Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » South West » Castle Combe, het iconische dorp van de Cotswolds

Gepubliceerd op 8 januari 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Wanneer je afbeeldingen hebt gezien uit de Cotswolds is de kans groot dat deze van het dorpje Castle Combe (Wiltshire) waren. Het dorp wordt veel bezocht en gefotografeerd, en dat is niet voor niets. Het is één van de meest pittoreske dorpjes van Engeland.

Het dorpje in Wiltshire krijgt vaak de stempel ‘The Prettiest Village in England’ en wij kunnen niet ontkennen dat het een heel mooi plaatsje is. Het zijn slechts een paar straten, maar daarin staan prachtige huisjes van honingkleurige Cotswold Stone. Dit maakt het een typisch Cotswolds-dorpje.

Het is waarschijnlijk overbodig om te melden, maar toch: Het kan erg druk worden in dit dorpje. Wil je de plek voor jezelf? Ga dan vroeg of laat en zoveel mogelijk buiten weekenden en vakanties om.

Castle Combe in de Cotswolds, Engeland

Kaart Castle Combe

Geschiedenis Castle Combe

Al voor de Romeinen hier kwamen stond er op de heuvel een fort, wat de Romeinen innamen omdat het goed gelegen was tegenover de nabije Fosse Way, de weg van Exeter naar Lincoln. In de 12e eeuw verbouwen de Noormannen het fort tot een kasteel. Tegenwoordig is er weinig meer over van het kasteel, nog slechts enkele stenen en een motte (heuvel). Het is nu de locatie van de golfbaan.

In het dorpelingen die in de vallei woonden werkten vanaf de middeleeuwen vooral in de wolindustrie. De schapen grazen in de omgeving en de wol kon geweven worden in de huizen. De rivier By Brook zorgde voor de aandrijving van de molens. Aan het einde van de 18e eeuw daalde echter het waterniveau in de rivier waardoor het de molens niet meer kon aansturen en de wolindustrie verdween.

De laatste huizen zijn hier in de 17e eeuw gebouw, waardoor het dorp nog een authentieke uitstraling heeft.

Wat te doen in Castle Combe

Kijk rustig rond in het dorp, maar houdt rekening met de inwoners. De huizen zijn niet van binnen te bezichtigen, houdt rekening met de privacy van de bewoners.

Market Cross

Het marktkruis uit de 13e eeuw staat in het ‘centrum’ van het dorp en is dus niet te missen. Ernaast staat nog een oude waterpomp. Het kruis is in 1590 gerepareerd door de inwoners van het dorp. Ooit stond het naast een markthuis dat omstreeks 1840 is afgebroken om de weg te verbreden.

Market Cross, Castle Combe

Weekendmarkt

In het weekend, meestal op zondag, wordt er regelmatig een markt gehouden waar je lokaal gemaakte spullen kan kopen. Houdt de Facebook-pagina van Castle Combe Market in de gaten voor de data.

St Andrew’s Church

Ook de St Andrew’s kerk komt uit de 13e eeuw en heeft een unieke klok. Deze klok zonder wijzerplaat is uit de 15e eeuw en daarmee een van de oudste werkende klokken in het land. Hij stuurt de bel in de klokkentoren aan, die om het uur luidt. Je kunt een tour doen door de kerk met je telefoon, je hoeft alleen maar de QR-code bij de deur te scannen.

Bekijk voor meer informatie de website van de kerk: standrewschurchcastlecombe.org

St Andrew’s Church, Castle Combe

Golfbaan

Er is een golfbaan op de locatie waar ooit het kasteel stond waar de plaats zijn naam aan dankt. Het maakt deel uit van het Manor House.

Meer informatie: exclusive.co.uk/the-manor-house-golf-club

Wandel en geniet

Je kunt rustig door het dorpje wandelen en gewoon genieten. Denk niet te veel na over de geschiedenis of ‘must do’s’, maar kijk gewoon om je heen en neem al het moois in je op. Dan kom je de hoogtepunten van Castle Combe vanzelf tegen. Je kunt hier ook prachtig in de omgeving wandelen. Er zijn meerdere routes, waaronder de 11 km lange route Nigel Vile’s Castle Combe Walk .

Castle Combe in de Cotswolds, Engeland

Racecircuit

Op het Castle Combe Circuit, vlak bij Upper Castle Combe, kun je racen met je eigen auto of motor, maar er vinden ook vaak evenementen plaats. Het circuit opende slechts 1,5 jaar na Silverstone, en is daarmee één van de oudste.

Meer informatie: https://castlecombecircuit.co.uk

Bereikbaarheid Castle Combe

Het dorp is goed te bereiken met de auto, het ligt in het zuiden van de Cotswolds en op zo’n 25 reiskilometers van Bath en 53 km van Stonehenge. Je kunt de afritten 17 (Chippenham) en 18 (Bath) nemen op de M4. Er is parkeergelegenheid in Dunns Lane tegen een kleine vergoeding.

Let er op dat het nog steeds een bewoond dorp is en dat je de lokale bevolking niet te veel lastig valt met verkeerd geparkeerde auto’s.

Met het openbaar vervoer kun je er ook komen. We raden je aan om eerst naar Chippenham te gaan (treinen vanuit Bath en Londen), vanuit hier gaat bus 95 richting Burton. Die brengt je in 20 minuten naar Castle Combe (halte Village Centre).

Castle Combe in de Cotswolds, Engeland

Filmopnames in het dorp

Je kunt Castle Combe ook van het filmdoek of tv-scherm kennen. Het historische dorp is al vaak het toneel geweest van filmopnames. Het was Puddleby-on-the Marsh in Doctor Dolittle (1967), maar komt ook voor in de films War Horse (2010), Stardurst (2007) en The Wolfman (2010). Maar ook tv-series komen hier graag, denk alleen maar aan Poirot met The Murder of Roger Ackroyd (1989).

Verblijf in Castle Combe

Er zijn slechts een paar accommodaties in Castle Combe, ze zijn echter wel zeer divers. Zo kun je verblijven in het chique The Manor House Hotel and Golf Club of Luxury Cotswolds Cottage (met hot tub). Of verblijf in de The Castle Inn of in één van de andere cottages (zonder hot tub 😉): Paddock View , Fox Den Cottage , The Old Museum of Castle Combe Cottage . Iets buiten het dorp: Gibb Cottages .

Natuurlijk kun je ook dicht bij Castle Combe verblijven, kijk dan naar accommodaties in Chippendam of hotels in Bath .  

Foto’s Castle Combe

Meer informatie

Lees hier meer over Zuidwest-Engeland, Wiltshire, de Cotswolds of pittoreske dorpen in het Verenigd Koninkrijk.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken