Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » North West » Carlisle: een historische stad in Noordwest Engeland

Gepubliceerd op 13 februari 2024 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Carlisle wordt vaak overgeslagen bij een trip aan het noorden van Engeland. Ten onrechte, want de stad heeft een paar pareltjes van bezienswaardigheden. Ontdek de stad met ons.

Geschiedenis

Carlisle, gelegen in het graafschap Cumbria, vormt een historisch stadje met wortels die diep teruggaan naar de Romeinse tijd. Oorspronkelijk een cruciaal fort langs de Muur van Hadrianus, fungeerde Carlisle als een schildwacht aan de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Over de eeuwen heen heeft de stad verschillende invasies en overheersingen meegemaakt, waaronder die van de Vikingen en Schotten, wat heeft bijgedragen aan de diverse culturele achtergrond van de stad.

Bezienswaardigheden

Om de stad echt goed te leren kennen raden we je een bezoek van een dag of twee aan. Dan kun je al deze hoogtepunten van Carlisle bezoeken:

Carlisle Castle

Het indrukwekkende Carlisle Castle, daterend uit de 11e eeuw, staat als een onwrikbare getuige van de tumultueuze geschiedenis van Engeland en Schotland. Als koninklijke vesting heeft het kasteel talloze conflicten doorstaan. Carlisle Castle is gebruikt als basis voor de Jacobieten tijdens de Jacobite Rising van 1745. Het is het meest belegerde kasteel van Engeland en een fascinerende plek voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in middeleeuwse geschiedenis.

Carlisle Castle

Cumbria’s Museum of Military Life

Voor liefhebbers van militaire geschiedenis is het Cumbria’s Museum of Military Life een onmisbare bestemming. Het museum bevindt zich in Carlisle Castle en werpt een diepgaande blik op het leven van militairen door de eeuwen heen. Dit doen ze met een indrukwekkende verzameling artefacten, uniformen en aangrijpende verhalen die de militaire geschiedenis van Cumbria tot leven brengen.

Carlisle Cathedral

Een gotisch meesterwerk, de Carlisle Cathedral, verheft zich als een architecturaal hoogtepunt in het stadscentrum. De kerk is gesticht in 1122 als een (Augustijner) priorij en krijgt de titel kathedraal in 1133. De huidige kathedraal is in de 13e en 14e eeuw gebouwd in de gotische stijl. Het interieur is prachtig met een sterrenhemelplafond, glas-in-loodramen en middeleeuwse koorbanken.

Tullie Museum

Tullie House Museum & Art Gallery

Het Tullie Museum biedt een boeiende reis door de kunst, geschiedenis en archeologie van de regio. Van prehistorische vondsten tot hedendaagse kunstwerken, het museum belicht de culturele evolutie van Carlisle en zijn omgeving op een meeslepende manier. Bezoek ook zeker de indrukwekkende tentoonstelling over de Romeinen en leer zo over het ontstaan van Carlisle.

Markt

Guildhall, Carlisle

Op de markt staat het Market Cross Monument, een monument herinnert aan de bruisende handelsactiviteiten die ooit op deze historische plek plaatsvonden. Het oude stadhuis is een prominent monumentaal pand van twee verdiepingen met een middeleeuwse oorsprong. Het gebouw dateert grotendeels uit de 17e en 18e eeuw en huisvest nu de toeristeninformatie.

Het Guildhall Museum is gehuisvest op de bovenverdieping van Carlisle’s enige middeleeuwse huis. Gebouwd in 1407 van hout, dakpannen en klei, door Richard van Redeness, die het huis na zijn dood aan de gemeenschap van Carlisle naliet.

Andere bijzondere plekken in Carlisle

Citadel Carlisle

Wanneer je nog verder door de stad loopt kun je nog een stuk van de oude stadsmuren zien. Ook de imposante Citadel, een verdedigingswerk uit de 16e eeuw, is een militaire erfenis van Carlisle.

St. Cuthbert’s Church was na Cromwells sluiting van de kathedraal de enige kerk in de stad. Het is een 18e-eeuwse kerk met 14e-eeuws glas-in-loodraam.

The Solway Aviation Museum ligt net buiten het centrum en gaat over het luchtvaarterfgoed van Cumbria. De vliegtuigcollectie is gebaseerd op naoorlogse Britse straaljagers die in de jaren vijftig en zestig in dienst kwamen bij de Royal Air Force.

Parken

Bitts Park, Carlisle

In de stad zijn ook een aantal parken, vlakbij Carlisle Castle. Gelijk daarachter ligt aan de rivier Eden het Bitts Park. Het is aangelegd in 1893 op de plaats van een voormalige vuilstortplaats, als werkvoorziening. Het park is oorspronkelijk geopend als People’s Park, maar in 1907 omgedoopt tot Bitts Park. Het is vernoemd naar de familie Bitts, die een groot deel van het land voor het park heeft geschonken. Het Victoria Park is het mooiste gedeelte van het park.

Aan de andere kant van de Eden ligt iets oostelijker het Rickerby Park. Rickerby Park is in 1932 aangelegd als een gedenkteken voor de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog. Het park is ontworpen door de landschapsarchitect Thomas Mawson en is een goed voorbeeld van de Engelse landschapsstijl.

Omgeving Carlisle

De omgeving van Carlisle is doordrenkt met adembenemende natuurlijke pracht en historische bezienswaardigheden. Hier zijn enkele hoogtepunten:

Hadrian’s Wall

Op korte afstand van Carlisle bevindt zich Hadrian’s Wall, een UNESCO-werelderfgoed en een indrukwekkend overblijfsel van de Romeinse overheersing. Je kunt wandelen langs de muur en genieten van een panoramisch uitzicht op het omringende landschap.

Birdoswald

Aan Hadrian’s Wall ligt Birdoswald, een Romeins fort dat een fascinerend inzicht biedt in het militaire leven tijdens de Romeinse overheersing. De ruïnes en exposities brengen het verleden tot leven.

Lanercost Priory

Lanercost Priory is een goed bewaard gebleven middeleeuwse abdij in het noorden van Engeland. Het werd gesticht in 1169 door de sheriff van Cumberland om een ​​gemeenschap van Augustijner kanunniken te huisvesten.

St. Michael’s Church

In Burgh by Sands vind je St. Michael’s Church. Koning Edward I in 1307 lag er een tijd opgeborgen toen hij vlakbij kwam te overlijden. Hij was in de regio om ten strijden te trekken tegen de Schotten. Op de plek, net buiten het dorp, is een monument ter ere van hem gebouwd.

Settle-Carlisle-spoorweg

Voor een schilderachtige reis door het Engelse platteland is de Settle-Carlisle-spoorweg een aanrader. Deze spoorlijn slingert zich door heuvels en valleien en biedt een prachtig uitzicht op het landschap.

Lake District

Een korte rit van Carlisle brengt je naar het betoverende Lake District, bekend om zijn schilderachtige meren, groene heuvels en charmante dorpjes. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Video Carlisle

Bekijk hier de video die we maakten in deze stad.

Meer informatie

Lees meer over graafschap Cumbria of over de regio Noordwest Engeland.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken