Home » Typisch Brits » Boekrecensie: Brits bakboek – Regula Ysewijn
Brits bakboek - Regula Ysewijn

Wie is er nu niet dol op Britse baksels? Of het nu hartig of zoet is, of uit Schotland of Engeland, mij maakt het niet veel uit. Regula Ysewijn, jurylid bij Bake off Vlaanderen, denkt er gelukkig hetzelfde over. En zij kan nog bakken ook! Dus heeft ze haar voorliefde voor Brits gebak omgezet in een Brits bakboek.

Het boek werkt niet alleen op je smaakpupillen met de prachtige foto’s van heerlijke lekkernijen, maar is visueel ook zeer aantrekkelijk. De groene cover heeft een luxe gouden print erop en de foto van de schrijfster. Deze mooie print wordt in het boek doorgevoerd.

Maar een kookboek gaat niet om zijn uiterlijk, maar om de recepten die erin staan. In dit geval gaat het erom of iedereen kan genieten van Britse specialiteiten, ook al zijn ze geen ster in de keuken.

Brits bakboek

Wat fijn is voor iemand die geen keukenprins(es) ik, zoals is, is dat er voorin het boek uitleg staat over de ingrediënten. Hierin leer je bijvoorbeeld het verschil tussen de diverse bloemsoorten. Een must voor degene die niet zoveel ervaring hebben met bakken, over te slaan voor de goede amateurbakkers die mee kunnen doen aan de Bake off.

Het leuke aan dit bakboek is dat het niet alleen saai de recepten is, maar je krijgt ook de geschiedenis van de baksels en de Britse keuken mee. Een zeer leuke toevoeging voor elke Anglofiel.

Britse recepten uitgeprobeerd

Chelsea bun

Maar nu waar het om draait: de recepten. Ik heb voor iets zoets (Chelsea buns) en iets hartigs (Steak & Ale pie) gekozen.  De Chelsea buns gingen best goed. Alle ingrediënten zaten erin en het deeg was (uiteindelijk) goed gerezen. Alleen doordat ik te zuinig was met bloem op mijn werkbank ging het oprollen niet goed. Beginnersfoutje. De uiteindelijke buns zagen er dan wat minder mooi uit dan op het plaatje. Er viel niets meer uit te rollen, maar daar proef je niets van. Op mijn werk waren ze tevreden over het resultaat (‘wij weten toch niet hoe ze eruit horen te zien’) en een vriend van me had zijn tweede bun voor thuis al op voordat hij thuis was. Geslaagd qua smaak dus, de volgende keer hopelijk ook nog het uiterlijk.

Steak & Ale pie

De Steak & Ale pie heeft wat voorwerk nodig. Je moet namelijk eerst het stoofvlees maken, dit laten afkoelen en dan de behuizing. Ik had geen gewone uien, dus gebruikte ik een rode ui. Ik heb ook ander bier gebruikt dan in het recept stond. Maar het uiteindelijke resultaat mocht er wezen. Het uiterlijk had zeker niet misstaan in een pieshop (al zeg ik het zelf 😉 ). Alleen qua smaak had het van mezelf iets kruidiger mogen zijn, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Wellicht dat de ui en het bier hierin hebben bijgedragen. Dit is makkelijk op te lossen door de volgende keer er kruiden in te gebruiken (dat is nu niet gebeurd).

Tot nu toe heb ik alleen deze twee recepten gemaakt, maar ik weet zeker dat ik het Brits Bakboek vaker uit de kast ga trekken. Dan hoef ik niet meer zo’n heimwee te hebben naar die heerlijke Britse hapjes. Het boek is dan ook zeker een aanrader. Wanneer je niet zo ervaren bent moet je misschien af en toe iets op internet opzoeken, maar dat is zo gedaan. En als het mij lukt om er iets fatsoenlijks van te maken, moet iedereen dat kunnen.

On your marks, get set, bake!

Brits bakboek

Brits bakboek met Chelsea bun

Het Brits Bakboek van Regula Ysewijn is nu te koop.

Titel: Brits Bakboek
Auteur: Regula Ysewijn – regulaysewijn.com
ISBN: 9789048846894
Jaar eerste uitgave: 2019
Uitgever: Carrera Culinair

Janie | 2019

Categorieën:

,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.