Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » South West » Lacock, pittoresk dorpje en filmset in Wiltshire

Gepubliceerd op 14 januari 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

De discussie gaat of Lacock in de Cotswolds ligt ja of nee. Voor ons maakt het niet zo veel uit, het is nu eenmaal een prachtig pittoresk dorpje in Zuid-Engeland die je zeker op je bucketlist kan zetten.

Algemene informatie

Lacock ligt aan de rand van de Cotswolds (of er in, zoals sommigen ook zeggen) in graafschap Wiltshire. Wanneer je door Lacock loopt heb je het idee dat je terug bent in de middeleeuwen (helaas wel met auto’s, maar gelukkig zonder stank). Het floreerde dankzij de wolindustrie. Het is echter ontstaan doordat het op de route ligt van Londen naar Bath en Bristol. De Saksen vestigden zich langs de rivier Bide Brook.

De gebouwen komen uit de 13e tot 18e eeuw en worden nu beheerd door de National Trust. Dat wil niet zeggen dat je ze kunt bezoeken, het zijn nog gewoon woonhuizen. Er zijn echter wel strenge regels voor de bewoners. Antennes en stroomkabels zijn uit ten boze. Hierdoor ziet er alles nog zeer authentiek uit en is het een ideale plek voor filmopnames.

Er zijn een paar shops, pubs en B&B’s, genoeg om je als toerist te onderhouden. Als je pech hebt (of geluk) zijn er filmopnames bezig en kun je het dorp, maar half bezoeken.

Lacock Abbey, Een prachtige abdij in Zuid-Engeland

Lacock Abbey

Een van de bekendste en bijzonderste bezienswaardigheden in Lacock is Lacock Abbey. In de 13e eeuw sticht Ela, gravin van Salisbury, het vrouwenklooster. Het gebouw is in de 15e eeuw vervangen en in de 16e eeuw omgebouwd tot landhuis. De prachtige kloostergangen bleven echter bestaan en kunnen nu nog gezocht worden. Dit is ook de locatie waar het eerste fotografisch negatief is gemaakt. Je kunt op precies dezelfde plaats als William Henry Fox Talbot een foto maken van een raam dat uitkijkt op de mooie tuin buiten het gebouw. Daarnaast is er ook het Fox Talbot museum, waar je meer leert over de fotografie in het algemeen.

Lees hier meer over Lacock Abbey, wat ooit ook is gebruikt in o.a. meerdere films van Harry Potter (Zweinstein) en The Other Boleyn Girl (2008).

Kerk van St Cyriac

Waarschijnlijk bouwde de Saksen hier al een kerk, later is hier een nieuwe kerk gebouwd. Het fundament van de huidige kerk dateert voornamelijk uit de 14e eeuw. Deze is echter in de 15e eeuw ver uitgebreid, met geld van de goede handel in het marktplaatsje. Zo zijn de oostkapel, met twee vleugels, en het oostelijke koorboogvenster toegevoegd. Het interieur is voornamelijk 16e-eeuws, op het koor uit 1777 en de 19e-eeuwse Lackham-kapel na.  

De St Cyriac kerk was ook het thuis van de Lacock Cup tot 1962. Deze 15e-eeuwse zilveren kelk heeft de reformatie overleefd doordat het een nieuwe functie kreeg. Het zou £1,8 miljoen waard zijn, het British Museum kocht hem echter in 2013 voor een vriendenprijsje van £1,3 miljoen. Dit nadat ze hem al jarenlang in bruikleen hadden. Het geld wordt gebruikt om de kerk te restaureren. In de kerk gebruikt nu een replica.

De kerk komt vaak voor als achtergrond van films, zoals in Moll Flanders (1996).

Kerk van St Cyriac, Lacock

Lastpaardbrug over Byde Brook

Vlak bij de kerk vind je over de rivier Byde Brook de 18e-eeuwse lastpaardbrug. Een belangrijke brug destijds voor de reizigers van Londen naar Bath en andersom, vooral bij hoog water.

Tiendenschuur

Op de hoek van High Street en East Street in Lacock staat een prachtig gerestaureerde 14e-eeuwse tiendenschuur. De nonnen gebruikte deze destijds om de producten die de abdij als huur kreeg in op te slaan. Denk hierbij aan wol, granen en andere gewassen. Toen Lacock Abbey een landhuis werd, werd het een opslag voor landbouwmachines.

In de 18e eeuw is er aan de noordkant van de schuur een kleine cel gebouwd om lastige dorpsgenoten tijdelijk in gevangen te houden. In deze tijd gebruikten de dorpelingen de schuur als markthal.

Lacock in films en tv-series

Het huis van de ouders van Harry Potter is te vinden in Lacock, Zuid-Engeland

Filmmakers gebruiken het schilderachtige dorp graag voor hun opnames. Er zijn dan ook vele grote films en series hier opgenomen, met als hoogtepunt de Harry Potter-films. Een andere grote naam is Downton Abbey (2015), die hier een veemarkt organiseerde in Church Street.

Lacock is ook te spotten in Pride and Prejudice (1995), The White Princess (2016), Moll Flanders (1996), The Other Boleyn Girl (2008) en Cranford (2007)

Harry Potter

Voor Harry Potter zijn er meerdere locaties in het dorp gebruikt, zoals de kloostergangen in de abdij (Hogwarts School/Zweinstein). Je kunt glimpen van het dorp opvangen in Harry Potter and the Philosophers Stone, Harry Potter and the Chamber of Secrets, Harry Potter and the Half Blood Prince en Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Spot het huis van Harry Potters ouders en Horace Slughorn. Ook de Sign of the Angel kun je in de achtergrond van Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009) zien.

Lacock wandelroute en kaart

Klik hier als de kaart van Lacock niet zichtbaar is.

We hebben een wandelroute van ongeveer 2 km in het kaartje gezet, dit is een suggestieroute om het dorp en omgeving te verkennen. Let op, de route gaat dwars door een grasveld, dit is een bestaande route en mag dus. Natuurlijk kun je er gewoon heerlijk rondzwerven. De grijze highlights zijn bezienswaardigheden in Lacock, de blauwe zijn filmlocaties in het dorp.

Foto’s Lacock

  • Lacock Abbey, Een prachtige abdij in Zuid-Engeland
  • Lacock Abbey, Wiltshire, Cotswolds, Engeland

Bereikbaarheid

Lacock ligt zo’n 5 km ten zuiden van Chippenham.

Auto: M4 afrit 17, richting Chippenham (A350). Volg de A350 (richting Poole/Warminster) tot aan Lacock. Parkeren op Hither Way, gratis voor NT-leden, anders enkele ponden per dag.
Trein: Melksham en Chippenham (beide op ongeveer 5 km), neem daarna bus X34
Bus: X34 van Chippenham naar Frome, halte The George, Lacock
Fiets: NCN4 is vlakbij

Meer informatie

Vind hier meer informatie over Engeland, Zuid-West Engeland, Wiltshire, de Cotswolds of Lacock Abbey in het bijzonder.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken