Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » ZSL London Zoo: de dierentuin van Londen

Gepubliceerd op 26 juni 2015 | Laatst aangepast op 8 augustus 2024

De London Zoo is één van de oudste in de wereld en vooral daarom beroemd. Ook heeft het vaak als decor gediend voor films, zoals het reptielenhuis in Harry Potter en de Steen der Wijzen. Maar natuurlijk zijn de 760 verschillende diersoorten ook gewoon voor de toerist te bekijken.

Geschiedenis London Zoo

De dierentuin is in 1828 oorspronkelijk opgezet voor wetenschappelijke onderzoek. Het is daarmee de oudste wetenschappelijke dierentuin ter wereld. Sinds 1847 is London Zoo ook opengesteld voor het publiek.

De leeftijd zie je nog goed in sommige gebouwen. Zo opende ze het eerste reptielenhuis in 1849, het aquarium in 1853 en insectenhuis in 1881. De dierentuin is daarna verder uitgegroeid tot een belangrijk wetenschappelijk centrum, waar dierenartsen, biologen en verzorgers werken aan het behoud en bescherming van bedreigde diersoorten. Maar het is vooral een leuk uitje in de Britse hoofdstad. Het park, ten noorden van Regent’s Park, valt tegenwoordig onder de Zoological Society of London (waaronder ook Whipsnade Zoo valt).

London Zoo

Filmopnames

In de loop der jaren heeft het park verschillende films, televisieseries en reclames onderdak geboden. Zo is er Doctor Dolittle (1967), met Rex Harrison in de hoofdrol, opgenomen. Dit was een van de eerste films die gebruik maakte van de Londense dierentuin. Ook The Plague Dogs (1982) is grotendeels in de zoo opgenomen, dit is een animatiefilm gebaseerd op het gelijknamige boek van Richard Adams. In 2004 kwam de film Closer uit, met scènes in London Zoo en bekende acteurs zoals Julia Roberts, Jude Law en Natalie Portman. Absolutely Fabulous: The Movie (2016), een film gebaseerd op de gelijknamige televisieserie, is opgenomen in het reptielenhuis en de apensectie.

De bekendste film is echter Harry Potter en de Steen der Wijzen. Het is de locatie voor een scène waarin het personage Hagrid (gespeeld door Robbie Coltrane) een schouwspel geeft met een reusachtige schildpad. Deze opnames vonden plaats in het Reptile House van London Zoo. Het is daarna wel omgebouwd tot een moderner en interactiever verblijf voor de dieren en bezoekers.

London Zoo

Bezoek de dierentuin van Londen

Je kunt in de dierentuin natuurlijk genieten van verschillende verblijven, waaronder de giraffen, pinguïns, leeuwen, olifanten en apen. Er zijn ook vele leuke en interactieve activiteiten voor kinderen, zoals het aaien van geiten en schapen in de kinderboerderij. Er zijn ook regelmatig presentaties bij de dieren, zoals bij de leeuwen, stokstaartjes, pinguïns en reuze schildpad. Daarnaast is er ook een prachtig terrarium, waar je kan leren over de bijzondere en zeldzame reptielen en amfibieën die er verblijven.

Regelmatig kun je in London Zoo meekijken bij de dierenartsen. Of tegen betaling meelopen met de verzorgers, waar je meer kan leren over hun verzorging en voeding en ze ook zelf eten mag geven. Dit kan bijvoorbeeld bij de pinguïns en giraffen.

London Zoo is ook betrokken bij verschillende conserverings- en beschermingsprojecten over de hele wereld. Je kunt er leren over deze projecten en hoe ze zelf een bijdrage kunnen leveren aan de bescherming van bedreigde diersoorten.

London Zoo, dieren kijken in Londen

Hoogtepunten van de London Zoo

De London Zoo heeft een breed scala aan dieren, enkele van de populairste en bijzonderste secties zijn:

  • Land of the Lions: bezoek deze eerbetoon aan de Gir Forest in India, het natuurlijke leefgebied van de Aziatische leeuw. Hier kun je de leeuwen van dichtbij bewonderen en meer leren over de inspanningen van ZSL om deze bedreigde soort te beschermen.
  • Gorilla Kingdom: dit is een van de grootste trekpleisters van de dierentuin. Het is een zorgvuldig nagebouwd regenwoud waarin een groep westelijke laaglandgorilla’s leeft.
  • Penguin Beach: deze populaire plek is het thuis van de grootste pinguïnkolonie van Engeland en biedt je een geweldig uitzicht op de pinguïns, zowel boven als onder water.
  • Rainforest Life: in dit tropische regenwoud kunnen bezoekers een scala aan dieren ontdekken, waaronder apen, luiaards en exotische vogels.
  • Butterfly Paradise: loop tussen prachtige vlinders en motten in een ruimte in de vorm van een rups.

Foto’s London Zoo

Praktische informatie London Zoo

De dierentuin is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, met metrostation Camden Town op loopafstand. Daarnaast is er volop parkeergelegenheden beschikbaar in de omgeving van de dierentuin.

Locatie Londense dierentuin

Adres: Regent’s Park, Londen, NW1 4RY
Parkeerplek: NW1 4SX (buiten congestion charging zone)

Bereikbaarheid

Metro: Northern Line: Camden Town station (16 minuten lopen) en Chalk Farm (18 minuten)
Bakerloo, Circle, Metropolitan and Hammersmith & City Lines: Baker Street (21 minuten)
London Overground: Camden Road station (21 minuten)
Bus: 88 (halte: Albany Street) en 274 (halte Prince Albert Road)

Openingstijden

De dierentuin opent om 10.00 uur. De sluitingstijd hangt af van het seizoen.

Winter (+/- november t/m januari): 16.00 uur.
Voorjaar (+/- februari t/m maart) en najaar (+/- september t/m oktober): 17.00 uur.
Zomer (+/- april t/m augustus): 18.00 uur.

Op Eerste kerstdag zijn ze gesloten.

Tickets

Tickets kun je aan de kassa, online of via de Visit Britain Shop kopen. De prijs online is afhankelijk van de verwachte drukte.

Met The London Pass heb je ook toegang tot de Londense dierentuin.

Meer informatie London Zoo

Meer informatie (openingstijden en prijzen): www.zsl.org

Lees meer over bezienswaardigheden in Londen.


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons via…
Zoeken