Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » South West » Bourton-on-the-Water, het Venetië van de Cotswolds

Gepubliceerd op 18 januari 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Het plaatsje Bourton-on-the-Water in de Cotswolds is vooral bekend vanwege de vijf bruggetjes over de rivier Windrush. Samen met de honingkleurige huisjes zorgt dit voor een fotogeniek stadje in Gloucestershire, England.

Algemene informatie Bourton-on-the-Water

Bourton-on-the-Water is één van de meest bekende plaatsen uit de Cotswolds, en dat is natuurlijk niets voor niets. Hier kun je heerlijk wandelen langs de rivier Windrush, langs de schattige huisjes van Cotswold Stone. Het kan hierdoor ook erg druk worden. Plan je bezoek dus, wanneer mogelijk, niet in weekenden of vakanties. Is het niet anders mogelijk? Kom dan vroeg of laat op de dag, en je hebt nog de ruimte voor een leuke foto van jezelf op één van de bruggetjes in het dorp. Natuurlijk moet je de plaats nog wel altijd delen met zijn ruim 3.000 inwoners.

Dankzij de rivier, die dwars door Bourton-on-the-Water loopt, heeft het de bijnaam ‘Venice of the Cotswolds’ gekregen.

Cotswolds, Zuid-Engeland

Geschiedenis Bourton-on-the-Water

De naam Bourton komt van het Saksische woord ‘burgh’ dat fort of kamp betekent en ‘ton’ dat dorp of nederzetting betekent. In de steentijd stond er een kamp aan de noordzijde van Bourton. Bij opgravingen in de vorige eeuw zijn op deze plek geldstaven uit de ijzertijd van ongeveer 300 voor Christus gevonden. Deze zijn nu te zien in het British Museum.

Ook de romeinen zagen dat dit een goede plek was voor een kamp. Aan de Windrush en op de Fosse Way, de weg van zuid naar noord Engeland. Deze loopt langs de westkant van het dorp.

De rivier liep toen nog zuidelijker. In de 16e eeuw is deze verlegd zodat het de molens in het centrum kon aanstuwen.

Kaart van Bourton-on-the-Water

Klik hier wanneer je de kaart van Bourton-on-the-water niet kan zien.

Bezienswaardigheden in Bourton-on-the-Water

Er is genoeg te beleven in Bourton-on-the-Water om je even te vermaken, waarbij rondwandelen en genieten misschien wel de belangrijkste is. Wij zetten daarnaast nog wat bezienswaardigheden voor je op een rij.

De vijf bruggen over de Windrush

De bijnaam Venetië van de Cotswolds krijg je natuurlijk niet zomaar. Deze hebben ze te danken aan de rivier Windrush die door het dorp heen stroomt. Hierover zijn tussen 1654 en 1953 vijf lage bruggen gebouwd in Cotswold Stone.

De oudste is de Mill Bridge, gebouwd in 1654, daarna kwam de High Bridge (1756) en de Paynes Bridge (1776). De andere twee zijn wat recenter, zoals de naam van één al doet vermoeden. De New Bridge kwam in 1911 en in 1953 verving de Coronation Footbridge een oude houten brug.

Bourton-on-the-Water, Cotswolds, Engeland

Winkelen in Bourton-on-the-Water

Bourton-on-the-Water kent een aantal unieke winkels met lokale producten. Bezoek bijvoorbeeld Cotswold Perfumery, een parfumerie waar al ruim 50 jaar parfums worden gemaakt. Koop een lokaal gedistilleerde gin en whisky in The Cotswolds Distillery of ga naar huis met een uniek stukje aardewerk van de Cotswold Pottery. Natuurlijk zijn er nog een aantal andere (toeristen) winkels, struin rond en laat je verrassen.

Meer informatie: www.cotswold-perfumery.co.uk , www.cotswoldsdistillery.com en www.cotswoldpottery.com

Model Village - Bourton on the Water
Foto van Magda Vrabetz

The Model Village

Altijd al een reus willen zijn? Bezoek The Model Village, waar het Bourton-on-the-Water uit 1930 op een schaal van 1 op 9 is nagemaakt. Uiteraard is dit ook gemaakt van Cotswold Stone en met alle details die er toedoen. Kun jij alle plekken spotten die je net ervoor in het dorp zelf ook hebt gezien?

Meer informatie: theoldnewinn.co.uk/model-village

St. Lawrence kerk

De parochiekerk van St. Lawrence is gebouwd op de plaats van een houten heidense tempel. Op deze plek stond namelijk al een Saksische kerk in 708. Het huidige gebouw is een combinatie van een koor uit 1328, een Georgiaanse toren (1784) en een Victoriaans schip (1870). Onder het koor zou zich een crypte bevinden die de kerk verbindt met The Manor.

Meer informatie: www.bourtonparishchurch.co.uk

Dragonfly Maze

Klaar om te verdwalen? Of vind jij gelijk de weg naar de uitgang? Dit doolhof van taxushagen is ontworpen door kunstenaar en auteur Kit Williams. In het doolhof zijn 14 aanwijzingen te vinden die je leiden naar de oplossing van de rebuspuzzel. Hiermee kun je de verborgen gouden libel ontdekken.  

Meer informatie: thedragonflymaze.com

Cotswold Motoring Museum

In dit museum gaat het hart van iedere auto-liefhebber sneller kloppen. Prachtige oldtimers sieren hier gebouw, of dat nu een auto, motor of caravan is. Ook is één van de meest bekende auto’s (onder kinderen) hier te vinden. Brum, uit de gelijknamige kinderserie, mag zijn naam dan wel te danken hebben aan de stad waar de meeste opnames zijn, Birmingham. Zijn thuisbasis is echter dit museum, waar hij zijn avonturen altijd begint en eindigt.

Meer informatie: www.cotswoldmotoringmuseum.co.uk

Birdland Park and Gardens

Koningspinguïns in de Cotswolds? Jazeker, in Birdland Park and Gardens kun je deze vogels, en vele andere vladderaars bezoeken. Het park heeft maar liefst 130 soorten, zoals exotische vogels, flamingo’s, ara’s, emoes en roofvogels. Het park opende in 1957 in een bosrijke omgeving. Je kunt hier dus ook heerlijk wandelen in de tuinen en bossen.

Meer informatie: www.birdland.co.uk

Greystones Nature Reserve

Loop door wilde bloemenweiden of bekijk Salmonsbury Camp, een belangrijke ontmoetingsplaats tijdens de Neolithische en IJzertijd. Er is ook een biologische boerderij en de interactieve Discovery Barn. Als je geluk hebt spot je een otter, zwaluw, uil of woelmuis. Greystones Nature Reserve is gratis te bezoeken.

Meer informatie: www.gloucestershirewildlifetrust.co.uk/nature-reserves/greystones-farm

Bereikbaarheid Bourton-on-the-Water

Vanuit de A40 (tussen Oxford en Cheltenham) neem je de afslag van de A429 naar het noorden. Hier steek je de rivier de Windrush over en ga je gelijk naar rechts Lansdowne op, zo kom je vanzelf in het dorp.

Er zijn twee grote betaalde parkeerlocaties in Bourton-on-the-Water: Station Road (GL54 2EN, ook voor campers) en Rissington Road (GL54 2BN). Als je geluk hebt, kun je ook nog aan de High Street parkeren, maar hier zijn maar weinig parkeerplaatsen beschikbaar.

Met het openbaar vervoer kun je de 801 bus (Pulham’s Coaches) nemen tussen Cheltenham Spa en Moreton-in-Marsh. Deze reis duurt ongeveer 50 minuten vanuit Cheltenham en 20 minuten vanuit Moreton-in-Marsh. Beide plekken zijn met de trein te bereiken.

Bourton-on-the-Water, Cotswolds, Engeland

Meer informatie

Officiële website: https://bourtoninfo.com

Vind hier meer informatie over Engeland, Zuid-West Engeland of de Cotswolds.

Credits voor de hoofdfoto: Visit Britain.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken