Home » Groot-Brittannië » Schotland » Dunrobin Castle in Schotland, het kasteel aan de kust

Gepubliceerd op 11 januari 2016 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Dunrobin Castle is een kasteel uit de vijftiende eeuw gelegen aan de Noordzee nabij Golspie in de Schotland Highlands. Het kasteel is privébezit maar als museum toegankelijk voor het publiek.

Geschiedenis Dunrobin Castle

Omstreeks 1400 is het eerste stenen gedeelte van het kasteel voor de graven van Sutherland gebouwd. Op deze plek, vlak bij de zee, stond al ooit een kasteel. Er zijn dan nog oude gedeeltes uit 1320 verwerkt in het huidige gebouw. Eind 17e eeuw is het gebouw uitgebreid met een L-vormige vleugel. 

Tijdens de opstand van de Jacobieten (1745) bestormden deze Dunrobin Castle en namen het in. William Sutherland, zeventiende graaf van Sutherland, wist nipt te ontsnappen. Hij zeilde naar Aberdeen waar hij zich bij het leger van Willem van Cumberland voegde. De graaf van Cromartie, George Mckenzie, stond aan de leiding van deze aanval. Hij dacht dat de Jacobieten hadden gewonnen bij de Slag bij Culloden en wilde het kasteel daarom innemen. Hij kwam er echter pas na de verovering achter dat ze hadden verloren. De Engelsen stonden niet veel later aan de poort om Dunrobin Castle weer in te nemen.

Veel Gaelische bewoners het zwaar ontgelden tijdens de Highland Clearances. In 1785 trouwt Elizabeth Gordon, gravin van Sutherland, met de politicus George Leveson-Gower. Hij heeft veel geld, waarmee de gravin haar land wil verbeteren (er moet veeteelt en wegen komen). Hiervoor moeten de landpachters hun land verlaten, waarbij de Gaelische bewoners hardhandig het gebied worden uitgezet.

Tussen 1845 en 1851 gaf architect Charles Barry het kasteel zijn huidige neogotische vorm. Hij is ook de ontwerpen van het Palace of Westminster. Het interieur is later nog tussen 1914 en 1921 door Robert Lorimer aangebracht. Dit was ook nodig nadat in 1915 een brand het dak en een gedeelte van het interieur beschadigde.

Sinds 1973 is Dunrobin Castle open voor het publiek. Er is nog wel een gedeelte privé voor de familie Sutherland.

Dunrobin Castle
Dunrobin Castle tuin

Bezoek Dunrobin Castle

Tijdens je bezoek aan het kasteel kun je 18 verschillende kamers zelf bekijken. Je komt aan in het trappenhuis met de jachttrofeeën nog aan de muur. Andere kamers die je te zien krijgt zijn de diner-, muziek-, ontbijt- en tekenkamer. Daarnaast krijg je ook de bibliotheek met meer dan 10.000 boeken te zien. In de kamers staan ook meubels waardoor je kunt wegdromen bij het leven uit die tijd. Natuurlijk ontbreekt ook het porselein, de schilderijen en het nodige zilver niet.

Na je bezoek aan het kasteel kun je naar beneden afdalen, richting zee. Hier liggen prachtige tuinen, waarbij de tuinen van Versailles als voorbeeld dienden. De tuinen zijn in 1850 aangelegd naar idee van Charles Barry.

Er is ook nog een museum dat je kunt bezoeken. Ooit gebouwd als zomerhuis voor William, graaf van Sutherland, daarna nog uitgebreid. Het museum bevat veel dierenkoppen, attributen uit Afrika, archeologische overblijfselen en een verzameling Pictische symbolen en kruisstenen.

Tickets kun je niet online kopen, en je kunt de tuin ook alleen maar bezoeken met een kaartje voor het kasteel.

Dunrobin Valkenier

Op het landgoed van Dunrobin Castle is ook een valkenier aanwezig van april t/m oktober. De valkenier geeft om 11.30 en 14.30 een show (als het weer het toelaat). Dit is zeker een aanrader wanneer je toch bij het kasteel op bezoek bent. Niet alleen om de show, maar ook om de tuin die op zich al de moeite van het bezoeken waard is. Vogels die gebruikt worden zijn o.a. de steenarend, slechtvalk en Europese oehoe. De valkenier laat de jachttechnieken van de vogels zien en vertelt je meer over hun levenswijze.

Vroeger werd valkerij gebruikt voor de jacht. Zo kon men snel een prooi vangen. Ook moeilijke prooien worden makkelijker gevangen met behulp van vogels.

Dunrobin Castle uil

Openingstijden

In maart, april, mei, september en oktober: maandag t/m zaterdag 10.30-16:30 uur, zondag 12:00-16:30 uur.
Juni, juli en augustus: maandag t/m zondag 10.00-17.00 uur.
In de winter is het kasteel gesloten voor publiek.
Het museum is van 11:00 tot 16:00 uur geopend.

Bereikbaarheid Dunrobin Castle

Dunrobin Castle ligt 80 km ten noorden van Inverness aan de A9, 0,8 km ten noorden van Golspie. Er is gratis parkeergelegenheid bij het kasteel voor 200 auto’s en 10 bussen.

Het kasteel is ook met de trein zeer goed te bereiken, er is namelijk een speciaal treinstation (station Dunrobin Castle) in de zomer voor geopend. Dit station is nog geen 5 minuten lopen.

Adres: Golspie, Sutherland, KW10 6SF
Trein: Inverness – Thurso/Wick, halte Dunrobin Castle (eind maart – eind oktober)

Meer informatie

Meer informatie en actuele informatie: http://www.dunrobincastle.co.uk/

Of lees hier meer tips voor een vakantie in Schotland


Categorieën:

,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken