Home » Groot-Brittannië » Schotland » Schotlands trots: The Wallace Monument bij Stirling
The Wallace Monument, Schotland

Beklim de 246 treden en je hebt een prachtig uitzicht op de omgeving. Op zich al reden genoeg om The Wallace Monument te bezoeken, maar The Wallace Monument is zo veel meer dan alleen een uitkijktoren. De Schotse geschiedenis kleeft er aan, als herinnering aan vrijheidsstrijder William Wallace.

Inhoud van dit artikel

William Wallace

Maar wie was Wallace nou eigenlijk? William Wallace was een Schotse vrijheidsstrijder uit de 13e eeuw. Hij verdedigden Schotland tegenover de Engelse koning Edward I, die de Schotten terroriseerden.

Zijn grootste (en waarschijnlijk enige) overwinning was die in de Battle of Stirling Bridge op 11 september 1297. De in opstand gekomen Wallace moest worden opgepakt. Het Engelse leger moest de smalle houten brug bij Stirling oversteken om Wallace en zijn soldaten aan te vallen. Toen de helft van de Engelsen waren overgestoken vielen de Schotten vanaf Abbey Craig aan. En met groots succes. Dat was dan ook de reden om leider William Wallace te ridderen. “Bewaker van het Koninkrijk Schotland en leider van zijn legers.”

The National Wallace Monument, Groot-Brittannië

Helaas was dit niet zijn enige slagveld. Op 22 juli 1298 viel Wallace bij de Battle of Falkik in een nederlaag, hij wist echter te ontsnappen. In 1305 wordt hij echter toch gevangen genomen in Dumbarton Castle en op 23 augustus 1305 in Londen op brute wijze geëxecuteerd.

Ondanks dat hij maar één keer wist te winnen van de Engelsen is hij de grote held van Schotland geworden. Dit komt o.a. door het gedicht van Blind Harry uit 1470. In The Acts and Deeds of Sir William Wallace, Knight of Elderslie wordt Sir William Wallace neergezet als heroïsche figuur. Dit geromantiseerde verhaal wordt nog eens extra groot uitgemeten in de film Braveheart uit 1995 met Mel Gibson. De film is totaal niet historisch nauwkeurig, maar dat maakt niemand wat uit. Sir William Wallace is de held van Schotland.

Geschiedenis The Wallace Monument

The Wallace Monument, Verenigd Koninkrijk

In de 19e eeuw begon de Schotse trots en identiteit weer terug te komen nadat het ooit de kop is ingedrukt door de Engelsen in de 18e eeuw. En hoe kun je dit beter laten blijken dan met je nationale helden? William Wallace was er één van en er kwamen op steeds meer plekken standbeelden van hem. Het eerste standbeeld kwam is in 1814 geplaatst in Dryburgh (Scottish Borders). Dit was echter nog niet genoeg om hem te eren, het moest grootser! Daarom is er besloten geld in te zamelen voor een groots monument. Daarnaast moest er een ontwerp komen. Maar liefst 106 designs werden er ingediend, maar die van die van de Schotse architect J.T. Rochead sprong eruit.

Rochead baseerde zijn ontwerp op een Schots kasteeltoren met externe traptoren. Hij maakte het echter wat langer en smaller en zette er een kroonspits op. Deze kun je ook terugvinden op andere gebouwen in Schotland.

The Wallace Monument is in 8 jaar gebouwd en in 1869 opengegaan voor het publiek. Het 67 meter hoge gebouw kent 246 treden. In 1888 is er nog een 4 meter hoog bronzen standbeeld van William Wallace aan het monument toegevoegd. Het staat op de zuidwestelijke hoek aan de buitenkant.

Omgeving The Wallace Monument

De discussie voor de locatie van het monument was nog een lastig punt. Glasgow en Edinburgh hadden het monument graag gewild, maar er was een veel betere plek in Schotland. De locatie van The Wallace Monument is niet toevallig gekozen. Vlakbij het monument vind je Stirling Castle en Old Stirling Bridge. Vlak daarbij won William Wallace de Battle of Stirling Bridge tegen de Engelsen.

Naast de historie achter de locatie is hij ook nog eens zeer praktisch. Door hem op een berg (Abbey Craig, 91 meter) te zetten komt hij snel in het zicht, daarnaast is het uitzicht vanuit het monument ook gelijk geweldig. Maar de berg Abbey Craig waar het monument op staat was ook van een ideaal materiaal om het monument van te bouwen. Zo hoeft het materiaal niet ver getransporteerd te worden.

Bezoek The Wallace Monument

The Wallace Monument, Schotland

Het bezoekerscentrum van The Wallace Monument staat onderaan de heuvel Abbey Craig. Hier vind je ook een winkel en café. Je kunt te voet de berg op (+/- 100 meter) of gebruikmaken van de minibus.

Aangekomen bij het monument staat nog een flinke klim voor je te wachten. De 246 treden tellende wenteltrap brengt je naar boven. Deze is echter niet heel breed maar tussendoor kom je nog wel drie plateaus tegen. Op deze etages zijn tentoonstellingen met interactieve schermen (ook in het Nederlands!). Op het eerste plateau krijg je in de Hall of Arms te zien hoe Wallace een held werd. Daarnaast staat hier het zwaard dat van Sir William Wallace zou zijn geweest. Het zwaard meet 1,68 m en weegt ongeveer 3 kg.

Het tweede platform is Hall of Heroes, hier kun je 30 andere grootse Schotten zien in marmer (o.a. Robert the Bruce). Het derde platform is de Royal Chamber met een tentoonstelling over de Battle of Stirling Bridge en het monument zelf. Vanaf het vierde platform, Crown Spire, heb je een indrukwekkend uitzicht op de omgeving met o.a. Old Stirling Bridge en Stirling Castle.

Locatie/bereikbaarheid

The Wallace Monument bevindt zich net buiten de stad Stirling. Het ligt op de heuvel Abbey Craig, onderaan kun je gratis parkeren.

Adres: Abbey Craig, Hillfoots Road, Causewayhead, Stirling FK9 5LF
Trein: Stirling
Bus: Vanaf Stirling, Goosecroft Road (treinstation) bus 52 en UL (Unilink)

Tickets en openingstijden

The Wallace Monument, Verenigd Koninkrijk

Tickets voor het monument kun je op locatie en online kopen via deze website .

Openingstijden:

Januari en februari: 10:00 – 16:00 uur
Maart: 10:00 – 17:00 uur
April tot juni: 9.30 – 17.00 uur
Juli en augustus: 9:30 – 18:00 uur
September en oktober: 9.30 – 17.00 uur
November en december: 10:00 – 16:00 uur

Het National Wallace Monument is gesloten op eerste kerstdag, tweede kerstdag en nieuwjaarsdag.

Meer informatie

Lees hier meer over Schotland.

Of bekijk de websites van The Wallace Monument: Twitter , Facebook , Yourstirling


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken