Home » East Riding of Yorkshire

East Riding of Yorkshire, of kortweg East Yorkshire, is een regio vol charmante dorpjes, bruisende steden en een prachtige kustlijn. Het is ook nog ideaal gelegen, bij de haven van Hull met een directe verbinding met Nederland. Heb je nog meer redenen nodig om dit graafschap op je lijstje te zetten? We verwachten van niet, maar je kunt ze hier vast wel vinden.

Ligging en bereikbaarheid

East Yorkshire ligt in het noordoosten van Engeland, grenzend aan de Noordzee in de regio Yorkshire and the Humber. Het graafschap grenst aan North Yorkshire in het noorden en westen, South Yorkshire in het zuidwesten en Lincolnshire in het zuiden aan de overkant van de Humber Estuary.

De regio is goed bereikbaar via de P&O verbinding tussen Europoort (Rotterdam) en Hull. De A1 en M62 gaan dwars door het landschap en verbind de kleinere wegen. Het graafschap heeft uitstekende treinverbindingen naar steden als York en Leeds. Mocht je liever het vliegtuig pakken, dan kun je terecht op Humberside Airport voor internationale vluchten.

Historisch East Riding of Yorkshire

East Yorkshire heeft een rijk verleden dat je terug kan vinden is de gebouwen van het graafschap. Bezoek de indrukwekkende Beverley Minster, een van de grootste gotische kerken in Engeland. Naast de vele prachtige kerken vind je hier ook een mooi aantal landhuizen die het bezoeken waard zijn.

Een echt historische plek is te vinden in het dorp Rudston. Hier staat namelijk de hoogste staande steen van het Verenigd Koninkrijk De Rudston Monolith, is 7,6 meter hoog en bijna 2 meter breed en dateert uit het late neolithicum of de vroege bronstijd.

In Bridlington is het Bayle Museum, een lokaal historisch museum met een collectie gewijd aan de lokale omgeving. Het is gevestigd in de 12e-eeuwse Bayle Gate dat ooit als poortgebouw voor een Normandisch kasteel en priorij dienst deed.

Beverley Minster
Beverley Minster

Natuur en landschappen

Het graafschap kenmerkt zich door de glooiende heuvels landinwaarts en dramatische kliffen en strandjes aan de Noordzeekust.

 • Yorkshire Wolds
  De Yorkshire Wolds zijn een serie glooiende heuvels en valleien, die zich uitstrekken van de Humber tot aan de kust van Flamborough. Dit gebied is ideaal voor wandelaars en fietsers, met tal van routes die je door schilderachtige dorpjes en adembenemende landschappen leiden. De Wolds Way is een populaire langeafstandswandelroute die de hoogtepunten van dit gebied laat zien. Bezoek er Thixendale, een klein dorpje genesteld in een afgelegen vallei, bekend om zijn pittoreske omgeving. Of bezoek Huggate, een van de hoogste dorpen in de Wolds dat prachtige uitzichten en rustige wandelpaden biedt.
 • Flamborough Head 🔗
  Flamborough Head is een uitgestrekt kustgebied met indrukwekkende witte krijtrotsen die uitkijken over de Noordzee. Dit gebied is een toevluchtsoord voor vogels. Met tal van wandelpaden die langs de kliffen slingeren en adembenemende uitzichten is het een bezoekje waard. Bij laag water kun je de zeegrotten bezoeken. De vuurtoren van Flamborough, gebouwd in 1806, is een iconisch kenmerk van deze kustlijn.
 • Bempton Cliffs 🔗
  Bempton Cliffs, beheerd door de Royal Society for the Protection of Birds (RSPB), zijn een van de beste vogelspotlocaties in het Verenigd Koninkrijk. Deze steile krijtrotsen bieden een spectaculair uitzicht en herbergen tienduizenden zeevogels tijdens het broedseizoen, waaronder papegaaiduikers, jan-van-genten en alken. Een ware must visit als je in de regio bent tussen april en augustus, maar ook in de andere maanden een mooi gebied.
 • Spurn Point 🔗
  Spurn Point is een smalle zandige landtong die zich uitstrekt in de monding van de Humber. Dit unieke natuurgebied biedt een combinatie van zandduinen, zoutmoerassen en stranden, en is een toevluchtsoord voor migrerende vogels en andere wilde dieren. Het gebied heeft ook oude militaire installaties uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Je hebt een weids uitzicht over het gebied vanaf de historische vuurtoren.
 • Humber Bridge Country Park 🔗
  Humber Bridge Country Park, gelegen aan de voet van de iconische Humber Bridge, is een prachtig natuurpark met kliffen, graslanden en bosgebieden. Het park biedt tal van wandelpaden, picknickplaatsen en speelgelegenheden, en is een geweldige plek voor een familie-uitje.
 • Hornsea Mere
  Hornsea Mere is het grootste natuurlijke zoetwatermeer in Yorkshire en een belangrijk natuurgebied. Het meer is een populaire bestemming voor watersporten zoals zeilen en roeien, en biedt uitstekende mogelijkheden voor vogelspotten vanwege de kijkhutten.
The Drinking Dinosaur, Flamborough, East Riding of Yorkshire
The Drinking Dinosaur, Flamborough, East Riding of Yorkshire

Steden en dorpen in East Riding of Yorkshire

 • Hull: Een stad met een rijke maritieme geschiedenis en een bruisend cultureel leven. Bezoek The Deep, een van de grootste aquaria in het Verenigd Koninkrijk. Of loop de Hull Fish Trail, waar de vissen op straat te vinden zijn.
 • Beverley: Deze historische marktstad is beroemd om zijn middeleeuwse Minster, charmante straatjes en het jaarlijkse Beverley Folk Festival.
 • Bridlington: Een populaire badplaats met een oude vissershaven, een strand en de Bridlington Priory in het oude centrum.
Skyline van Hull
Skyline van Hull

Bezienswaardigheden in East Yorkshire

East Yorkshire biedt, naast zijn mix van historische locaties, natuurgebieden en levendige steden, nog talloze bezienswaardigheden.

 1. Sledmere House 🔗
  Sledmere House is een prachtig Georgisch landhuis omgeven door ommuurde tuinen en parklandschappen met hertenkamp Het huis, nog steeds in handen van de oorspronkelijke familie, biedt je de kans om de rijke geschiedenis en het erfgoed van het landgoed te verkennen door middel van een tour. De tuinen, ontworpen door Capability Brown, zijn perfect voor een ontspannen wandeling.
 2. Burton Agnes Hall 🔗
  Dit Elizabethaanse herenhuis, gebouwd in de late 16e eeuw, is een prachtig voorbeeld van die tijdsperiode. Burton Agnes Hall heeft een rijke geschiedenis en biedt een collectie schilderijen, antiek en een prachtig aangelegde tuin met een labyrint.
 3. Beverley Minster 🔗
  Beverley Minster is een van de grootste gotische kerken in Engeland en een architectonisch meesterwerk. Gebouwd in de 13e eeuw, staat het bekend om zijn indrukwekkende gewelven, prachtige glas-in-loodramen en gedetailleerd houtsnijwerk. Er zijn diverse rondleidingen mogelijk, waaronder een unieke tour over de zolder.
 4. The Deep
  In Hull vind je The Deep, een van de grootste aquaria ter wereld. Dit ultramoderne aquarium biedt een fascinerende blik op het onderwaterleven met meer dan 3.500 vissen, waaronder haaien en roggen. Interactieve tentoonstellingen en een glazen lift door een enorm waterreservoir maken een bezoek aan The Deep een onvergetelijke ervaring.
 5. Hull Maritime Museum 🔗
  Het Hull Maritime Museum, gevestigd in een indrukwekkend 19e-eeuws gebouw, verkent de maritieme geschiedenis van Hull. De collectie omvat scheepsmodellen, kunstwerken en artefacten die de maritieme erfenis van de stad illustreren. Dit museum is een must voor geschiedenisliefhebbers en biedt inzicht in Hull’s rol als belangrijke havenstad. Het museum opent zijn deuren weer in 2025 na een grootse renovatie.

East Riding of Yorkshire kaart

Activiteiten en festivals

East Riding of Yorkshire organiseert het hele jaar door tal van evenementen en festivals. Van het Beverley Folk Festival tot de Bridlington Kite Festival, er is altijd wel iets te beleven.

 • Het Walking East Yorkshire Festival is een paradijs voor wandelliefhebbers, met een uitgebreid programma van begeleide wandelingen door de prachtige landschappen van de regio. Het festival biedt routes voor alle niveaus, van ontspannen wandelingen door pittoreske dorpjes tot uitdagende hikes door de Yorkshire Wolds. Naast wandelen omvat het festival ook educatieve sessies over de lokale flora en fauna, geschiedenis en geologie van East Yorkshire.
 • Paardenraces zijn een populaire traditie in East Yorkshire, met verschillende renbanen die het hele jaar door evenementen organiseren. Beverley Racecourse is een van de bekendste locaties en biedt een gevarieerd programma van races, van traditionele flat racing tot speciale evenementen zoals Ladies’ Day.
 • Het Jazz and Blues Festival in Hull trekt gerenommeerde jazz- en bluesartiesten van over de hele wereld en biedt een gevarieerd programma van concerten, workshops en jam sessies. De optredens vinden plaats op verschillende locaties in de stad, van intieme clubs tot grotere theaters.
 • Race the Waves is een uniek evenement dat plaatsvindt op het strand van Bridlington. Het combineert klassieke auto’s en motorfietsen met een race tegen de getijden. Deelnemers racen met hun voertuigen over het strand.
 • Het kleurrijke en gezinsvriendelijke Bridlington Kite Festival trekt vliegeraars van over de hele wereld aan die hun (stunt)kunsten tonen. Er zijn demonstraties, workshops en er is de kans om zelf een vlieger op te laten.
 • De Made in East Yorkshire Christmas Market is een feestelijke markt aan het einde van het jaar in Beverley. Hier vind je een breed scala aan ambachtelijke producten, van handgemaakte cadeaus en kerstdecoraties tot lokale delicatessen.

Artikelen over East Yorkshire