Home » Groot-Brittannië » Wales » Wales » Tenby, een pittoresk badplaatsje in Zuid-Wales

Tenby is een pittoresk badplaatsje in het zuidwesten van Wales. Vanuit hier vertrekken de boten naar Caldey Island, maar ook in het stadje zelf is genoeg te zien. Het ligt in Nationaal Park Pembrokeshire Coast en heeft vrolijk gekleurde huisjes. Het is niet voor niets populair bij de Britten.

Geschiedenis van Tenby

Tenby wordt voor het eerst genoemd in een gedicht uit de 9e eeuw. De stad is ideaal gelegen voor de handel over zee. Al was het toentertijd waarschijnlijk niet veel meer dan een fort op de heuvel en onder invloed van Gaels (Ierland en Schotland). De stad groeide dankzij de handel uit vanuit de haven en het kasteel (waar nu weinig meer van over is). In 1187 is Tenby aangevallen en belegerd door Welshe strijdkrachten en later nogmaals in 1260 door Llewelyn ap Gruffydd. Een reden om de stadsmuren uit te breiden, waardoor de stad veilig verder kon groeien. In de Engelse Burgeroorlog (1642-1651) is er nog wel zwaar gevochten om de stad. De Royalisten veroverde het kasteel om tien weken later te capituleren aan kolonel Thomas Horton. In Georgiaanse en Victoriaanse tijd bloeide de stad op. Vooral in de laatstgenoemde periode werd het steeds populairder onder toeristen. En dat is het nu nog steeds.

Kaart bezienswaardigheden Tenby

Klik hier als de kaart van Tenby niet zichtbaar is.

Bezienswaardigheden Tenby

Of Tenby nu je hoofdbestemming van je strandvakantie is of dat je er slechts een dag of twee bent op je rondreis, er is redelijk wat te ontdekken. Het wordt ook vaak gebruikt als een stop richting Ierland, de veerdienst Pembroke-Rosslare is op minder dan 30 minuten rijden.

Tenby, Wales, Groot-Brittannië

Haven en kustplaats

Tenby zelf is een zeer pittoresk havenplaatsje. Ideaal dus om lekker rond te lopen en te genieten van de pastel gekleurde huisjes, de vissers in de haven en alles wat er omheen gebeurd. Vanuit de haven vertrekken ook de boten naar Caldey Island, als het tenminste hoog water is. Bij laag water vertrekken ze vanaf Castle Beach. Je kunt heerlijk dwalen door de straatjes en steegjes van het stadje. Echt verdwalen zul je niet zo snel doen, je komt altijd wel weer op doorgaande weg uit. De kleine steegjes zijn zo gebouwd zodat de wind de eventuele vieze lucht weg kan blazen. Dat was vroeger meer nodig dan nu, nu is het vooral een plek voor leuke winkeltjes, brouwerijen, cafeetjes en verrassende Instagramlocaties.

Zandstranden

Tenby heeft niet zomaar één strand, maar wel vier. En wat voor stranden! Zo benoemde de Sunday Times in 2019 Castle Beach tot het beste strand in het Verenigd Koninkrijk.

Harbour Beach en North Beach, Tenby, Wales, Verenigd Koninkrijk

North Beach

Waarschijnlijk het drukste strand van Tenby. Vooral in de zomer liggen hier veel zonaanbidders te genieten. Logisch, want het is een mooi en schoon zandstrand omringd met rotsen en een prachtige zee. Midden op het strand vind je Goskar Rock, een mooi herkenningspunt. Vanaf dit strand zit je zo bij de winkels en cafeetjes in de stad.

Harbour Beach

Vanuit het noordelijke strand ligt er achter de haven nog een kleiner strandje verstopt, het is Harbour Beach. Het ligt daar vrij beschut, wat handig kan zijn als het wat harder waait. Door eb kan het strandje wel groeien, maar hou er dus ook rekening mee dat het ook weer vloed wordt 😉.

Castle Beach

Castle Beach en South Beach, Wales, Groot-Brittannië

Achter de haven ligt een schiereilandje met de overblijfselen van het kasteel van Tenby. Het zal je dan vast niet verbazen dat je Castle Beach aan de andere kant daarvan kan vinden. Vanaf hier loop je tijdens eb naar St. Catherine’s Island of vertrek je met de boot naar Caldey Island. Tijdens vloed is dit een klein strandje.

