Home » Reizen » Praktisch » De nieuwe munt met King Charles III

Gepubliceerd op 1 oktober 2022 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Met het overlijden van koningin Elizabeth is Charles koning geworden. Met deze troonswisseling veranderen ook de betaalmiddelen van uiterlijk. Zo gaat de nieuwe munt met King Charles III eruit zien.

The Royal Mint heeft de officiële muntafbeelding gedeeld. Deze is ontworpen door Martin Jennings. De eerste munten met deze afbeelding zijn echter niet de gewone munten maar twee herdenkingsmunten, een van £ 5 en een van 50 pence. Deze zijn ter herdenking van het leven en de nalatenschap van Hare Late Majesteit Koningin Elizabeth II. De 50p munt komt in circulatie in het Verenigd Koninkrijk.

Munt met King Charles III

De beeltenis van Charles is gemaakt door de Britse beeldhouwer Martin Jennings en is persoonlijk goedgekeurd door Zijne Majesteit. Volgens de traditie kijkt het portret van de koning naar links, in de tegenovergestelde richting van koningin Elizabeth II. De Latijnse inscriptie rond de beeltenis luidt “- CHARLES III – D – G – REX – F – D – 5 POUNDS – 2022”. Dit betekent “Koning Charles III, bij de gratie Gods, Verdediger van het Geloof”. De beeltenis zal de komende maanden verschijnen op circulatie- en herdenkingsmunten van The Royal Mint.

Op de achterkant van de 50 pence staat een ontwerp dat oorspronkelijk op de kroningskroon van 1953 stond. De kroon is geslagen ter herdenking van de kroning van koningin Elizabeth II in Westminster Abbey. Ook bevat het de vier kwarten van het Koninklijk Wapen in een schild. Tussen elk schild staat een embleem van de thuislanden: een roos, een distel, een klaver en een prei.

Britse munt met Charles III
Foto: The Royal Mint

Vakmanschap

Anne Jessopp, Chief Executive Officer van The Royal Mint, zei: “De Royal Mint maakt al meer dan 1100 jaar munten met de beeltenis van de vorst en we zijn er trots op deze traditie voort te zetten in de regeerperiode van koning Charles III. Hoewel de technologie is geëvolueerd, blijven we het Britse vakmanschap dat door de eeuwen heen is doorgegeven in ere houden. Ons team van deskundige modelleurs, gereedschapsmakers en graveurs zal ervoor zorgen dat de beeltenis van de koning getrouw op miljoenen munten komt.”

“Hare overleden Majesteit regeerde zeventig jaar lang met hart en toewijding, en deze herdenkingscollectie herdenkt haar opmerkelijke nalatenschap als de langst dienende monarch van Groot-Brittannië. Om ervoor te zorgen dat iedereen een stukje geschiedenis in de hand kan houden, zal de 50p ook in het Verenigd Koninkrijk in omloop komen.”

Martin Jennings, ontwerper van de beeltenis van Zijne Majesteit Koning Charles III, zei: “Het is een voorrecht de eerste officiële beeltenis van Zijne Majesteit te mogen beeldhouwen en zijn persoonlijke goedkeuring voor het ontwerp te krijgen. Het portret is gemaakt aan de hand van een foto van de koning en is geïnspireerd op de iconische beeltenissen die door de eeuwen heen de Britse munten hebben gesierd. Het is het kleinste werk dat ik ooit heb gemaakt, maar het is vererend te weten dat het nog eeuwenlang door mensen over de hele wereld zal worden gezien en vastgehouden.”

Britse munt met Charles III
Foto: The Royal Mint

Munten met Elizabeth

Dr. Kevin Clancy, directeur van het Royal Mint Museum, zei: “Hare overleden Majesteit Koningin Elizabeth II heeft meer munten gesierd dan enige andere Britse monarch in een regeerperiode van 70 jaar. De overgang van het Elizabethaanse naar het Caroleïsche tijdperk betekent de grootste verandering van de Britse muntslag in decennia. Dit is de eerste keer dat veel mensen een andere beeltenis zullen zien. De komende jaren zal het steeds gebruikelijk zijn dat mensen munten vinden met de beeltenis van Zijne Majesteit en Koningin Elizabeth II in hun wisselgeld. Hierdoor raken ook nieuwe generaties betrokken bij het verhaal van de Britse koninklijke familie.”

Alle Britse munten met de beeltenis van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II blijven wettig betaalmiddel en in omloop. In het verleden was het gebruikelijk dat munten met de beeltenis van verschillende vorsten samen in omloop kwamen. Dit zorgt voor een soepele overgang, met minimale milieueffecten en kosten.

Momenteel circuleren er in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 27 miljard munten met de beeltenis van koningin Elizabeth II. Deze zullen na verloop van tijd worden vervangen wanneer zij beschadigd of versleten zijn. Er komen ook extra munten op de markt om aan de vraag te voldoen.

Meer informatie

Nieuwsgierig naar hoe de Britse munt met King Charles III wordt geslagen? Je kunt een bezoek brengen aan The Royal Mint Experience in het zuiden van Wales.


Categorieën:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.