Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: Wrexham – Ian Herbert

Gepubliceerd op 23 juni 2024 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Een Welshe voetbalclub met duizenden Amerikaanse fans in de Engelse competitie? Dat is Wrexham AFC! De club heeft een roemrijk verleden, en heden, dat dit een boek waard is. Sportjournalist Ian Herbert begon er aan, maar beschreef zo veel meer dan alleen de sport en de club. Lees mijn recensie over het boek Wrexham – Het sprookje van twee Hollywoodsterren die een voetbalclub kochten.

Wrexham AFC

Wrexham hangt in de onderste regionen van de National League competitie als corona alles dicht gooit. Net op tijd om niet onder de degradatielijn te komen, en nog verder weg te zakken. Tijdens corona hebben acteur Ryan Reynolds en acteur en filmproducent Rob McElhenney een project nodig om zich zoet mee te houden. De documentaire Sunderland ‘Til I Die brengt ze inspiratie, en ze gaan op zoek naar hun eigen Engelse voetbalclub. Uiteindelijk wordt het geen Engelse, maar een Welshe club die wel mee doet in de Engelse competitie.

De heren zien er niet alleen materiaal voor een documentaire in, maar ook echt een levensmissie. Het boek omschrijft hoe de Amerikaanse heren proberen om Wrexham AFC uit de National League te trekken. Het boek gaat echter ook over de stad zelf, en zijn inwoners en de bekendheid die met de overnamen mee kwam. Want de voetbalclub heeft opeens veel Amerikaanse fans.

Dat het boek ook over de gehele stad gaat, is niet zo gek. Want het gemoed wat in het voetbalstadion hangt, hangt ook in de stad. Het is dan ook groot feest als ze promoveren naar de vierde divisie, League Two, in de English Football League.

Wrexham - Ian Herbert

Ian Herbert

Sportjournalist Ian Herbert volgde Wrexham AFC een aantal jaar om dit boek te schrijven. Het is niet geheel toevallig dat hij dit doet. Hij schrijft nu dan wel voor het landelijke Daily Mail, waar hij deputy chief sport writer is, maar hij komt uit de buurt van Wrexham. Het zorgt er dus weer voor dat hij over zijn thuisploeg kon schrijven, en met trots.

Voor zijn sportverslaggeving is hij meermaals bekroond door de Guild of Editors en de Sports Journalists Association.

Wrexham AFC stadion

Conclusie Wrexham – Ian Herbert

Ik zal eerst toegeven dat ik niets met (maar ook niet tegen) voetbal heb. Ik kan prima naar een wedstrijd gaan en genieten van de sfeer, maar de uitslag zal me weinig interesseren. Het is eerder een gunfactor die je wel voor een ploeg kan hebben. En na dit boek kan ik dat zeker hebben voor Wrexham AFC.

Ik ben in de periode die besproken wordt in de stad (toen nog net een town), geweest. Ik vroeg me al af wat zo’n groot stadion in zo’n plaats deed. Het was dan ook erg interessant om te lezen wat de geschiedenis van de club is. En ook om te zien wat ik blijkbaar allemaal heb gemist toen ik Wrexham puur als overnachtingslocatie gebruikte.

De serie ‘Welcome to Wrexham’ of een wedstrijd heb ik nog nooit gezien, en om eerlijk te zijn had ik ook nog nooit gehoord van Ryan Reynolds en Rob McElhenney (sorry, ik ben waarschijnlijk nu een cultuurbarbaar). Maar het boek heeft er voor gezorgd dat ik de tv-documentaire toch eens wil gaan zien. En wellicht herken ik acteur Ryan Reynolds dan toch wel ergens van…

Het mooie van het boek vond ik dat het niet alleen het verhaal is van een voetbalclub. Het gaat over zo veel meer, het gaat over Wrexham, de mensen die er wonen en vooral over het gevoel. Ook de moeite waard dus voor niet voetballiefhebbers. Het laat zien dat je met hard werken (en wat geld) doelen kan bereiken en velen kan inspireren. Want het boek houdt dan wel op in juni 2023, maar daar eindigt het niet voor de club en de stad. Ik moest natuurlijk wel weten hoe het nu met ze gaat en ze zijn in 2024 weer gepromoveerd!

Wrexham - Ian Herbert

Details Wrexham – Ian Herbert

Koop nu het boek Wrexham – Ian Herbert op Bol .

Uitgeverij: Ambo|Anthos
Aantal pagina’s: 332
EAN: 9789026365454
Prijs: € 23,99

Lees meer over boeken over het Verenigd Koninkrijk.


Tags:

Geschreven door:


Eén reactie op “Boekrecensie: Wrexham – Ian Herbert”

  1. Lisanne avatar
    Lisanne

    Interessant boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Verenigd Koninkrijk

Ben je je reis naar het VK aan het plannen? Of gewoon inspiratie aan het opdoen? Kijk hier voor meer reisinspiratie naar het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken