Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: De Onderstroom – Benjamin Myers
De Onderstroom - Benjamin Myers

‘Waar is de tijd gebleven?’ is de openingszin van De Onderstroom van Benjamin Myers. Het verhaal is een terugblik van een oude man op zijn leven. Ooit was hij een jongeman, die nog niet wist wat de magie van taal en de natuur was.

De kaft van De Onderstroom is een poster van Robin Hood’s Bay uit de jaren vijftig, ontworpen voor de British Railways om treinreizen naar de kust van Yorkshire te promoten.

De zestienjarige Robert Appleyard verlaat kort na de Tweede wereldoorlog het mijnstadje waar hij woont, op zoek naar werk en avontuur. Hij wil ontkomen aan zijn lotsbestemming: mijnwerker worden, net zoals zijn vader en zijn vaders vader.

Robert gaat op weg met alleen het meest noodzakelijke aan bagage. Hij loopt door de natuur, volgt paden door fluisterende weiden en kreupelbosjes met diep uitgesleten voren. De natuur in Engeland wordt beschreven in al zijn facetten in een poëtisch proza. Robert loopt van dorpje naar dorpje. Voorziet in zijn eerste levensbehoeften door hier en daar wat werkzaamheden te verrichten bij diverse mensen.

De Onderstroom - Benjamin Myers

Op een dag komt hij aan bij de Oostkust en ontmoet daar een vrouw, Dulcie Pyper, geheten. Zij is drie keer zo oud als hij en woont alleen met haar Duitse herder, Butler, in een gammel huisje. Dulcie is heel anders, dan alle andere vrouwen die Robert heeft leren kennen. Zij is heel slim, onafhankelijk, houdt van drank en lekker eten en maakt graag harde grappen. Zij leert hem alles wat zij weet over de natuur, planten en kruiden. Maar ze opent ook de wereld van de poëzie voor hem. Robert biedt aan om in haar tuin te werken, die behoorlijk verwilderd is en in ruil daarvoor kookt zij voor hem. Er ontstaat een onverwachte vriendschap tussen hen, die hun beider leven voorgoed zal veranderen.

Je zult zeker van dit boek genieten als je houdt van beschrijvingen van het Engelse landschap en/of als je houdt van een inspirerend coming-of-ageverhaal.

Op 6 mei verscheen De Onderstroom van Benjamin Myers bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Het boek telt 255 bladzijdes en is een hardback uitgave. De auteur, Benjamin Myers heeft verschillende prijzen gewonnen voor zijn romans, poëzie en korte verhalen.

Lees hier meer boekrecensies met een Britse twist.

Leon | 2021Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.