Dunrobin Castle is een kasteel uit de vijftiende eeuw gelegen aan de Noordzee nabij Golspie in de Schotland Highlands. Het kasteel is privébezit maar als museum toegankelijk voor het publiek.

Geschiedenis Dunrobin Castle

Dunrobin Castle

Omstreeks 1400 werd het eerste gedeelte van het kasteel voor de graven van Sutherland gebouwd. Op de plek waar daarvoor ook al eens een kasteel stond, vlak bij de zee. Eind 17e eeuw werd het gebouw uitgebreid met een L-vormige vleugel. Tijdens de opstand van de Jacobieten (1745) bestormden deze Dunrobin Castle en namen het in. William Sutherland, zeventiende graaf van Sutherland, wist nipt te ontsnappen. Hij zeilde naar Aberdeen waar hij zich bij het leger van Willem van Cumberland voegde, dat in de Slag bij Culloden een einde maakte aan de opstand.
Tussen 1845 en 1851 gaf architect Charles Barry het kasteel zijn huidige vorm. Het interieur is tussen 1914 en 1921 door Robert Lorimer aangebracht.

Bezoek Dunrobin Castle

Dunrobin Castle tuin

Tijdens je bezoek aan het kasteel kun je verschillende kamers bekijken. Je wordt ontvangen in het trappenhuis met de jachttrofeeën nog aan de muur. Andere kamers die je te zien krijgt zijn de diner-, muziek-, ontbijt- en tekenkamer. Daarnaast krijg je ook de bibliotheek met meer dan 10.000 boeken te zien. In de kamers staan ook meubels waardoor je kunt wegdromen bij het leven uit die tijd.

Valkenier

Dunrobin Castle uil

Op het landgoed van Dunrobin Castle is ook een valkenier aanwezig die regelmatig shows geeft (als het weer het toelaat). Dit is zeker een aanrader om een show te bezoeken wanneer je toch bij het kasteel op bezoek bent. Niet alleen om de show, maar ook om de tuin die op zich al de moeite van het bezoeken waard is. Vogels die gebruikt worden zijn o.a. de steenarend, slechtvalk en Europese oehoe. De valkenier laat de jachttechnieken van de vogels zien en verteld je meer over hun levenswijze.
Vroeger werd valkerij gebruikt voor de jacht. Zo kon men snel een prooi vangen. Ook moeilijke prooien worden makkelijker gevangen met behulp van vogels.

Openingstijden: maart, april, mei, september en oktober: maandag t/m zaterdag 10.30-16:30 uur, zondag 12:00-16:30 uur.
Juni, juli en augustus: maandag t/m zondag 10.00-5.00 uur.
Entree: £11,00 voor volwassenen, £9,00 voor Studenten en ouderen. £6,50 voor kinderen.
Bereikbaarheid: Het kasteel is ook met de trein zeer goed te bereiken, er is namelijk een speciaal treinstation (station Dunrobin Castle) in de zomer voor geopend.
Meer informatie en actuele informatie: http://www.dunrobincastle.co.uk/Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.