Home » Groot-Brittannië » Schotland » regio’s » Zuid Schotland » The Dutch Village in Craigtoun Park, Fife, Schotland

Gepubliceerd op 16 augustus 2022 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Je bent in het prachtige Schotland en dan stuit je op…. een Nederlands plaatsje? Het zou zomaar kunnen. In het Craigtoun Park in Fife bevindt zich namelijk The Dutch Village. De geschiedenis ervan en wat er nog meer te beleven is in het Craigtoun Park vertellen we je in dit artikel.

Geschiedenis Craigtoun Park

The Dutch Village, Craigtoun Park

Op het terrein Craigtoun wordt in 1698 het Mount Melville Estate opgericht voor generaal George Melville van Strathkinness. Generaal Robert Melville begint aan het einde van de 18e eeuw met de tuinaanleg. Hij laat 230 bomen aanplanten in 1790, waarmee een groot deel van het park is gevormd.

In 1901 krijgt het landgoed een nieuwe eigenaar: brouwersfamilie Younger. James Younger geeft Paul W. Waterhouse opdracht voor een nieuw herenhuis en het park verder aan te leggen. Zijn ontwerp drukt een grote stempel op het huidige park. De rozentuin, de ommuurde tuin, de Italiaanse tuin en een tempel. In 1920 gaat de vernieuwing verder met o.a. The Dutch Village en meren.

In 1947 verkoopt de familie Younger het huis en terrein aan de toenmalige Fife County Council. Het terrein krijgt de naam Craigtoun Country Park en het huis verandert in een kraamkliniek (tot 1992). Het park en zijn toerisme groeit met de jaren en beleeft in de jaren zestig zijn hoogtepunt, maar wordt daarna verwaarloosd.

In 2013 is The Friends of Craigtoun Park opgericht om het park te herstellen, tegenwoordig kan dat met fondsen van Fife Council. Zodat de parkbezoekers er in volle teugen van kunnen genieten. Zo kreeg het boothuis in The Dutch Village in 2018 een opknapbeurt.

The Dutch Village

The Dutch Village, Craigtoun Park

De vernieuwingen in 1920 omvatte de toevoeging van twee met elkaar verbonden meren en een pittoresk eilanddorp. Dit dorp komt door zijn architectuur bekend te staan als The Dutch Village, oftewel het Nederlands dorp. Het bestaat uit vier gebouwen die ontworpen zijn door Paul Waterhouse.

De meren waren niet alleen van esthetische aard. Destijds waren landhuizen verplicht voor hun verzekering een watertoevoerpunt te hebben in geval van brand. Waarschijnlijk waren de meren hier een mooie oplossing voor.

The Dutch Village bestaat uit poortgebouw, zomerhuis en loggia, boothuis en paviljoen; omheinende muren met binnenplaats in het midden. De bouwwerken vallen op door hun witte pleisterwerk en geschilderde sierlijsten. Alle gebouwen hebben houten deuren en trappen en rode dakpannen. Ondanks wat de naam doet vermoeden hebben de gebouwen niet alleen Nederlandse invloeden, maar ook uit Duitsland, Frankrijk en Italië.

Je kunt naar het eiland in het Craigtoun Park lopen via een smalle brug, die met drie bogen over het water gaat. Wat opvalt is de ronde vorm van het eiland en hoe de gebouwen daarin zijn geplaatst. Ze volgen de vorm van het eiland.

Op de foto’s zie je Dutch Village in zijn hoogtijdagen in de jaren 50/60, plus enkele recentere opnamen van hoe het er vandaag de dag uitziet. Helaas is The Dutch Village nu nog gesloten vanwege de grote opknapbeurt. Zo krijgt het in de toekomst weer de charme die het ooit heeft gehad.

  • The Dutch Village in de jaren 50/60
  • The Dutch Village, Craigtoun Park
  • boothuis, the Dutch Village in Schotland
  • The Dutch Village, Craigtoun Park

Craigtoun Park

Tegenwoordig is Craigtoun Park weer aan het opkrabbelen, na de heropening in 2013. Er is een grote speeltuin, trampolines, Trim Trails en een kleine tokkelbaan. Daarnaast heeft het park nog een aantal betaalde attracties die vooral in de zomer open zijn. Zo kun je met een treintje door het park of met een bootje om The Dutch Village varen. Je kunt er ook Crazy Golf of Putting spelen. Natuurlijk mag je ook gewoon genieten van het park, inclusief de Japanse tuinen.

  • treintje Rio Grande
  • Puffin Billy, Craigtoun Park, Schotland
  • bootjes in Craigtoun Park, Schotland
  • Craigtoun Park, Fife, Verenigd Koninkrijk

Locatie/bereikbaarheid

Craigtoun Park ligt vlak bij St Andrews in de streek Fife, Schotland.

Adres: Mount Melville, St Andrews KY16 8NX
Auto: Gratis parkeren op Craigtoun Park Car Park
Bus: Moffat & Williamson 64 tussen St Andrews en Glenrothes, stop Craigtoun Meadows Caravan Park. Vanaf de halte is het ongeveer 15 minuten lopen (heuvel op).

Tickets en openingstijden

Toegang tot het park en speeltuin en parkeren bij Craigtoun Park is gratis. Je betaalt per attractie of je kan een 10-ritten, dagkaart of groepskaart kopen.

Het park en de (grote!) speeltuin is altijd geopend. De attracties zijn open tussen 10.30 en 17.30 uur. In de zomer is dit elke dag, maar in de lente en herfst vaak alleen tijdens vakanties en in weekenden. Kijk hier voor de openingsdagen van dit jaar. In de winter zijn de attracties gesloten. Het café is gelijktijdig met de attracties geopend vanaf 10 uur.

Meer informatie

Meer informatie over het park: friendsofcraigtoun.org.uk

Of lees hier meer over Schotland.


Geschreven door:


Eén reactie op “The Dutch Village in Craigtoun Park, Fife, Schotland”

  1. Er is in Schotland nog een plaats met de naam John o’Groats,dat was Jan de Groot die kreeg in 1496 het veer recht tussen Schotland en de Orkney eilanden van Koning Jacobus 1V van Schotland .De veerboten gaan er nog steeds heen en weer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken