Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Newcastle » Life Science Centre in Newcastle: Doe wetenschappelijke ontdekkingen in dit museum

Gepubliceerd op 29 december 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Dicht bij het station in Newcastle is het Life Centre gevestigd, de plek voor wetenschappelijk onderzoek. Dit is niet alleen voor geleerden of scholieren, in het Life Science Centre museum kan iedereen een wetenschapper zijn. Wat leuk is voor jong, en oud!

Geschiedenis Life Science Centre

Het idee voor een wetenschapsmuseum in Newcastle ontstond in de jaren negentig. De lokale overheid en de Universiteit van Newcastle wilden een plek creëren waar mensen van alle leeftijden en achtergronden kennis konden maken met de levenswetenschappen.

Architect Terry Farrell en zijn team ontwikkelde het ontwerp van het Life Centre, waar voor bezoekers naast het museum ook nog bars en restaurants in zitten. Daarnaast zijn er nog ruimtes voor wetenschappers. Uiteindelijk is het Life Centre op 21 juli 2000 geopend door koningin Elizabeth. Het is het eerste wetenschapsmuseum in het Verenigd Koninkrijk dat zich specifiek richtte op de levenswetenschappen.

In het centrum van het Life Centre staat op het plein nog een oud gebouw uit 1840. Het is het kantoor van de veemarkt die vroeger op deze locatie gehouden werd.

Het Life Centre is inmiddels een populaire bestemming voor bezoekers van alle leeftijden. Er worden ook nog steeds belangrijk onderzoeken gehouden door wetenschappers. Zo waren de Life wetenschappers in 2005 de eerste ter wereld die een menselijk embryo kloonden.

Life Science Centre, Newcastle

Bezoek Life Science Centre

Ondanks dat het museum misschien klinkt als kindermuseum is het ook zeker leuk voor volwassenen. Al zal de grootste ontdekking door kinderen worden gedaan, omdat zij nog minder weten van de wetenschap. Wij (twee volwassenen) hebben ons er 1,5 uur vermaakt. In deze tijd hebben we maar één show bekeken, omdat het museum daarna dicht ging. We hadden ons er dus nog langer kunnen vermaken. Bedenk wel dat als je met kinderen gaat dat alles in het Engels is, dus dat je het voor hen moet vertalen, maar dat is zeker te doen.

Het museum is opgedeeld in verschillende zones. Wij vertellen je hier meer informatie per zone:

Planetarium

Het grootste planetarium in Noord Engeland. Het planetariumsysteem van Life maakt gebruik van Digistar 7-technologie en is het meest geavanceerde in de regio. Hier leer je meer over de sterren, leuk voor kinderen en interessant voor volwassenen. Er wordt live door iemand uitleg gegeven waardoor er interactie is. De shows, die gedurende de dag worden gegeven, worden aangepast op de seizoenen.

Planetarium, Life Science Centre, Newcastle

Ruimtezone

Hier kun je een nagebouwd model van een deel van het internationale ruimtestation bekijken en shows bekijken op de Sphere, een digitale wereldbol met beelden van de aarde, de maan en planetaire satellieten.

Ruimtezone, Life Centre, Newcastle

Maakstudio

Hier kun je creëren, onderzoeken en knutselen.

Life Science Centre, Newcastle

Live theatershows

In deze ruimte worden en regelmatig wetenschappelijke shows gegeven. Krijg demo’s en laat je verbazen door de wetenschap. Er zijn gedurende de dag verschillende shows.

Experimenteerzone

Trek een laboratoriumjas aan en doe experimenten met echte gereedschappen en materialen. Werk alleen, in een team of roep de hulp in van het personeel. Er zijn verschillende proefjes te doen die bedoeld zijn voor verschillende leeftijden en tijden. Als je de tijd hebt kun je je hier dus wel even vermaken. Wij waren er in december, en konden zo testen hoe we het beste gladheid konden bestrijden op de wegen. Experimenten worden duidelijk uitgelegd en leerzaam.

Life Science Centre

Play Zone

Speciaal voor kinderen onder de 7 jaar is er ook een speelruimte.

Wow-zone

Ga aan de slag met spannende en interactieve tentoonstellingen. Ontdek hoe je lichtstralen buigt, zie jezelf in een infraroodcamera en bedien de 6 meter hoge ‘Big Machine!

Wow-zone, Life Science Centre, Newcastle

Praktische informatie Life Science Centre

Het Life Science Centre ligt aan de rand van het centrum van Newcastle, vlak bij het station. Een ideaal uitje als je de stad bezoekt dus, helemaal als het regent.

Locatie

Adres: Times Square, Newcastle upon Tyne, NE1 4EP

Bereikbaarheid

Parkeren: Times Square Car Park

Trein: Newcastle Central Station is 3 minuten lopen

Bus: Neem de halte van het station of Central Station Clayton Street West

Openingstijden

Het Life Centre is geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

Winter (nov-feb): maandag t/m vrijdag 10-15 uur, zaterdag en zondag 10-17 uur.

Gesloten op Eerste en Tweede Kerstdag en op Nieuwjaarsdag

Tickets

Tickets koop je online of op locatie.

Foto’s Life Science Centre

  • Life Science Centre
  • Ruimtezone, Life Centre, Newcastle
  • Life Science Centre
  • Life Science Centre, een wetenschappelijk museum in Newcastle

Meer informatie

Nog meer tijd om de stad verder te verkennen? Bekijk onze Newcastle pagina voor tips en meer bezienswaardigheden.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken