Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Engeland » North East England / Noordoost Engeland » Northumberland: Waar geschiedenis en natuur elkaar ontmoeten

Northumberland, gelegen in het betoverende Noordoost-Engeland, is een graafschap dat bekend staat om zijn rijke historisch erfgoed en adembenemende natuur. Met zijn ruige kustlijn, eeuwenoude kastelen en uitgestrekte nationale parken trekt Northumberland jaarlijks vele bezoekers. In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis door Northumberland, waarbij we de ligging, het rijke historisch erfgoed en de adembenemende natuur verkennen.

Corbridge
Corbridge

Historisch erfgoed

Northumberland heeft een rijk historisch erfgoed dat zijn wortels heeft in de tijd van de Romeinen en de middeleeuwen. Het graafschap herbergt een schat aan eeuwenoude kastelen die getuigen van de turbulente periodes die het heeft doorgemaakt.

Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden is het imposante Bamburgh Castle. Het is gelegen op een strategische locatie bovenop een klif langs de kust. De geschiedenis van Bamburgh Castle is verweven met legendarische figuren en koninklijke intriges. Een ander kasteel in het graafschap is Alnwick Castle. Dit schilderachtig fort staat bekend als een filmlocatie voor populaire producties, waaronder de iconische Harry Potter-films.

Voor diegenen die op zoek zijn naar een tastbare herinnering aan het Romeinse verleden van het graafschap, is de historische muur van Hadrianus een niet te missen bezienswaardigheid. Deze indrukwekkende verdedigingsstructuur, die het Romeinse Rijk in de oudheid begrensde, strekt zich uit over het glooiende landschap. Het verkennen van de muur kan te voet (Hadrian’s Wall Path), met de fiets (Fietsroute Hadrian’s Cycleway), of gewoon met de auto langs de highlights.

Walltown Crags, Hadrian's Wall, Northumberland
Walltown Crags, Hadrian’s Wall, Northumberland National Park

Adembenemende natuur

Northumberland biedt genoeg aan adembenemende natuurlijke landschappen die je zullen betoveren. Het Northumberland National Park is een uitgestrekt gebied van heidevelden, valleien en beboste heuvels. Hier kun je genieten van prachtige wandelroutes en panoramische uitzichten. De Farne-eilanden is een beschermd natuurgebied voor zeevogels, waaronder papegaaiduikers. De eilandengroep biedt een onvergetelijke ervaring voor vogelaars en natuurliefhebbers. De 65 kilometer lange Northumberland Coast is sowieso de moeite waard. De kustlijn strekt zich uit van Berwick-upon-Tweed tot de monding van de rivier de Coquet en biedt zowel ruige kliffen als zachte zandstranden. De kustlijn is een populaire bestemming voor wandelaars, fietsers en klimmers.

Bezienswaardigheden Northumberland

Northumberland is het graafschap met de meeste kastelen van Engeland, dus daar hoef je niet verlegen om te liggen. Ook als je dol bent op de Romeinse Rijk heb je keuze aan bezienswaardigheden genoeg. Langs Hadrian’s Wall zijn er namelijk verschillende Romeinse forten te bezoeken.

Kaart bezienswaardigheden Northumberland

Accommodatie

Op zoek naar een verblijfplaats in Northumberland? Er zijn verschillende opties. Denk bijvoorbeeld aan hotels of campings. Wij verbleven al eens, in alle tevredenheid, in Manor House Hotel and Restaurant (Haltwhistle) en The Angel of Corbridge (Corbridge). Natuurlijk zijn er nog vele andere mogelijkheden.

Hotels: Laat je verwennen in een van de elegante hotels in Northumberland, gelegen te midden van adembenemende landschappen en historische charme. Ontspan na een dag vol ontdekkingen in een prachtige kamer en geniet van een heerlijke maaltijd bereid met lokale ingrediënten. Boek je hotelkamer via sites als Booking.com of Trivago .

Cottages: Geniet van een authentieke ervaring in een knus vakantiehuisje, omringd door de rustige natuur van Northumberland. Ontsnap aan de drukte van het dagelijks leven en omarm de serene schoonheid van het platteland. Met een scala aan cottages verspreid over pittoreske dorpjes en afgelegen valleien, is er voor elk gezelschap een geschikt onderkomen. Bekijk leuke huisjes op bijvoorbeeld Vrbo of deze pagina van Booking.com .

Campings: Voor de avontuurlijke reizigers biedt Northumberland een scala aan campings te midden van prachtige natuurlijke landschappen. Laat je wekken door het gezang van de vogels en ontwaak met een verfrissende ochtendbries. Of je nu kiest voor een basic tentplek of een plekje met alle moderne voorzieningen, kamperen in Northumberland staat garant voor onvergetelijke herinneringen. Je kunt ze zoeken op o.a. campsites.co.uk of ukcampsite.co.uk .

Ligging Northumberland

Northumberland grenst aan de graafschappen Tyne and Wear, County Durham, Cumbria en Schotland. Het graafschap bevindt zich in het noordoostelijke deel van Engeland. Het biedt een adembenemend landschap van ruige kusten, glooiende heuvels en uitgestrekte bossen. Met zijn uitgestrekte gebieden is Northumberland een ideale bestemming voor liefhebbers van natuur en geschiedenis.

Bereikbaarheid

Wanneer je met DFDS  naar Newcastle reist en je naar het noorden of westen rijdt, rij je zo het graafschap in. De regio is dus makkelijk te bereiken met de auto, maar ook met het openbaar vervoer. Er zijn verschillende treinstations in de regio, zonder echt grote steden.