regiment de bijnaam ‘lijfwacht van Pontius Pilatus’ kreeg, ontdek de zes Victoria Crosses die worden tentoongesteld of leer meer over 350 jaar veldtochten.

Royal Scots Museum

Prisons of War

Dit was een gevangenis in de 18e en 19e eeuw. De eerste gevangenen waren Franse kapers die in 1758 gevangen zijn genomen tijdens de Zevenjarige Oorlog. In 1811 ontsnapten 49 gevangenen door een gat in de verdediging dat vandaag de dag nog steeds zichtbaar is. Helaas voor hen zijn ze daarna weer opgepakt.

Er is ook een Military Prison waar militaire gevangenen werden opgesloten, deze is tegenover de Prisons of War tentoonstelling.

Prisons of War

Scottish National War Memorial

De voormalige North Barracks zijn in 1927 door Schotse kunstenaars en ambachtslieden omgebouwd tot deze indrukwekkende plek. Dit is een gedenkteken voor hen die in beide wereldoorlogen en in conflicten sinds 1945 stierven. Eén op de vijf Schotse militairen sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog, waardoor het idee van dit monument ontstond.

Scottish National War Memorial

Dog Cemetery

Sinds 1840 worden hier honden begraven, van regimentsmascottes tot geliefde huisdieren van legerofficieren of zelfs van de kasteelgouverneur.

Dog Cemetery, Edinburgh Castle

Wist je dat Edinburgh Castle…

 • op Castle Rock, een oude vulkanische prop, ligt?
 • de Stone of Scone (of Stone of Destiny) hier te zien is?
 • je daarnaast er ook de Schotse kroonjuwelen kan bezichtigen?
 • de kroon van Schotland tijdens de Tweede Wereldoorlog onder een middeleeuwse kast in de David’s Tower verborgen hield?
 • het oudste gebouw van Edinburgh bevat?
 • dit de St Mary Chapel uit 1130 is?
 • dit gebouw er neer is gezet door David I ter nagedachtenis van zijn moeder?
 • er elke dag een kanonschot wordt gevuurd om precies één uur ’s middags, behalve op zondag?
 • dit sinds 1861 wordt gedaan om het scheepsverkeer op de Firth of Forth te laten weten hoe laat het is?
 • bij de entree twee beelden heeft staan, namelijk Robert the Bruce en William Walace?

Foto’s Edinburgh kasteel

 • Edinburgh Castle
 • The Royal Palace, Edinburgh Castle
 • Edinburgh Castle
 • Uitzicht vanuit het kasteel
 • Uitzicht vanuit het kasteel
 • Het kasteel van Edinburgh
 • Edinburgh Castle
 • Het kasteel van Edinburgh
 • Edinburgh Castle
 • Het kasteel van Edinburgh
 • Edinburgh Castle
 • One o'clock Gun - Edinburgh Castle
 • Mons Meg
 • Prisons of War
 • St Margaret's Chapel
 • Dog Cemetery, Edinburgh Castle
 • Fight for the Castle
 • Royal Scots Dragoon Guards Museum, Waterloo vlag
 • Scottish National War Museum
 • Half Moon Battery
 • Scottish National War Memorial
 • De Great Hall, Edinburgh Castle
 • Edinburgh Castle, Schotland

Locatie en bereikbaarheid Edinburgh Castle

Edinburgh Castle heeft een bevoorrechte locatie in het hart van de historische stad Edinburgh, waardoor het gemakkelijk te bereiken is voor bezoekers. Het kasteel is gelegen op Castle Rock, een vulkanische rotsformatie die boven alles uitsteekt. Het is te vinden aan de beroemde Royal Mile, een historische straat die loopt vanaf het Holyrood Palace tot aan het kasteel zelf. Door de centrale ligging is het kasteel goed bereikbaar te voet. Voor diegenen die liever gebruikmaken van het openbaar vervoer, zijn er ook busverbindingen die regelmatig vanuit verschillende delen van de stad naar het kasteel rijden.

Adres: The Esplanade, Edinburgh, EH1 2NG
Parkeren: Castle Terrace NCP is het dichtstbijzijnd (6 minuten lopen, heuvelop).
Trein: Waverley (10 minuten lopen, heuvelop)
Bus: 23 en 27, halte Victoria Street (4 minuten lopen, heuvelop)

Tickets

Tickets zijn snel uitverkocht, vooral tijdens de zomermaanden. Daarom kun je het beste je kaartjes online al kopen zodat je zeker bent van je bezoek. Zo zijn ze ook goedkoper. Zodra de tickets online zijn uitverkocht, zijn er ook geen tickets meer beschikbaar in het kasteel.

Openingstijden Edinburgh Castle

April tot en met september: 9:30 – 18:00 uur
Oktober tot en met maart: 9:30 – 17:00 uur

Het kasteel is gesloten op 25 en 26 december.

De musea in het kasteel hanteren iets krappere openingstijden. Wil je deze bezoeken? Ga dan daar niet last minute heen. Houd sowieso rekening mee met een bezoek van 2 uur aan het kasteel.

Meer informatie

Wil je nog meer weten van Edinburgh Castle? Ga dan naar hun website: https://www.edinburghcastle.scot

Of lees meer over Edinburgh of Schotland.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken