Home » Typisch Brits » Boekrecensie: Everything you know about London is wrong – Matt Brown

Everything you know about London is wrong’, een titel die je niet gelijk vrolijk stelt. Je denkt iets te weten, maar dit boek doet je toch even achter de oren krabben.
Ruim tachtig stellingen worden onder de loep genomen door Matt Brown, schrijver op de website Londonist . Sommige van deze stellingen zijn overduidelijk verkeerd, dat weet ieder beetje Anglofiel wel. Of geloof jij nog in een duister en mistig Londen? Nee toch?

boek Everything you know about London is wrong

Maar over veel stellingen verbaast Matt Brown ons. De stellingen zijn opgedeeld in tien hoofdcategorieën; o.a. mythes voor bezoekers, de stadsgrenzen, bekende Londenaren en toeristen-traps. Het boek is in het Engels en het is dus wachten op een Nederlandse versie, want elke liefhebber van de stad zou deze feiten moeten (willen) weten.

Vaak weten we ook wel dat dingen niet kloppen, maar de feiten erbij maken het net af. Ik heb tenminste vaak genoeg in een droog Londen gelopen (It’s always raining in London). Echter heb ik nooit geweten dat er in Amsterdam (838 mm) zoveel meer regen valt dan in de Britse hoofdstad (557 mm). Alhoewel, is Londen wel de Britse hoofdstad? (Spoiler-alert! Ja, maar niet officieel op papier).

De alom bekende Big Ben kwestie staat natuurlijk ook uitgelegd in Everything you know about London is wrong. Want het is niet de toren die zo heet, maar de bellen toch? Maar hoe heet de toren dan ook alweer?
En hoe zat er ook alweer met de vlag boven Buckingham Palace? Als die daar wappert, is Queen Elizabeth thuis…. toch? Of is ze er dan vandoor via haar privémetrostation onder het paleis?

Het zijn de bekende feitjes die toch een andere twist krijgen. Tenminste, voor degene die de antwoorden nog niet kenden. Maar zelfs de doorgewinterde Londen-fan wordt verrast in dit boek. Want wat is er waar van de arme burgemeester Dick Whittington met zijn kat?
En al die plaquettes door de stad, die je voor waarheid aanneemt, daar moeten er toch een aantal van herzien worden na het lezen van dit boek.

Ben je dol op het beeld van Jack the Ripper met een keep en een hoed op? Dan koop het boek maar niet, maar wil je nu wel eens de waarheid weten van Londen? Dan is dit verplichte leesvoer. Wanneer je het naslagwerk in handen krijgt wil je het in één ruk uitlezen. Alleen eventueel andere verplichtingen kunnen je hiervan weerhouden.

Matt Brown – Everything you know about London is wrong

Everything you know about London is wrong van Matt Brown is nu te koop.

Taal: Engels
Verschijningsdatum: juli 2016
ISBN10: 1849943605
ISBN13: 9781849943604

Janie | 2016

Categorieën:

,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.