Home » Typisch Brits » Boekrecensie: De Laatste Koningin – Jo De Poorter

Gepubliceerd op 6 februari 2022 | Laatst aangepast op 5 november 2023

De laatste koningin - Jo De Poorter

In De Laatste Koningin portretteert Jo De Poorter koningin Elizabeth aan de hand van de sleutelfiguren in haar leven. Dit doet hij aan de vooravond van haar 70-jarige werkjubileum op 6 februari 2022.

Maar wacht, de laatste koningin? Weet Jo De Poorter iets wat wij niet weten? Wees gerust, hij bedoelt dat Queen Elizabeth de laatste is in haar soort, van dat kaliber. Iemand met zoveel aanzien. En voorlopig is ze ook de laatste, met drie mannelijke opvolgers die al klaar staan. En daarna? Niemand die het weet of er nog een koninklijk huis is tegen die tijd.

De Laatste Koningin

Natuurlijk begint het bij ‘De Laatste Koningin en de liefde van haar leven’. De 73 jaar dat Elizabeth getrouwd was met Prins Philip heeft haar gevormd tot wie ze is. Hij heeft de familie gevormd tot wie ze zijn. Prins Philip was een belangrijk sleutelfiguur in Elizabeths leven en verdient dan ook een prominente plek in dit boek.  

Maar eerst leren we Elizabeth zelf kennen, de vrouw die eigenlijk niet als troonopvolger is geboren. Maar doordat haar oom aftrad dat wel werd. Een vrouw die dol is op haar honden en paarden, maar een hekel heeft aan katten. Ze weet precies wat ze wil. En als ze op 13-jarige leeftijd de vijf jaar oudere Philip ontmoet weet ze dat ook. Ze zal met hem trouwen. Al werd hij door de omgeving niet echt als ideaal bestempeld (‘te Duits, te arm en te onbetrouwbaar’).

De laatste koningin - Jo De Poorter

Na prins Philip worden ook de relaties met o.a. haar zus, haar moeder en (klein)kinderen uitgelicht. Je komt achter indrukwekkende levensverhalen en leuke feitjes. Zo is prins Andrew vernoemd naar de vader van Philip, Andreas. Met wie hij, naast zijn naam, ook een opvallende levensstijl deelt. Er is ook een hoofdstuk aan de Belgische koningshuis geweid, het is immers familie. Echter is de relatie sinds de tweede wereldoorlog alles behalve hecht te noemen. Naast haar (aangetrouwde) familieleden gaat het ook over de doedelzakspeler die haar elke ochtend om half 8 wekt, de hofleveranciers, haar honden, de toekomstige generatie en The Crown (en de waarheid daarachter).

Het boek bevat de laatste ‘nieuwtjes’; de leugens van de BBC journalist aan Diana, de dood van prins Philip en de fouten van prins Andrew. Die laatste wordt door de omgeving verafschuwd (‘de kleine smeerlap’), maar is de lieveling van de koningin. Er wordt ook een groot gedeelte geweid aan Harry en Meghan. Zij hebben grote druk gezet op de toekomst van The Firm. Het enige wat nog onduidelijk is in het boek is of Camilla koningin wordt. Elizabeth maakte één dag voor haar jubileum bekend dat dat zo gaat zijn. Toen kon je dit boek al vinden in de winkels. Dat nieuwtje kan dus mee in de herdruk 😉.

Conclusie

De laatste koningin - Het ware verhaal van de Queen en de sleutelfiguren achter de Kroon - Jo De Poorter

In De Laatste Koningin van Jo De Poorter leer je het Britse koningshuis beter kennen. Door kleine biografieën van de mensen om Queen Elizabeth heen, leer je haar meer over haar. Het boek telt maar liefst 520 pagina’s, maar laat je daar niet door afschrikken. Het leest makkelijk weg en je kunt de verschillende hoofdstukken los van elkaar lezen. Of je leest (zoals ik) het in een weekendje uit.

De gedetailleerde informatie uit het boek zullen je niet verrassen als je weet dat Jo De Poorter al jarenlang als koningshuisdeskundige werkt. Zodoende is hij al 30 jaar bij grote mijlpalen van het Britse koningshuis en heeft hij contacten die dicht bij de familie staan. Dankzij informatie van onder andere privésecretarissen, hofdames, paleismedewerkers en vrienden van de familie krijgen we een mooie inkijk in The Firm.

De Laatste Koningin – Jo De Poorter
Uitgeverij: Pelckmans
Aantal pagina’s: 520
EAN: 9789464015669
Prijs: €27,50

Lees hier meer boekrecensies met een Britse twist.

Janie | 2022

Deze pagina bevat een affiliate link naar bol.com. Met deze link krijgt Britblog een klein percentage als je iets aanschaft, de prijs van het boek blijft echter voor de koper hetzelfde.


Categorieën:

,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.