Home » Groot-Brittannië » Wales » Cardiff » Cardiff Castle, het kasteel in het hart van de stad

Hoog boven alles torent in Cardiff het Normandische Cardiff Castle uit. De oude ruïnes op een heuvel, de keep, zijn ommuurd en omringt met oude gebouwen, waaronder de klokkentoren. En de meeste gebouwen van dit kasteel kun je bezoeken, wat zeker de moeite waard is vinden wij.

Cardiff Castle
Cardiff Castle, uitzicht op de stad
Het kasteel van Cardiff

Geschiedenis: van Romeins fort tot Cardiff Castle

Rond het jaar 50 is er waarschijnlijk begonnen aan een Romeins fort op de locatie waar nu het kasteel staat. Een prachtige locatie vlak bij de zee. Waarschijnlijk was het één van de vier forten, met allemaal een ander formaat. Heden ten dagen kun je nog overblijfselen van de Romeinse muur zien op het terrein van het kasteel.

Norman Keep

Na de verovering door de Normandiërs is de keep gebouwd. Dit gebeurt op de plek waar ooit de Romeinen hun fort hadden staan. De middeleeuwse verdedigbare woontoren is gebouwd op een motte, een kunstmatig aangelegde aarden heuvel.

De eerste toren wordt er neergezet door Robert Fitzhamon, Norman Lord van Gloucester, en was waarschijnlijk van hout. Naderhand zijn er steeds nieuwe gebouwen neergezet of aangebouwd.

Cardiff Castle
Plafond in het kasteel van Cardiff
Cardiff Wall, met een stuk Romeinse muur

Bute familie

Cardiff Castle gaat door vele handen, vooral adellijke families, tot het in 1766 in handen komt van de familie Bute. De tweede markies van Bute zorgde ervoor dat Cardiff uitgroeide tot ’s werelds grootste exporterende haven van steenkool. Zijn zoon, die alles erfde, stond rond 1860 bekend als de rijkste man op aarde. In 1866 neemt hij de architect William Burges in dienst. Hij maakt het kasteel tot wat het nu is. Binnen de gotische torens creëert hij een overdadig en wild interieur met muurschilderingen, glas in lood, marmer, vergulden en gedetailleerde houtsnijwerken. Elke kamer krijgt zijn eigen thema. De derde markies kan er niet lang van genieten, hij sterft op 53-jarige leeftijd in 1900.

Zijn zoon, de vierde markies, zet zijn vaders wensen door. Het kasteel is compleet gerenoveerd, inclusief de reconstructie van de Romeinse muur. De Bute familie verkoopt veel van zijn belangen in het zuiden van Wales, maar blijft in de karen ’20 en ’30 in het kasteel wonen. Wanneer ook de vierde markies sterft, wordt het kasteel aan de stad Cardiff geschonken. 25 jaar lang is het kasteel thuisbasis van de National College of Music and Drama en sinds 1974 mogen bezoekers van het kasteel genieten.

Een van de prachtige kamers in het kasteel
Norman Keep
Detail uit het kasteel

Wat te doen in het kasteel

In Cardiff Castle kun je verschillende plekken bezoeken. De binnenplaats is gratis te bezoeken. Voor de rest moest je wel een ticket kopen (aan de kassa of bij Visit Britai n). Wanneer je binnen bent zie je gelijk de Norman Keep op de heuvel. Deze kun je beklimmen zodat je een prachtig uitzicht op het kasteel en zijn omgeving hebt. Van de binnenkant van de donjon is weinig meer over.

Als je door de Firing Line (bij de ingang) loopt krijg je meer informatie over dit fenomeen wat een ‘uitvinding’ is van de 1st The Queens Dragoon Guards en The Royal Welsh. De tentoonstelling brengt je van de Slag bij Waterloo naar de recentere missies in Irak en Afghanistan.

Links op het terrein heb je het paleis, het gedeelte dat door William Burges geheel is opgeknapt. Het paleis is zo overweldigend dat een House Tour een goede optie is. Hierbij wijst een deskundige gids je in 50 minuten op alle hoogtepunten. Zo kom je in de Winter Smoking Room, The Nursery, Lord Bute’s Bedroom en de Roof Top Garden. Deze tour kun je ieder uur doen, maar kost je wel een paar pond extra. De Arab Room (zie hieronder) is wellicht één van de indrukwekkendste ruimtes in het gebouw. Het bladgoud op het plafond is met de hand aangebracht en heeft al een waarde van zo’n 8 miljoen pond. De kamer is door Burges in 1880 speciaal ontworpen voor de vrouwen. Hij betrok twee verdiepingen boven de ruimte bij de kamer voor het verhoogde plafond.

Bekijk hier alvast de Arab Room in 360 graden:

Bezoek Cardiff Castle

Vergeet buiten ook niet te kijken naar de klokkentoren. Deze is, voor een meerprijs, ook van binnen te bekijken met een aparte tour.

Rechts, gezien vanaf de ingang, op het terrein heb je de schuilkelders. Binnen de muren van het kasteel lopen verschillende tunnels, deze zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt om te schuilen. Hier kunnen 1800 mensen in plaatsnemen wanneer de luchtalarmen af zouden gaan.

Natuurlijk kun je ook de Romeinse muur bekijken, tenminste wat er nog van over is. De resten kun je zien in het Interpretation Centre.

Vergeet niet wanneer je het kasteel verlaat om ook langs de Animal Wall te lopen (wanneer je naar buiten gaat naar rechts). Dit is ook een prachtig ontwerp van Burges. Door de glazen ogen kijken de beesten je echt aan.

Cardiff Castle

Video Cardiff Castle

Bekijk de video van ons bezoek aan het kasteel van Cardiff.

Praktische informatie

Dit alles kun je bekijken met een gratis audio guide, helaas niet in het Nederlands.

Meer informatie over het kasteel, openingstijden en prijzen: www.cardiffcastle.com

Meer informatie

Officiële website: www.cardiffcastle.com

De stad verder verkennen? Wandel de Cardiff stadswandeling.

Wil je meer informatie voor je vakantie? Lees meer over Cardiff of Wales.


Geschreven door:


3 reacties op “Cardiff Castle, het kasteel in het hart van de stad”

  1. Ik kwam toevallig op deze site terecht. En alle reclame voor Wales is welkom, het is mijn favorite gebied in Groot Brittannië.! Het kasteel van Cardiff is een bezoek zeker waard. Toch even een kanttekening bij het artikel. Het begrip ” keep ” wordt gelijk gesteld aan donjon. Maar dat gaat hier niet op. Het kasteel van Cardiff is een zgn “shell keep”, in het Nederlands een ringwalburcht, zoals die in Leiden. Simpel gezegd betekend dit een ommuurde verhoging met binnenplaats, waarbinnen de gebouwen tegen de muur aangebouwd zijn. Een donjon is daarentegen een zware centrale toren. Die heeft en had het kasteel van Cardiff niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Wales

Ben je je reis naar Wales aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Wales.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons
Zoeken