Home » Groot-Brittannië » My Great Britain: Ernest van Ophuizen

Gepubliceerd op 10 maart 2020 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Ernest van Ophuizen

In My Great Britain vragen wij mensen over hun Verenigd Koninkrijk. In deze aflevering Ernest van Ophuizen. Hij is gids in Edinburgh en woonde ook zeven jaar in de Schotse hoofdstad. Inmiddels woont Ernest van Ophuizen weer in Nederland maar gaat hij regelmatig terug om een Nederlandstalige tour in Edinburgh te geven.

Favoriete plaats in het Verenigd Koninkrijk?

Je verwacht hopelijk niet een ander antwoord dan Edinburgh, toch? 😆 Geschiedenis, cultuur, veel groen, vriendelijke mensen, lekker compact. Het enige wat ontbreekt is een deugdelijk en dekkend netwerk van fietspaden, maar daar wordt aan gewerkt.

Welke plek heeft je verrast?

De North York Moors; wat een landschap! Eenzaam. Troosteloos. Prachtig.

Welke plek wil je nog bezoeken?

De Orkney eilanden. Er liggen daar twee distilleries (Highland Park en Scapa) die ik nog van mijn lijstje moet aftikken. Bovendien heb je er Neolithische resten waaronder Skara Brae (UNESCO werelderfgoed), en was het tot de laat-15e eeuw Noors, niet Schots. Dat zie je overigens ook terug in de vlag.

Favoriete slaapplek in het Verenigd Koninkrijk?

Ik heb via de Landmark Trust op een paar erg coole plekken geslapen, zoals de Calverley Old Hall (bij Leeds) en de Old Place of Monreith (bij… niks. Galloway is op wat koeien na vrijwel leeg.), maar de plek waar ik steeds terug zou komen is Loch Indaal House, op Islay. Schapen rondom het huis en een vuurtoren in de tuin. Geweldig!

Favoriete plek in het VK?

Dat moet het eiland Islay (zeg: AJ-lah of IE-lah, maar zeker niet AJ-lee) zijn, bekend van de whisky. Een eiland met zo’n 3.000 inwoners en inmiddels 9 werkende distilleerderijen. Allemaal bezoeken, allemaal proeven! (Behalve Ardnahoe, want die zijn zo jong dat ze nog geen whisky hebben.) Als liefhebber kan ik mijn hart daar ophalen, maar ik voel me er ook gewoon thuis. Ik ben er nu drie keer geweest en ik ga binnenkort zeker een vierde keer.

Favoriete restaurant in het VK?

Voor ons 12,5-jarig jubileum (dat kennen ze in de UK overigens niet!) ben ik met mijn vriendin gaan eten in Edinburgh bij Cannonball, direct aan de esplanade van het kasteel. Daar heb ik wel een goeie herinnering aan. Als ik wat meer zou verdienen was het wellicht de Witchery geworden, een paar deuren verderop. Dat is ook een belevenis, maar momenteel een beetje buiten budget. Maar uiteindelijk ga ik toch eerder naar een pub dan een restaurant en dan is de Holyrood 9A torenhoog favoriet! Centraal gelegen, simpel eten, goede bierselectie, aantrekkelijk geprijsd, honden welkom, en geen televisies!

Favoriete Brits eten?

Haggis, neeps and tatties! Nou ja, eigenlijk vind ik neeps (koolraap) niet te eten, maar die vervang ik door flespompoen en dan is het heerlijk. Als ze horen dat haggis wordt gemaakt van hart, lever en long zijn mensen vaak huiverig om het te proberen, maar ik kom zelden iemand tegen die haggis probeert en vervolgens niet zegt dat het eigenlijk heel smakelijk is.

Ernest van Ophuizen

Favoriete Britse muziek?

Zo, dat is moeilijk kiezen. Hoe moet ik er nou ééntje uitzoeken in een land dat de Beatles, de Stones, Pink Floyd, Queen, Dire Straits, Arctic Monkeys, Oasis, Blur, Radiohead, Madness, Editors, MUSE, David Bowie én de Pet Shop Boys heeft voortgebracht, om zelfs maar een fractie te noemen? Zelfs als ik mij beperk tot Schotland zit ik met Snow Patrol, Travis, Franz Ferdinand, Garbage (die telt; I’ll fight you!), Mark Knopfler, Paolo Nutini, the Proclaimers en de Red Hot Chilli Pipers. Niet te doen, ben ik bang.

Favoriete Brits product?

Single malt whisky. Daar kan ik voor de verandering kort over zijn.

Favoriete Brits boek?

Even cheaten en er favoriete auteur van maken: Terry Pratchett. Of Neil Gaiman. Of David Mitchell. Ok, zelfs met cheaten kom ik er niet uit, sorry. 

Favoriete Britse film of tv-serie?

Blackadder, zonder twijfel. Ook hier heb je keuze uit giganten, maar bij de UK denk ik aan humor, en als je dan Rowan Atkinson, Stephen Fry, Hugh Laurie en Rick Mayall in één serie hebt, hoef ik niet verder te zoeken. Woof!

Waarom vind je het Verenigd Koninkrijk zo leuk?

Ik denk dat ik er te lang gewoond heb, om die vraag nog te beantwoorden. Tegenover de mooie steden en rijke geschiedenis, zet ik de grote sociale en economische tegenstellingen in de samenleving en het diepgewortelde klassebesef. Tegenover de majestueuze natuur en het onstuimige klimaat, zet ik de daklozen die in tentjes op het kerkhof slapen. Tegenover de bruisende muziek- en comedyscene in de Schotse steden, zet ik wijdverspreid alcoholisme en het hoogste aantal drugsdoden pro capita van Europa, tien keer zo hoog als in Nederland! Wanneer de wittebroodsweken voorbij zijn, dan moet je het land nemen zoals het is, warts and all.

Mooiste moment in de UK?

Mogen stemmen in het Schotse referendum in 2014. Het feit dat de regering in Holyrood mij laat meebeslissen over een belangrijke kwestie waar ik ook direct de gevolgen van zou ondervinden. Jammer dat ze daar twee jaar later in Westminster een ander idee over hadden…

Nog leuke tips?

Als je langer dan een weekend komt, kom dan met de boot, niet het vliegtuig. Niet vanwege een loffelijk klimaatstreven (hoewel dat een positief bijproduct is), maar omdat de rit naar het Noorden zo mooi is. Rijd via de (schandalig ondergewaardeerde!) Borders omhoog, en op de terugweg via de wat betrouwbaardere kustweg terug. Of als je van/naar de westkust rijdt, ga dan langs Hadrian’s Wall, Carlisle, Glasgow en zo verder. Dat zou mijn tip zijn. Dat… en een Nederlandstalige rondleiding door Edinburgh met yours truly. 😉

Zin gekregen in een stedentrip Edinburgh? Wij wel. Mocht je met Ernest van Ophuizen op pad willen, bekijk dan zijn site: netherburghtours.comGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.