Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » North East » Haltwhistle, het geografische centrum van Groot-Brittannië

Gepubliceerd op 11 april 2024 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Haltwhistle is een pittoresk dorpje in Northumberland, niets ongewoons, niets bijzonders. De ligging van het dorp maakt het echter toch bijzonder. Niet alleen vanwege de bezienswaardigheden in de buurt maar ook de geografische ligging. Haltwhistle is namelijk het geografische hart van Brittannië.

Geografisch centrum

Hoewel Haltwhistle zelf aanspraak heeft gedaan op het geografische centrum van Groot-Brittannië, blijft de locatie van dit punt onderwerp van debat. Verschillende methoden voor het berekenen van deze positie leiden tot verschillende conclusies. Haltwhistle baseert zijn claim op het feit dat het het middelpunt is van de langste noord-zuid meridiaan en ook ongeveer het middelpunt is van elke lijn die erdoorheen loopt over Groot-Brittannië langs de 16 belangrijkste kompasrichtingen. Het is 467 km verwijderd van Portland, Dorset, en 467 km van North Orkney (noord). Daarnaast ligt het op 59 km van Wallsend (oostkust) en 59 km van Bowness on Solway (westkust).

Omgeving Haltwhistle

Haltwhistle is dan wellicht geen reden op zich om een trip te boeken, de omgeving is dat zeker wel en dan is dit dorp aan de River South Tyne een leuke uitvalsbasis. De omgeving is de ideale plek voor wandelen, fietsen, vissen en klimmen.

Northumberland National Park

Het Northumberland National Park, dat Haltwhistle omringt, is een uitgestrekt gebied van ongerepte natuur en adembenemende landschappen. Je kunt de uitgestrekte heidevelden, glooiende heuvels en diepe valleien verkennen, terwijl je geniet van de rust en stilte van de natuur. Het park herbergt ook een schat aan flora en fauna, waaronder zeldzame planten, vogels en zoogdieren, die gedijen in de gevarieerde habitats. Het is ook de ideale plek om sterren te gaan kijken, het is er ’s nachts namelijk echt donker.

Walltown Crags, Nationaal park Northumberland, North East England

North Pennines

In de buurt is ook de North Pennines, een spectaculaire regio van ruige schoonheid en wilde landschappen. Deze Area of Outstanding Natural Beauty staat bekend om zijn uitgestrekte heidevelden, diepe valleien en dramatische heuvels. De North Pennines bieden ook tal van mogelijkheden voor outdooractiviteiten, zoals wandelen, fietsen, vissen en wildwatervaren.

Haltwhistle, Fietsen langs Hadrian's Wall

Bezienswaardigheden Haltwhistle en omgeving

In het dorp vind je naast een paar winkeltjes, een kerk en natuurlijk een pub ook het enige openluchtzwembad van Northumberland.

Het gebied rond het marktplein van Haltwhistle heeft het grootste aantal overgebleven bastles (versterkte boerderijen, gekenmerkt door veiligheidsmaatregelen tegen invallen) in Engeland. Je kunt ze herkennen aan de plaquettes, zodat je een ‘bastle trail’ kunt volgen. Een van de opvallendste is het Centre of Britain Hotel, gebouwd als een torenhuis aan het eind van de 15e eeuw.

Haltwhistle
Haltwhistle

Wandel en fietsroutes door Haltwhislte

Pennine Way, een langeafstandspad, komt door Haltwhistle. Je wandelt met deze route door dramatische landschappen met uitgestrekte heidevelden en bossen.

Alhoewel het dorp niet officieel aan Hadrian’s Wall Path ligt, is het toch vaak een stop voor de wandelaars die hier een nacht verblijven.

Wanneer je liever op de fiets gaat kun je Hadrian’s Cycleway volgen, deze komt ook door dit pittoreske dorpje. Hierbij ga je van kust naar kust langs Hadrian’s Wall.

Vindolanda

Vindolanda is een archeologische vindplaats van onschatbare waarde die een fascinerend inzicht biedt in het leven aan de Romeinse grens. Deze historische plek heeft internationale bekendheid verworven vanwege de opmerkelijke vondsten, waaronder goed bewaarde houten en leren objecten, die een uniek beeld schetsen van het dagelijkse leven in de Romeinse tijd. Bekijk de ruïnes van de oude nederzetting waar nog steeds archeologisch onderzoek wordt gedaan.

Roman Vindolanda Fort & Museum

Housesteads

Housesteads is een van de meest indrukwekkende overblijfselen van de Romeinse aanwezigheid in Groot-Brittannië. Dit iconische Romeinse fort, gelegen langs de Muur van Hadrianus, biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap en een fascinerende kijk in het leven aan de Romeinse grens. Je kunt de goed bewaard gebleven ruïnes van het fort verkennen, wandelen langs de muur en genieten van de prachtige natuurlijke omgeving.

Roman Army Museum

Het Roman Army Museum neemt je mee op een reis door de militaire geschiedenis van het Romeinse Rijk. Met interactieve tentoonstellingen, objecten en multimediadisplay brengt het museum de wereld van het Romeinse leger tot leven. Je leert hier meer over de wapens, tactieken en het dagelijkse leven van de Romeinse soldaten, en ontdekken hoe het Romeinse leger bijdroeg aan de vorming van het moderne Europa.

Roman Army Museum

Haltwhistle Walking Festival

Haltwhistle is de thuisbasis van het tweejaarlijkse Haltwhistle Walking Festival dat in het voor- en najaar wordt gehouden. Er zijn dan verschillende wandelingen in de buurt van het dorp op diverse niveaus. Bij sommige wandelingen krijg je ook een lezing over de plaatselijke flora en fauna en geschiedenis.

Lees hier meer: www.haltwhistlewalkingfestival.org

Bereikbaarheid Haltwhistle

Haltwhistle ligt in het westen van Northumberland aan de A69, de weg van Newcastle naar Carlisle, Hexham is de grootste plaats in de buurt op zo’n 25 km afstand.

Er is een treinstation in Haltwhislte, deze ligt op de prachtige Tyne Valley Line van Newcastle naar Carlisle.

Met de AD122 bus kun je het makkelijkst naar Hadrian’s Wall. De dienst rijdt dagelijks van Goede Vrijdag tot de laatste zondag in september.

Accommodatie Haltwhiste

Het dorp biedt verschillende accommodatiemogelijkheden. Wij verbleven, naar alle tevredenheid in Manor House Hotel, Pub & Restaurant , hier kun je ook prima eten.

Bekijk meer mogelijkheden op Booking en Vrbo .

Manor House Hotel, Pub & Restaurant

Meer informatie

Haltwhistle Tourist Information Centre is gevestigd in het Mechanics Institute, Westgate, Haltwhistle NE49 0AX.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 10.00 – 13.00 uur & 13.30 – 16.30 uur, zaterdag: 10.00 – 13.00 uur, gesloten op zon- en feestdagen.

Of lees hier meer over Northumberland en North East England.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken