Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Engeland » Yorkshire and the Humber » Ontdek North Yorkshire: historisch erfgoed en adembenemende natuur

North Yorkshire, gelegen in het prachtige noorden van Engeland, is een graafschap dat bekend staat om zijn rijke historisch erfgoed en adembenemende natuur. Met zijn betoverende landschappen, historische steden en charmante dorpjes trekt het graafschap jaarlijks vele bezoekers. Er is genoeg te ontdekken in het grootste graafschap van Engeland.

Ligging North Yorkshire

North Yorkshire grenst aan de graafschappen County Durham, East Riding of Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire, Lancashire en Cumbria. Het graafschap bevindt zich in het noorden van Engeland in de regio Yorkshire and the Humber. Een gebied wat zich kenmerkt door een divers landschap van uitgestrekte heidevelden, glooiende heuvels en indrukwekkende kustlijnen. Met zijn veelzijdigheid is dit graafschap een ideale bestemming voor natuurliefhebbers en geschiedenisliefhebbers.

York, North Yorkshire, Engeland
York

Historisch erfgoed

Noord-Yorkshire heeft een rijk historisch erfgoed dat teruggaat tot de Romeinse tijd en de middeleeuwen. De stad York, met zijn goed bewaarde middeleeuwse stadsmuren en prachtige York Minster, is een absolute must-visit. Andere historische hoogtepunten zijn onder andere het kasteel Howard Castle, de schilderachtige abdij van Whitby en de ruïnes van Rievaulx Abbey. North Yorkshire biedt een schat aan historische bezienswaardigheden die je mee terug in de tijd nemen. Denk alleen maar aan de historische havendorpjes Whitby, Robin Hood’s Bay en Staithes.

Helmsley, North York Moors, North Yorkshire
Helmsley, North York Moors, North Yorkshire

Adembenemende natuur

De regio staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid, met het North York Moors National Park en de Yorkshire Dales als absolute hoogtepunten. Zo’n 40% van het graafschap is bedekt met nationaal park. Het North York Moors National Park biedt uitgestrekte heidevelden, glooiende heuvels en schilderachtige dorpjes, terwijl de Yorkshire Dales spectaculaire valleien, klaterende beken en ruige kalkstenen kliffen herbergt. Je kunt er genieten van prachtige wandelroutes, pittoreske landschappen en een overvloed aan flora en fauna.

North York Moors
North York Moors

Bezienswaardigheden North Yorkshire

North Yorkshire omvat het zowel het Yorkshire Dales National Park als het North York Moors National Park. Bezoekers worden aangetrokken door de ruïnes van Fountains Abbey, het 14e-eeuwse Bolton Castle, en historische kastelen zoals Scarborough Castle en Skipton Castle.

York, met zijn rijke geschiedenis als voormalige hoofdstad van de Romeinse provincie Britannia Inferior, herbergt iconische bezienswaardigheden zoals York Minster en het Yorkshire Museum. De provincie heeft een levendige literaire erfenis, met de Brontë-zussen en James Herriot die hun werken hier situeerden.

De regio biedt niet alleen historische pracht, maar ook natuurschoon, variërend van de ruige kustlijn tot de glooiende heuvels van de Yorkshire Dales. Voor de avontuurlijke bezoeker is er de North Yorkshire Moors Railway, een erfgoedstoomspoorweg, en de hoogste pub van Engeland, de Tan Hill Inn.

Een reisje langs de kust zal je ook niet teleurstellen met vele schattige dorpjes die tegen de kliffen liggen. Bezoek Whitby, Staithes en Robin Hood’s Bay en waan je in een film.

Kaart bezienswaardigheden

Bereikbaarheid

Bezoek het gebied door de oversteek te maken met P&O naar Hull, vanaf daar reis je richting het noorden in nog geen uur naar North Yorkshire. Je kunt ook vanuit het noorden reizen. Wanneer je met DFDS naar Newcastle reist, kun je in een uur richting het zuidelijke richting rijden naar het graafschap. De regio is dus makkelijk te bereiken met de auto, maar ook met het openbaar vervoer. Er zijn verschillende treinstations in de regio, met als grootste plekken York en Middlesbrough.

Artikelen