Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Engeland » North West England / Noordwest Engeland » Verken Cumbria: meren, natuurparken en bezienswaardigheden

Cumbria, gelegen in het prachtige Noordwest-Engeland, is een graafschap dat bekend staat om zijn ongerepte natuur, adembenemende meren en ruige berglandschappen. Met zijn betoverende schoonheid en natuurlijke pracht is het graafschap een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Ligging Cumbria

Cumbria ligt in het noordwestelijke deel van Engeland en grenst aan Schotland, Northumberland, Durham, Lancashire en North Yorkshire. Het graafschap omvat een groot deel van het prachtige Lake District National Park dat wereldberoemd is om zijn ongerepte landschappen. Met zijn uitgestrekte meren, ruige bergen en charmante dorpjes biedt het graafschap een adembenemende omgeving om te verkennen.

Bereikbaarheid

Wanneer je met DFDS  naar Newcastle reist en rij je westelijk via de A69, na een uur arriveer je in Carlisle, Cumbria. De regio is dus makkelijk te bereiken met de auto, maar ook met het openbaar vervoer. Er zijn verschillende treinstations in de regio, met Carlisle als grote stad. Het Lake District is dan weer lastiger te bereiken met de trein, maar er rijden wel bussen door het gebied.

Nationale parken in Engeland: Lake District National Park, Cumbria

Merengebied

Het Lake District in Cumbria herbergt enkele van de meest betoverende meren van het Verenigd Koninkrijk. Van Windermere, het grootste meer van Engeland, tot het schilderachtige Ullswater en het pittoreske Derwentwater, elk meer biedt een unieke schoonheid en talloze mogelijkheden voor watersport, boottochten en ontspanning aan het water. Het merengebied van Cumbria is een paradijs voor wandelaars, fotografen en natuurliefhebbers.

Natuurparken

Naast het Lake District herbergt Cumbria ook andere indrukwekkende natuurparken die de diversiteit van de regio laten zien. Het Yorkshire Dales National Park, dat voor een klein deel in Cumbria ligt, biedt spectaculaire heidevelden, kalkstenen formaties en pittoreske valleien. Het North Pennines Area of Outstanding Natural Beauty, een uitgestrekt heidelandschap, biedt prachtige wandelpaden en uitzichten. Daarnaast zijn er de uitgestrekte bossen en watervallen van het Grizedale Forest Park, een ideale plek voor avontuurlijke activiteiten.

Senhouse Roman Museum, met op de achtergrond het Lake District, Cumbria

Bezienswaardigheden Cumbria

Cumbria heeft ook een overvloed aan bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. Het historische Carlisle Castle, met zijn middeleeuwse verdedigingswerken, biedt een fascinerende blik op de geschiedenis van de regio. Het imposante Sizergh Castle, omgeven door prachtige tuinen, biedt een glimp van het rijke erfgoed van Cumbria. Andere hoogtepunten zijn onder andere de Romeinse ruïnes van Hadrian’s Wall, de spectaculaire watervallen van Aira Force en de sfeervolle stad Keswick met zijn levendige markt en theater.

In het graafschap vind je ook diverse steencirkels zoals Castlerigg Stone Circle. En het was ooit het thuis van Beatrix Potter, bezoek haar Hill Top House en begrijp hoe ze aan haar inspiratie kwam voor haar tekeningen en boeken. Als je in het Lake District wandelt snap je heel goed waarom ze hier wilde wonen. Wil je het merengebied combineren met de zee? Bezoek dan Ravenglass, het enige plaatsje in het Lake District aan de zee. Vanuit hier kun je met de Ravenglass & Eskdale Railway het natuurgebied verder in.

Kaart bezienswaardigheden

Accommodatie in Cumbria

Op zoek naar een verblijfplaats in Northumberland? Er zijn verschillende opties. Denk bijvoorbeeld aan hotels of campings. Wij verbleven al meerdere malen in het geweldige Rosegarth Guest House  in Ravenglass, een echte aanrader. Ook sliepen we al eens in het appartement Maryport House en de Premier inn in Carlisle. Natuurlijk zijn er nog vele andere mogelijkheden, bekijk de diverse accommodaties in Northumberland op bijvoorbeeld Booking.com .

Op zoek naar een huisje? Kijk dan op holidaycottages.co.uk  cottages.com   of deze pagina van booking.com .

Ben je op zoek naar een camping? Dan raden we je aan om te kijken op campsites.co.uk  of ukcampsite.co.uk .