Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: Te hooi en te gras – Gerrit Jan Zwier

Gepubliceerd op 26 april 2020 | Laatst aangepast op 13 november 2023

Gerrit Jan Zwier-Te hooi en te gras

‘Over het Engelse platteland en het Engelse kinderboek’ luidt de ondertitel van het boek van Gerrit Jan Zwier. In het boek Te hooi en te gras gaat de schrijver naar Engelse locaties waar Engelse schrijvers als Tolkien en Beatrix Potter opgroeide en woonde ten tijden van het schrijven van hun bestsellers.

Gerrit Jan Zwier is een antropoloog, geograaf en heeft al vele reisboeken op zijn naam. Dit boek is dan ook niet het eerste wat hij schrijft over ons geliefde Verenigd Koninkrijk. Eerder verscheen bijvoorbeeld ook Op de Schotse toer.

Dat Engeland vele grote schrijvers heeft voortgebracht mag geen verrassing zijn, maar ook veel auteurs van kinderboeken putten hun inspiratie uit het Engelse platteland. Gerrit Jan Zwier bekijkt de biografieën van deze kinderboekenschrijvers en gaat op onderzoek uit.

Met zijn kennis van de natuur is het Zwier allang opgevallen dat er veel verwijzingen naar de buitenwereld in de boeken te vinden is. Planten en dieren worden vaak gebruikt en benoemd. Deze waarnemingen hebben vele schrijvers natuurlijk uit hun eigen omgeving. Helaas gaat het wel vaak mis met de vertalingen naar het Nederlands, ontdekte Zwier. Waardoor de natuur in de Nederlandstalige kinderboeken niet altijd klopt met de werkelijkheid in Engeland.

Te hooi en te gras - Gerrit Jan Zwier

Gerrit Jan Zwier duikt niet in de inspiratiebronnen van de minste schrijvers. Natuurlijk kan het Lake District van Beatrix Potter niet ontbreken, maar ook de regio’s waar J.R.R. Tolkien en Daphne du Maurier opgroeide komen aan bod. Zelfs A.A. Milne, de bedenker van Winnie de Poeh, wordt vermeld. Gerrit Jan Zwier bezoekt naast het Lake District ook Oxford en Cornwall. En dan begrijp je gelijk waar de inspiratie vandaan is gekomen. In zijn reisverhalen maakt hij vele literaire uitstapjes, waar zijn kennis van de natuur en de Britse literatuur en geschiedenis uit blijkt.

Heb je het boek uit? Dan heb je genoeg inspiratie op kunnen doen voor je volgende boek of reis.

Wil je zelf ook mee op literaire reis? Je kunt het boek op de Britblog Facebook pagina winnen (t/m 17 mei 2020). Daarnaast is Te hooi en te gras van Gerrit Jan Zwier ook gewoon te koop.

Lees hier meer boekrecensies met een Britse twist.

Janie | 2020

Categorieën:

,

Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.