Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: Greenwich – Patrick van IJzendoorn

Gepubliceerd op 21 mei 2024 | Laatst aangepast op 31 mei 2024

Op de cover van Greenwich van Patrick van IJzendoorn prijkt het bekendste uitzicht van deze maritieme wijk, over Greenwich Park en de Theems richting Isle of Dogs. Het uitzicht wat de schrijver vele malen heeft gezien, hij woont namelijk in deze wijk. Het boek gaat over echter veel meer, de ondertitel verklaart al meer. ‘Het Engelse leven op de plek waar de tijd begint’.

Greenwich van Patrick van IJzendoorn

Twintig jaar geleden verhuisde journalist en anglofiel Patrick van IJzendoorn voor de liefde naar Londen. Na even rondgezworven te hebben in de Britse hoofdstad belande hij in Greenwich. Als correspondent van de Volkskrant schreef hij over de kredietcrisis, de bonnetjesaffaire, Boris Johnson, Olympische Spelen en natuurlijk de Brexit en de koningin.

In Greenwich grijpt Patrick van IJzendoorn terug op zijn twintig jaar aan verhalen. Deze zijn gepubliceerd geweest in De Volkskrant, De Groene Amsterdammer, Elsevier Weekblad en Katholiek Nieuwsblad. Het boek is een combinatie van de stukken en zijn persoonlijke ervaringen. Patrick van IJzendoorn vertelt in 109 korte verhalen zijn belevenissen in Engeland. Van zijn verhuizing naar Londen, tot zijn vormsel in de Engelse kerk. De verhalen worden af en toe vergezeld van een (zwart-wit)foto.

Patrick van IJzendoorn

Patrick van IJzendoorn (1971) schrijft vanuit het Verenigd Koninkrijk onder meer voor de Volkskrant, De Groene Amsterdammer, Elsevier Weekblad en Hard Gras. Greenwich is zijn zesde boek. Andere boeken van zijn hand zijn onder meer Londen denkt (2008), De weg naar Wembley (2014), Koel Brittannië (2017) en Order! Order! (met Peter de Waard, 2020).

Inhoud van Greenwich van Patrick van IJzendoorn

Conclusie Greenwich

Ondanks de titel wordt snel duidelijk dat het boek niet alleen over deze wijk gaat, zelfs niet alleen over Londen. Al gaan daar wel de meeste verhalen over. Onderwerpen die voorbij komen zijn het leven in Greenwich, sport (veel voetbal dankzij de Nederlandse coaches), politiek (met name de Brexit), corona en het Britse scholensysteem. Wat alles met elkaar verbindt, is dat het allemaal typisch Engels is, of op een typische Engelse manier gaat. Ik vond het leuk om te zien dat onderwerpen aan begin van het boek, op het eind weer terugkwamen. Al zorgde dat in het begin wel tot verwarring; ‘Het Battersea Power Station is nu toch een winkel- en vrijetijdsbestemming?’.

Bij het lezen van het boek Greenwich is enige kennis over het Verenigd Koninkrijk wel gewenst. Ik denk dat je anders jezelf vaak achter de oren krabt en het niet altijd helemaal kan volgen. Ik miste wel een datum bij de artikelen, waardoor je de gebeurtenis beter kan plaatsen.

De korte losse verhalen maken het een leuk boek om er af en toe bij te pakken (of gewoon achter elkaar uit te lezen). Het boek is van een anglofiel voor de anglofiel.

Boekrecensie Greenwich - Patrick van IJzendoorn

Details Greenwich – Patrick van IJzendoorn

Koop nu het boek Greenwich van Patrick van IJzendoorn op Bol .

Uitgeverij: Ezo Wolf
Aantal pagina’s: 336
EAN: 9789083320175
Prijs: € 23,95

Lees meer over boeken over het Verenigd Koninkrijk.


Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Verenigd Koninkrijk

Ben je je reis naar het VK aan het plannen? Of gewoon inspiratie aan het opdoen? Kijk hier voor meer reisinspiratie naar het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken