Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: Verboden terrein – Louise Kennedy

De debuutroman van Louise Kennedy speelt zich af in het gebroken Noord-Ierland van de jaren 70. Het Engelstalige boek Trespasses is nu vertaald in een Nederlandse versie: Verboden terrein van Louise Kennedy.

Midden jaren zeventig is het leven in Noord-Ierland nog vol van keuzes waar je de rest van je leven aan vast zit. Sommige keuzes hebben je verre voorouders gemaakt, ben je een katholiek of protestant. Andere maak je zelf, ben je actief of passief republikein of unionist. Gemengde gezinnen worden niet geaccepteerd en sommige beslissingen kunnen dus cruciaal zijn. Naast de conflicten in het land bestaan er natuurlijk ook nog altijd je persoonlijke conflicten. Hierover gaat Verboden Terrein. Het is een fictief verhaal, gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Verboden Terrein is de eerste roman van schrijfster Louise Kennedy. Ze bracht al wel eerder verhalenbundel The End of the World is a cul de Sac uit in 2021. Daarnaast schrijft ze ook voor de media, zoals The Irish Times, The Guardian, RTE Radio 1 en BBC Radio 4.

Het verhaal

Verboden terrein – Louise Kennedy

Het nieuws in Noord-Ierland wordt gedomineerd door autobommen, beschietingen, mishandelingen en moorden. Cushla Lavery is lerares op een basisschool in een dorp vlakbij Belfast. Hier woont ze ook, samen met haar moeder. Naast haar werk als lerares werkt ze ook af en toe in de pub van haar broer. Daar ontmoet ze Michael Agnew, een advocaat. Ze is gelijk geïnteresseerd in deze man, ondanks dat hij een stuk ouder is, een vrouw heeft en uit een hele andere klasse komt dan zij.

De interesse is wederzijds en er ontstaat een affaire, een grote zonde in die tijd.

Of dit nog niet genoeg spanning oplevert voor Cushla helpt ze ook nog één van haar leerlingen die het zwaar heeft. Hij komt uit een gemengd gezin waardoor hij soms wordt gepest, maar ook de rest van het gezin wordt aangevallen. Zo erg zelfs dat de vader in het ziekenhuis komt. De politieke en persoonlijke conflicten lopen af en toe hoog op. Verliest ze alles of komen haar dromen uit? Maakt ze de goede keuzes in deze heftige tijden?

Conclusie

Het verhaal van Verboden terrein klopt gewoon. Het is interessant door de geschiedenis en dat persoonlijke en politieke conflicten af en toe kunnen botsen. Het harde leven in Noord-Ierland komt goed naar voren in het boek.

Ik vond het boek soms wel lastig te lezen. Of dit door de vertaling komt, onduidelijkheid van de tekst zelf of door mijzelf, kan ik je niet zeggen. Vaak kwam het ook door het ontbreken van aanhalingstekens, waardoor het niet altijd even duidelijk is wie wat zegt.

Desondanks vond ik het boek wel de moeite waard, vooral door het einde. Waar ik, zoals je kunt begrijpen, weinig meer over kan vertellen.

Louise Kennedy - Verboden Terrein

Verboden terrein – Louise Kennedy

Verboden terrein van Louise Kennedy is nu te koop.

Uitgeverij: Uitgeverij Pluim
Aantal pagina’s: 351
EAN: 9789493256804
Prijs: € 24,99

Lees hier meer boekrecensies met een Britse twist.

Janie | 2022


Categorieën:

,

Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.