Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » Tower Bridge: Breng een bezoek aan de iconische brug in Londen

Gepubliceerd op 26 juni 2015 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Een van de meest herkenbare iconen van Londen, de Tower Bridge, is zeker een bezoekje waard. Deze 120 jaar oude brug doet nog steeds zijn werk door het overlaten van verkeer en het doorlaten van boten. Sinds 1982 kunnen bezoekers de brug ook van binnenuit bekijken door middel van de Tower Bridge Exhibition.

Geschiedenis van de Tower Bridge

Het idee om een brug te bouwen over de Theems ontstaat in de tweede helft van de 19e eeuw. De bevolking van Londen groeit dan snel en de stad breidt steeds verder uit. Er is daardoor een groeiende vraag naar een nieuwe verbinding tussen het noorden en het zuiden van de stad. Het is echter een uitdaging om een brug te bouwen die het vele scheepvaartverkeer op de Theems niet belemmert. Om ideeën te genereren wordt in 1876 het Special Bridge or Subway Committee opgericht en een wedstrijd uitgeschreven. Er komen 50 plannen binnen, maar het duurt nog even voordat het comité een keuze maakt.

Bouw en architectuur van de Tower Bridge

Architecten Horace Jones en John Wolfe-Barry leveren in 1884 hun ontwerp voor de brug in. Zij bedenken ook het opklapbare gedeelte, waarbij het midden van de brug open kan om het scheepvaartverkeer door te laten.

Het bouwproces is een precisiewerk, omdat de twee torens en scharnieren in de Theems worden opgebouwd. Vijf aannemers en 432 bouwvakkers werken gedurende vijf jaar dagelijks aan de bouw. Het imposante bouwwerk is voltooid in 1894 en staat sinds die tijd bekend om zijn architecturale elegantie en technische innovatie.

Tower Bridge

Destijds opende ze de brug door middel van waterdruk door stoommachines. Er zijn zo’n 80 mensen nodig om de machines bij te houden en de brug te openen. Nu wordt de brug elektrisch geopend, maar het oude mechanisme is nog wel te bekijken (inclusief uitgebreide informatie).

Bezoek de Tower Bridge Experience

Als bezoeker ga je omhoog in de torens, loop je over de loopbruggen hoog boven het water en leer je de brug echt kennen. De geschiedenis (het hoe en waarom van de bouw) kun je zien in animaties en digitale displays. Vanaf de loopbrug heb je natuurlijk een prachtig uitzicht over het prachtige Londen.

Uitzicht Tower Bridge

De laatste aanpassing aan de brug is speciaal voor de toeristen gedaan. Ze hebben in de loopbruggen namelijk een glazenvloer aangebracht. Deze 7,5 cm dikke glasplaat is 11 meter lang en 1,8 meter breed. Het water ligt hier ruim 40 meter onder je. Durf jij een kijkje naar beneden te nemen?
Het zorgt ervoor dat je niet alleen een prachtig uitzicht hebt over de Theems, maar ook op de passerende voetgangers, auto’s en bussen.

Je kunt ook nog het geluk hebben dat de brug open gaat. Vroeger ging de brug 20-30 keer per dag open. Vandaag de dag moet je iets meer geluk hebben. Soms gaat de brug zelfs helemaal niet open. Voor de echte liefhebber kun je op de website van de Tower Bridge de tijden opzoeken.

Foto’s Tower Bridge

 • Tower Bridge, Londen
 • Tower Bridge Experience, Londen
 • Tower Bridge, Londen
 • Tower Bridge, Londen
 • Tower Bridge’s Engine Rooms
 • Tower Bridge’s Engine Rooms
 • Tower Bridge’s Engine Rooms
 • Tower Bridge, Londen
 • Spiegels in de loopbrug boven de theems
 • Uitzicht vanuit Tower Bridge, Londen
 • Uitzicht op Londen vanaf de brug
 • Uitzicht op de Theems
 • Tower Bridge, Londen
 • Tower Bridge

Praktische informatie Tower Bridge

De Tower Bridge ligt vlak naast de Tower of London en vlak bij HMS Belfast in het oosten van het centrum van Londen.

Locatie

De Tower Bridge ligt in de wijken Southwark en Tower Hamlets, op de rand van de wijk City of London. Het ligt naast de Tower of London, waar de brug zijn naam aan te danken heeft. De entree van de brug is in de North West Tower.

Bereikbaarheid

Metro: Tower Hill (7 minuten lopen) District en Circle line
London Bridge (12 min) Northern en Jubilee line
Trein: London Bridge en Fenchurch Street (beide 12 minuten)
DLR: Tower Gateway (9 min)
Boot: Tower Pier (6 min) en London Bridge City Pier (9 min)
Bus: 15, 42, 78,100, 343 

Tickets

De brug kun je natuurlijk (gratis) van buiten bekijken, maar ook de binnenkant is te bezoeken. Dit kun je individueel doen, maar er zijn ook regelmatig tours door en over de brug. Voor de verschillende mogelijkheden bekijk je de website van de Tower Bridge. Hier kun je ook de tickets voor je bezoek kopen, net zoals via de Visit Britain Shop .

Openingstijden

Openingstijden: 9.30 – 18.00 uur

De Tower Bridge is gesloten van 24 tot 26 december. Op 1 januari gaat de Tower Bridge om 10.00 uur open. Elke derde zaterdag van de maand, tussen 9.30 en 11.30 uur, is de toegang tot de brug voorbehouden aan bezoekers van de Relaxed Opening .

Meer informatie

Officiële website: towerbridge.org.uk
Tijden waarop de brug open gaat: towerbridge.org.uk/lift-times

Lees hier meer informatie voor je bezoek aan Londen.

Of bezoek als je toch in de buurt bent de Tower of London.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken