Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: Haunted – Harry De Paepe & Erik De keersmaecker

Gepubliceerd op 1 februari 2023 | Laatst aangepast op 2 juli 2023

Iedereen die wel eens in Groot-Brittannië is geweest, of een Britse serie heeft bekeken, weet het. Het spookt op de Britse eilanden. Anglofielen Harry De Paepe & Erik De keersmaecker vonden het daarom tijd voor een boek ‘over geesten en spoken in Groot-Brittannië’, Haunted.

Het spook op de cover van het boek zal weinig mensen afschrikken, echter de verhalen die in het boek staan…..

De schrijvers De Paepe en De keersmaecker

Beide heren zijn dol op het Verenigd Koninkrijk. De Paepe schreef eerder al de boeken Stiff Upper Lips, Sausage en De twee kanten van het Kanaal. De keersmaecker schreef reisgidsen en is een echte kenner van pubs. Erik De keersmaecker heeft affiniteit met het volkse Engeland, Harry De Paepe meer met de excentrieke aristocratie.

Spoken behoren echter niet toe aan een klasse, en daarom bundelde de heren hun krachten om er een boek over te schrijven. Ze maken hiervoor regelmatig de oversteek naar Britse spookplekken. Ze worden zelfs lid van de Ghost Club in Londen, en schaffen de bijbehorende manchetknopen ook aan.

Haunted – Harry De Paepe & Erik De keersmaecker

Geesten en spoken in Groot-Brittannië

In Haunted maken we kennis met de excentrieke kant van het land. Nergens zijn meer spookverhalen dan in Engeland, de spookdichtheid is daar dus zeer hoog. Misschien is het wel te danken aan de spoken in Shakespeare’s stukken. Alhoewel het woord ghost van het Nederlanders afstamt, het komt namelijk van gheest (geest).

In het boek leren we eerst meer over de Britse cultuur en het spook. Veel bekende Britse schrijvers benoemden spoken in hun verhalen. Spoken houden echter ook van theater en natuurlijk zien ook bekende Britten af en toe een spook.

Daarna leren we meer over spoken. Er zijn veel verschillende geesten, ook grappige, zoals die van een clown in een Londens theater. Natuurlijk zijn er ook enge spoken en klopgeesten.

Adelijke en Pubspoken

De lezer maakt kennis met de adellijke spoken in de Tower of London en Hampton Court en in het hoofdstuk erna gaan we het eiland over voor de mooiste spookverhalen. Logischerwijs slaan De Paepe en De keersmaecker hierbij York niet over, waar het wemelt van de geesten. Er zijn echter ook spoken in Londen, Schotland en Wales te vinden.

In de vele pubs die Groot-Brittannië kent zijn er natuurlijk ook spoken, deze worden in het laatste hoofdstuk besproken, met speciale aandacht voor o.a. Kent, The Ten Bells (Londen), de pubs bij Stonehenge en The Mermaid Inn (in Rye).

Conclusie Haunted

Ik vond Haunted een vermakelijk boek om te lezen, waarschijnlijk vooral omdat ik nog nooit een spook ben tegen gekomen. Ook niet toen ik onlangs in The Mermaid Inn verbleef. Het was smullen van de spookverhalen uit Groot-Brittannië. Het is extra leuk om stukken te lezen over plekken waar je zelf bent geweest. En waar je blijkbaar een hele wereld hebt gemist. Daarnaast leer je ook nog wat van de Britse geschiedenis, want achter bijna iedere geest hangt natuurlijk een indrukwekkende geschiedenis. Ben je dus dol op spookverhalen die luchtig zijn opgeschreven? Koop dan vooral dit boek. Je hoeft zeker niet bang te zijn dat je niet kan slapen. De meeste spoken zijn inmiddels namelijk al verdwenen….

Haunted - Harry De Paepe en Erik De keersmaecker

Winactie

We geven een exemplaar van Haunted van Harry De Paepe & Erik De keersmaecker weg via onze Facebookpagina (2 feb. – 10 feb, 2023) en onze nieuwsbrief (3 feb. 2023). Dubbel meedoen betekent dubbel kans!

Haunted – Harry De Paepe & Erik De keersmaecker

Koop nu het boek Haunted van Harry De Paepe & Erik De keersmaecker op Bol.com  .

Uitgeverij: Ertsberg
Aantal pagina’s: 288
EAN: 9789464369663
Prijs: € 25,95

Lees meer over boeken met een Britse twist.

Janie | 2023


Categorieën:

,

Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.