Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: Shuggie bain – Douglas Stuart

Gepubliceerd op 23 augustus 2021 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Het autobiografische debuut van Douglas Stuart koste hem tien jaar om te schrijven, waarna het maar liefst 32 keer werd afgewezen. Hij hield echter vol en won uiteindelijk de Booker Price met zijn Shuggie Bain. Een boek over het harde bestaan in het Glasgow van de jaren tachtig.

Shuggie bain - Douglas Stuart

Stuarts debuut speelt zich af in het arbeidersmilieu van Glasgow in de jaren tachtig en draait om de band tussen een moeder, die vecht tegen haar drankverslaving en haar zoon. De zoon, die op zijn beurt vecht tegen zijn ontluikende seksualiteit. Er spreekt een blinde toewijding uit, het laat zien waartoe liefde ons kan brengen en laat haarscherp zien, hoe ver mensen gaan om zichzelf wijs te maken dat ze zeggenschap hebben over hun eigen leven, om zich beter te voelen. Het is een verhaal over verslaving, verlating en identiteit. Hugh ‘Shuggie’ Bain brengt in de jaren tachtig zijn jeugd door in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow. Zijn moeder Agnes betekent alles voor Shuggie. Ze zoekt haar troost in de drank, maar desondanks behoudt ze haar trots. Agnes doet er alles aan, om er goed uit te zien, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Ze doet er alles aan om ‘normaal’ te zijn. Intussen probeert Shuggie ook ‘normaal’ te zijn, ook al ziet en weet iedereen, dat hij ánders’ is, dan de andere jongens. Agnes steunt Shuggie waar ze maar kan, maar haar verslaving overschaduwt alles, zelfs haar liefde voor Shuggie…….

Door alle lyrische recensies over dit boek, had ik heel hoge verwachtingen; maar ik moet zeggen, dat ik het wel een goed boek vond, maar dat ik het soms ook wel een beetje te veel van hetzelfde vond.

Over de auteur

Douglas Stuart groeide op in Glasgow en werkt in New York. Hij schreef tien jaar aan zijn autobiografisch debuut Shuggie Bain. Het boek werd maar liefst door 32 uitgeverijen afgewezen! Het boek haalde de shortlist van de National Book Award en de Kirkus Price en won de grootste literaire prijs in 2020: de Booker Price.

Shuggie bain – Douglas Stuart
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Aantal pagina’s: 445
EAN: 9789046827574

Lees hier meer boekrecensies met een Britse twist.

Leon | 2021


Categorieën:

,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.