Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Engeland » South West England / Zuidwest Engeland » Verken Cornwall: pittoreske dorpjes en grootse bezienswaardigheden

Cornwall, gelegen in het prachtige Zuidwest Engeland, is een graafschap dat bekend staat om zijn spectaculaire kustlijn, betoverende landschappen en rijke culturele erfgoed. Met zijn idyllische ligging en unieke mix van geschiedenis en natuurlijke schoonheid, trekt Cornwall jaarlijks talloze bezoekers.

Ligging

Cornwall is gelegen in het uiterste zuidwesten van Engeland en wordt omringd door de Keltische Zee en het Kanaal. Het graafschap deelt grenzen met Devon in het oosten en heeft een uitgestrekte kustlijn die zich uitstrekt over meer dan 400 kilometer. Door zijn afgelegen positie heeft Cornwall een unieke sfeer en charme die het een favoriete bestemming maken voor natuurliefhebbers en avonturiers.

St Michael’s Mount, Cornwall

Steden

Binnen Cornwall zijn er diverse kleine bruisende steden die een bezoek waard zijn. Truro, de hoofdstad van het graafschap, staat bekend om zijn prachtige kathedraal en historische architectuur. De havenstad Falmouth biedt een levendige sfeer en is een belangrijk centrum voor zeilen en maritieme activiteiten. Andere pittoreske steden, zoals St. Ives, Penzance en Newquay, zijn populaire bestemmingen vanwege hun prachtige stranden, artistieke gemeenschappen en watersportmogelijkheden.

Natuurgebieden

Cornwall herbergt enkele van de meest adembenemende natuurgebieden in het Verenigd Koninkrijk. Het beroemde Bodmin Moor, een uitgestrekt heidelandschap met mysterieuze steenkringen en ruige heuvels, biedt eindeloze mogelijkheden voor wandelaars en natuurliefhebbers. Daarnaast is er het prachtige South West Coast Path, een langeafstandspad dat de dramatische kliffen, verborgen baaien en schilderachtige dorpjes van Cornwall volgt. Voor liefhebbers van tuinen en botanische pracht is de Lost Gardens of Heligan een absolute must-see.

Tintagel Castle, Cornwall
Tintagel Castle

Bezienswaardigheden Cornwall

Er zijn talloze bezienswaardigheden in Cornwall die je niet mag missen. Het legendarische Tintagel Castle, dat wordt geassocieerd met de legende van Koning Arthur, is een fascinerende historische locatie met een prachtig uitzicht op de kust. St. Michael’s Mount, een betoverend eiland met een middeleeuws kasteel, is een populaire attractie die bij eb bereikbaar is via een voetpad. Daarnaast zijn er de levendige haven van St. Ives, de sfeervolle vissersdorpjes van Mousehole en Polperro, en de iconische surfstranden van Newquay.

Top 5 bezienswaardigheden in Cornwall:

  1. St. Michael’s Mount
    Dit is een iconische bezienswaardigheid in Cornwall, een getijdeneiland dat verbonden is met het vasteland via een voetpad bij laag water. Bezoekers kunnen het middeleeuwse kasteel verkennen, genieten van de prachtige tuinen en genieten van het adembenemende uitzicht op zee.
    Lees meer: St. Michael’s Mount, de Cornwall topper
  2. Eden Project
    Dit unieke project omvat enorme kassen die verschillende klimaatzones en duizenden plantensoorten huisvesten. Het is een geweldige plek om meer te leren over de natuur en het milieu, met educatieve tentoonstellingen en prachtige tuinen.
    Lees meer: Eden Project: de botanische tuin van Cornwall
  3. Tintagel Castle
    Dit historische kasteel staat op een dramatische klif aan de noordkust van Cornwall. Het is de legendarische geboorteplaats van koning Arthur en biedt een betoverende mix van geschiedenis, mythologie en adembenemende landschappen.
    Lees meer: Tintagel Castle: waar de legende van King Arthur begint…
  4. Land’s End
    Dit is het westelijkste punt van het vasteland van Engeland en een populaire toeristische bestemming. Bezoekers kunnen genieten van de prachtige kustlandschappen, wandelen langs de klifpaden en een bezoek brengen aan de winkels en attracties.
  5. Minack Theatre
    Dit unieke openluchttheater ligt op een klif met uitzicht op de Atlantische Oceaan. Het biedt een prachtige setting voor theatervoorstellingen en heeft een adembenemend uitzicht op zee.

Kaart bezienswaardigheden

Weer in Cornwall

Hieronder vind je een tabel met alle weergemiddelde per maand, voor een actueel beeld raden wij Met Office  aan.

MaandJanFebMaartAprilMeiJuniJuliAugSepOktNovDec
Min. Temperatuur (°C)4.84.75.67.29.812.113.813.812.310.07.45.5
Max. Temperatuur (°C)9.59.410.412.215.017.519.219.417.714.711.79.8
Neerslag (mm)98.573.772.162.357.554.247.155.265.594.1102.7105.4
Dagen met regen181514131198911161718
Zonuren per dag1.82.84.05.67.17.77.97.46.03.82.01.6
Let op: Deze gegevens zijn gebaseerd op gemiddelden en kunnen variëren.

Meer informatie

Lees meer over de regio South West England.

Artikelen over Cornwall