Home » Groot-Brittannië » Engeland » Fietsroute Hadrian’s Cycleway: Fiets 280 km over de NCN72

Gepubliceerd op 27 augustus 2023 | Laatst aangepast op 3 oktober 2024

Wellicht ken je de wandelroute langs de muur van Hadrianus al. Maar er is ook een fietsroute. Deze 280 km tellende tocht brengt je van Ravenglass in het Lake District naar South Shields nabij Newcastle (of andersom). Wij hebben de fietsroute Hadrian’s Cycleway gefietst en geven je graag wat tips voor deze mooie tocht.

In september 2023 hebben we de Hadrian’s Cycleway gefietst. De tocht was te volgen via onze Facebook en Instagram (stories). Ons verslag van langs Hadrian’s Wall fietsen kun je hier lezen. Maar hieronder richten we ons graag op de praktische tips. Want hoe kom je er en wat is nu uiteindelijk de route? Heb je nog vragen, stel ze hieronder en wij beantwoorden ze voor je. Zo kun jij binnenkort wellicht ook geniten van deze gevarieerde fietstocht langs Hadrian’s Wall.

Bereikbaarheid Hadrian’s Cycleway

Vanuit Nederland kun je het beste van IJmuiden met DFDS naar Newcastle. Je kunt je eigen fiets meenemen aan boord, waardoor je niet moeilijk hoeft te doen met fietsen huren of een fietsendrager op de auto. Je checkt in met de auto’s en kunt de fiets op het autodeck vastzetten langs de zijkant. Dit gaat allemaal heel vlot. Je vertrekt ’s avonds, waardoor je ’s ochtends fit in North Shields (bij Newcastle) aankomt.

Vanuit de haven fiets je in 20 minuten naar South Shields, waar de route begint/eindigt. Vanaf de boot staat dit goed aangegeven.

Wil je in het westen starten? Pak vanuit Newcastle (een uur fietsen) de Northern Railway naar Ravenglass (of Sellafield), overstappen in Carlisle (in totaal zo’n 3,5 uur treinen). Per trein is er officieel plek voor twee fietsen, maar bij ons stonden er op een gegeven moment vier fietsen in. Je hoeft niet extra te betalen voor je fiets en kunt niet reserveren.

Met de fietsen op de DFDS ferry

Fietsroute Hadrian’s Cycleway

  • Afstand: 280 km
  • Aantal dagen: 3 tot 4 (meer bij sightseeing)
  • Moeilijkheidsgraad Hadrian’s Cycleway: gemiddeld (één pittig stuk)
  • Weg: Combinatie van rustige wegen en verkeersvrije (32%) secties
Ravenglass - Uitrusten langs Hadrian's Cycleway

De fietsroute (geopend in 2006) is een stuk langer dan de Hadrian’s Wall Path wandelroute. Je volgt namelijk de route vanaf South Shields naar Ravenglass in het Lake District, ver voorbij Bowness-on-Solway dus. Ook is de route niet zo strak langs de muur, gewoon omdat dat niet te doen is met de fiets. Ruim 32% van je rit is verkeersvrij (op fietsers na dan 😉, dit kan wel langs een weg zijn) en bijna 98% is geasfalteerd.

De route is relatief vlak, maar er zijn een paar steile stukken en heuvels in het centrale deel (max. 240 meter hoog). Je kunt de route het beste van west naar oost rijden, zo heb je de grootste kans op wind mee. De route is met een gewone fiets of mountainbike te fietsen, volledige slick- of racefietsbanden worden afgeraden. Dit vanwege het slechte wegdek en kans op wegglijden.

Tijdens de fietsroute kun je natuurlijk de Muur van Hadrianus bezichtigen, maar ook genieten van prachtige uitzichten op de kust en landschap, Romeinse forten en musea, moderne attracties, schilderachtige dorpjes en aantrekkelijke steden.

Bewegwijzering Hadrian's Cycleway

Bewegwijzering fietsroute

Hadrian’s Cycleway is goed bewegwijzerd. Meestal staat er een bordje met een rood rechthoekje met daarin nummer 72, het nummer van de route. Soms staat de route echter aangegeven met een Romeins helmpje.

De route is soms aangepast, waardoor deze niet altijd meer klopt met GPX-files. De bordjes geven de makkelijkste/veiligste optie aan. Twee plekken die ons hierbij opvielen:

  • Na Allonby verschilde de GPX-route ook met de bordjes, het beste kun je via Salta naar Beckfoot rijden (via de bordjes). Zo vermijd je de smalle plattelandswegen en dit is een mooie route.
  • Voor Newcastle stond er nog een oude route aangegeven langs de Tyne, waardoor we, toen we weer op de route kwamen, per ongeluk terug gingen fietsen (dit was het eerste bordje wat we zagen). Het beste kan je hier het fietspad blijven volgen (in plaats van eraf gaan via een industrieterrein).

Aantal dagen voor Hadrian’s Cycleway

Hadrian’s Cycleway wordt opgedeeld in:

  • Ravenglass (of Sellafield) naar Whitehaven – 35,5 km
  • Whitehaven naar Maryport – 24 km
  • Maryport naar Silloth – 25,5 km
  • Silloth naar Angerton – 19,5 km
  • Angerton naar Carlisle – 37 km
  • Carlisle naar Brampton – 24 km
  • Brampton naar Haltwhistle – 22,5 km
  • Haltwhistle naar Hexham – 35,5 km
  • Hexham naar Prudhoe – 17,5 km
  • Prudhoe naar Newcastle – 21 km
  • Newcastle naar South Shields – 17,5 km
Hadrian's Cycleway, start/finish Arbeia Roman Fort
Arbeia Roman Fort, de start/finish van Hadrian’s Cycleway in South Shields

Wij hebben de route in 5 fietsdagen gedaan (en een dag extra in Carlisle). Waardoor ons fietsprogramma er zo uitzag:

  • dag 1: Ravenglass – Maryport – 60 km
  • dag 2: Maryport – Carlisle – 90 km (met extra loop en daarna een dag Carlisle)
  • dag 3: Carlisle – Haltwhistle – 47 km
  • dag 4: Haltwhistle – Corbridge – 47 km
  • dag 5: Corbridge – South Shields – 50 km

Deze verdeling vonden we goed te doen. Het gaf ons tijd om nog wat musea te bezichtigen. Al hebben we er ook een aantal moeten voorbij rijden vanwege tijdgebrek (wat we van te voren wisten). Wil je meer van de muur zien? Dan raden we je extra dag aan. Vooral de omgeving bij Vindolanda (Haltwhistle) is de moeite waard.

Kaart: route Hadrian’s Cycleway

Het gedeelte van Hadrian’s Cycleway tussen het station van Sellafield en Seascale is officieel tot nader order opgeschort vanwege kusterosie. Wij hebben de route echter toch gefietst en dit was te doen. We moesten de fiets op één plek even naar beneden begeleiden (tientallen centimeters) en daarna even aan de hand lopen door het zand.

Houdt er wel rekening mee dat bij Ravenglass er een klein stukje van de route over het strand gaat, dit is prima te fietsen. Maar dit is bij hoog water niet te bereiken.

Klik hier als de kaart van Hadrian’s Cycleway niet zichtbaar is.

Hoogtemeters Hadrian’s Cycleway

De grootste helling van Hadrian’s Cycleway is Greenwhelt Bank, die een stijgingspercentage heeft van 17%. Deze helling bevindt zich net na Greenhead, waar ook het bekendste museum Vindolanda zich op bevindt. Sommige stukken van deze heuvel stijgen wel 25%, maar deze zijn maar kort.

De hoogteverschillen en stijgingspercentages van Hadrian’s Cycleway zijn als volgt:

  • Totale afstand: 280 kilometer
  • Gemiddeld stijgingspercentage: 2,5%
  • Maximale stijgingspercentage: 25% (kort), 17% over een langere afstand
  • Totale stijging: 2378 meter
  • Hoogste punt: 255 meter
Het hoogste punt van Hadrian's Cycleway
Het hoogste punt van Hadrian’s Cycleway

De hoogteverschillen en stijgingspercentages van de route zijn over het algemeen niet te hoog voor ervaren fietsers. Echter, voor fietsers die niet gewend zijn aan heuvelachtige ritten, kunnen de heuvels van Hadrian’s Cycleway een uitdaging zijn. Ik heb toch echt moeten afstappen bij de heuvel na Greenhead vanwege ademtekort. Fietsen met bagage is zwaarder dan je gewend bent, vooral als je er al wat vermoeiende dagen op hebt zitten.

Hoogtegrafiek Hadrian's Cycleway

Bezienswaardigheden Hadrian’s Cycleway

Langs de Hadrian’s Cycleway zijn er verschillende interessante bezienswaardigheden en plekken die je kunt ontdekken. Hier zijn enkele van de hoogtepunten langs de route:

  1. Ravenglass: Dit charmante kustplaatsje biedt prachtige uitzichten op zee en de omringende landschappen. Er is een kasteel en de Ravenglass & Eskdale Railway.
  2. Solway Coast: Het uitzicht op de Solway Firth en het omliggende landschap is adembenemend.
  3. Carlisle Castle (EH): Een imposant middeleeuws kasteel in het hart van Carlisle. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis en heeft door de eeuwen heen dienst gedaan als koninklijke residentie en gevangenis.
  4. Lanercost Priory (EH): Een prachtige priorij met middeleeuwse architectuur.
  5. Birdoswald Roman Fort (EH): Gelegen op een indrukwekkende locatie met uitzicht op de rivier de Irthing, biedt dit fort goed bewaarde muursecties en wachttorens.
  6. Vindolanda: Deze archeologische plek bevat overblijfselen van een Romeinse nederzetting, inclusief huizen en gebruiksvoorwerpen. Vindolanda staat bekend om zijn opmerkelijk goed bewaarde houten voorwerpen. Dit is de meest uitgebreide plek die je kunt bezoeken.
  7. Housesteads Roman Fort (EH): Dit is een van de best bewaarde Romeinse forten langs de muur. Het biedt inzicht in het militaire leven van de Romeinen en biedt een panoramisch uitzicht op het omliggende landschap. Dit museum ligt niet direct aan de fietsroute.
  8. Chesters Roman Fort (EH): Dit fort heeft een badhuis, wachttorens en poorten die nog steeds zichtbaar zijn. Het bijbehorende museum herbergt een collectie Romeinse artefacten.
  9. Hexham Abbey: Deze middeleeuwse abdij biedt een glimp van de spirituele geschiedenis van de regio.
  10. Segedunum Roman Fort, Wallsend: Dit is het eind- of beginpunt van de Hadrian’s Wall Path. Het fort biedt inzicht in het Romeinse verleden van Groot-Brittannië en heeft een interactief museum dat de geschiedenis van de omgeving laat zien.

Tip: Een groot aantal bezienswaardigheden zijn van English Heritage (EH), als je alles deze allemaal wil bezoeken is een English Heritage lidmaatschap handig.

Vindolanda Museum and Archaeological Site
Vindolanda Museum and Archaeological Site

Geschiedenis Muur van Hadrianus

De Romeinen heersten over een aanzienlijk deel van Groot-Brittannië, wat natuurlijk verdedigd moest worden. Keizer Hadrianus van Rome (117 tot 138) had de wens om een versterkte linie langs de grenzen van het Romeinse Rijk, bekend als de ‘limes’, te creëren. Deze versterking begon in 122 aan de oostelijke grens van Britannia en de constructie van de 117 kilometer lange muur duurde tot 128. Naast stenen werd ook turf (plaggen) gebruikt voor de muur die zich uitstrekte van de oost- tot de westkust, ruwweg van Carlisle tot Newcastle. Terwijl de oostelijke grens nabij de huidige grens tussen Engeland en Schotland lag, was er een verschil van ongeveer 80 km in het westen.

De Romeinse muur was voorzien van forten op ongeveer elke vijf Romeinse mijlen (iets minder dan 1,5 km). Tussen deze forten, ook wel milecastles genoemd, stonden twee uitkijktorentjes. Hadrian’s Wall bestond van noord naar zuid uit een greppel, muur, militaire weg en vallum (een andere greppel met terpen aan beide zijden). De muur diende niet alleen als een stevige verdediging, maar vervulde waarschijnlijk ook een rol als douanepost.

In het westen volgde de verdedigingslinie gedeeltelijk de kustlijn, vermoedelijk uit angst voor invallen vanaf het eiland Man (of Ierland). Zelfs in Ravenglass (Lake District) zijn nog steeds overblijfselen van de Romeinse aanwezigheid te vinden.

De Muur van Hadrianus werd in 1987 erkend als UNESCO Werelderfgoed en in 2005 werd het opgenomen in het transnationale Werelderfgoed ‘Frontiers of the Roman Empire’, dat ook locaties in Duitsland omvat. In 2002 werd het National Trail-voetpad langs de muur geopend, gevolgd door het fietspad in 2006.

Ravenglass, The Roman Bath, het begin van Hadrian's Cycleway
Ravenglass – The Roman Bath

Tips voor fietsers

Je kunt de route binnen drie dagen fietsen, maar dan moet je een goede conditie hebben en kun je niet echt genieten van al het moois om je heen (zoals de musea). Neem de tijd voor de route als je geïnteresseerd bent in meer dan alleen de wegetrapte kilometers.

Wat nemen we mee op fietsvakantie?

  • Fiets (we rijden de route met een gewone fiets met versnellingen en een elektrische fiets). Een goede fiets is essentieel, je zult je versnellingen en remmen goed gaan gebruiken. Anti-lekbanden zijn fijn, vooral in de omgeving van Newcastle waar veel glas op de paden ligt).
  • Helm (niet verplicht, maar wordt wel aangeraden). De wegen zitten vaak vol met gaten, ook wanneer je met 50 km/u naar beneden gaat. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
  • Reserve binnenband, bandenplakset, bandenlichters, fietspomp (gelukkig niet nodig gehad, maar rondom Newcastle ligt veel glas op de route).
  • Fietstassen voor onze spullen. Wij hadden alleen spullen achter op de fiets, maar het verdelen is beter.
  • Regenkleding. Het is toch fijn als je je regenkleding uit kan doen na een bui en droog verder de dag in kan.
  • Route op telefoon (offline beschikbaar) of kaart. De route staat over het algemeen zeer goed aangegeven, maar bij twijfel is het fijn als je even kan checken of je goed gaat.
  • Fietsboekje Hadrian’s Cycleway – Rachel Crolla Carl Mckeating (hier staan handige tips in en de route).
  • Eventueel: kampeerspullen (wij verblijven echter in B&B’s en hotels)

Lees onze pagina over fietsen in het Verenigd Koninkrijk voor meer tips.

Bagagevervoer op het Hadrian’s Wall-pad

Er zijn diverse aanbieders die bagagevervoer regelen en georganiseerde reizen aanbieden langs de Muur van Hadrianus. We sommen er hier een paar voor je op (hoewel er nog meer zijn!). We adviseren je om even te onderzoeken welke het beste aansluit bij jouw reisplannen als je hier gebruik van wil maken. Wij hebben de spullen gewoon meegenomen op de fiets dus geen gebruik gemaakt van deze diensten.

Accomodaties langs de fietsroute

Onze tip is: boek op tijd als je keuze wil. Er zijn veel verschillende soorten accommodatie beschikbaar langs de route, waaronder hotels, bed & breakfasts, hostels en campings. Het is aan te raden om je accommodatie van tevoren te boeken, vooral als je in het hoogseizoen reist. Zoek via bijvoorbeeld Booking.com naar accomodatie, maar vraag voor het boeken wel of je je fiets ergens veilig kan stallen. Wanneer je wil gaan kamperen is het handig te weten waar dit langs de route kan.

Wij verbleven op verschillende plekken, hieronder ons lijstje en met extra informatie hierover.

  • Ravenglass: Rosegarth Guest House
    Top verblijf. Vriendelijk ontvangst, goede plek voor de fietsen (in een afgesloten schuur) en goed ontbijt. Zeker een aanrader.
  • Maryport: Maryport House
    We hadden weinig keus meer, maar dit was een prima verblijf. het is een groot en schoon appartement, maar dus wel zonder ontbijt, maar met keuken. De fietsen mochten in de hal staan.
  • Carlisle: Premier Inn, Carlisle centre
    Door een festival waren de verblijven in Carlisle vol of duur. Het Premier Inn hotel ligt net buiten het centrum (en de route). Er is een gezellig restaurant bij, wat fijn is als je net zoals wij redelijk laat aankomt en honger hebt. Vanaf hier loop je in een half uur naar het centrum. De fietsen mochten in de linnenkamer.
  • Haltwhistle: Manor House Hotel and Restaurant
    Een inn, waarbij je boven een pub slaapt. Prima verblijf op de route. Fietsen stonden buiten in een schuur zonder dak.
  • Corbridge: The Angel of Corbridge
    Een zeer fijn verblijf waarbij de fietsen binnen in een zaal mochten staan. Het ligt op de route in het mooie centrum van Corbridge. Goed ontbijt, een echte aanrader dus.
  • South Shields: Premier Inn
    Wij verbleven in Premier Inn omdat dit alweer op de richting van Durham ligt, waar wij de dag erna naar toe gingen. Een prima verblijf, maar niets bijzonders en in een ongezellige omgeving. Voor deze route dus niet echt een aanrader, dan zou ik eerder een verblijf in het centrum van South Shields of North Shields/Tynemouth zoeken.
The Angel of Corbridge, accomodatie langs Hadrian's Wall
The Angel of Corbridge

Video Hadrian’s Cycleway

Onze ervaringen in een video:

Meer informatie

Meer informatie over Hadrian’s Wall en de omgeving: hadrianswallcountry.co.uk

Lees hier meer over fietsen in Engeland of over de wandelroute Hadrian’s Wall Path.


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.