South Beach

Tijdens eb loop je zo van Castle Beach naar South Beach, wat een groter en minder druk strand is dan de andere stranden. Het ligt iets verder van de stad, maar strekt zich uit over zo’n 2 km. Vanaf hier kijk je uit op Caldey Island en kun je genieten van een mooi schoon strand. Officieel wordt het einde van dit strand nog aangeduid met Penally Beach. Penally Beach is voornamelijk zanderig met wat grind en leidt naar Giltar Point, dat een spectaculair uitzicht biedt op de kustlijn en Caldey Island.

Tenby Stadsmuren en Five Arches Gate

De Middeleeuwse stadsmuren van Tenby zijn zeer goed bewaard gebleven en staan daarom ook op de Britse monumentenlijst als Grade I. De bouw begon al voor 1245 door de familie Marshall, Earls of Pembroke. Het grootste gedeelte is echter van daarna. Na een aanval in 1260 door Llewelyn ap Gruffydd, besefte de toenmalige Earl of Pembroke William de Valence dat de stad beter verdedigd moest worden. Hij bouwde een nieuwe stadsmuur met vier poorten. Later zijn er nog torens bijgebouwd en is de muur tot in de 16e eeuw meermalen verstevigd. In het begin van de 18e eeuw wordt de muur meer als last gezien en worden gedeeltes afgebroken. Voor het best bewaarde deel van de stadsmuur loop je van South Parade naar South Florence Parade. Ooit waren er 24 torens, vandaag de dag staan er nog 6 overeind. Hiervan is de Five Arches Gate het meest indrukwekkend.

St. Mary’s Church

In het centrum van Tenby vind je de St. Mary’s Church. In de 13e eeuw is begonnen met de bouw van deze kerk, waarna het in de 15e eeuw nog ruim is uitgebreid. Het meeste van wat je nu kan zien komt dan ook uit deze tijd, zoals de St Thomas’ Chapel en St Nicholas Chapel. Ondanks dat de kerk niet groot oogt, is het één van de grootste parochiekerken in Wales. Het hoogtepunt van St Mary’s is het prachtig bewerkte koordak, met een cassettenplafond dat versierd is met 75 bewerkte figuren. Zo zie je vissen, loof- en bloemmotieven, een zeemeermin en groteske beesten. Maar ook daarbuiten zijn er een hoop middeleeuwse details te zien wat een bezoekje aan deze kerk waard is.

Meer informatie: stmaryschurchtenby.co.uk

Het Tudor-koopmanshuis

Dit is het oudste huis van Tenby en dus niet voor niets Grade 1 genoteerd op de monumentenlijst. In het Tudor Merchant’s House ontdek je het leven van een succesvolle koopman uit de 15e eeuw. Verdeeld over drie verdiepingen leer je hier meer over het leven uit die tijd. Op de begane grond bevindt zich de winkel van de koopman en de werkkeuken. Op de eerste verdieping was de woonkamer en op de bovenste verdieping de slaapkamers. Vandaag de dag behoort het huis toe tot de National Trust. Zij hebben het huis verder aangekleed met kleurrijke wandkleden en replica Tudor-meubels. Het personeel geeft je helemaal het gevoel terug in de tijd te zijn gegaan.

Meer informatie: nationaltrust.org.uk/tudor-merchants-house

Tudor Merchant’s House Tenby

St. Catherine’s Island

St. Catherine's Island, Tenby, Wales

Soms een eiland, soms niet. Het getijdeneiland St. Catherine ligt aan Castle Beach vast bij laag water, de enige periode dat je het kan bezoeken. Hiervoor moet je wel even klimmen, draag dus goede schoenen, vooral omdat het ook erg glad kan zijn. Het eiland dankt zijn naam aan een klein kapelletje wat er ooit op stond. Deze was toegewijd aan St. Catherine, de patroonheilige van de spinners en wevers. Tijdens de oorlogen tegen Napoleon wilde Groot-Brittannië zich verdedigen, dat deden ze met forten. Zo kwam er ook één in Tenby, bovenop St. Catherine’s Island. Gebouwd tussen 1867 en 1870, maar in 1907 verkocht aan de rijke Windsor Richard, die er een landhuis van maakte. In 1940 moest de familie echter het huis verplicht verkopen vanwege de dreigende oorlog. Na de oorlog kwam het in 1962 weer in private handen en is het omgebouwd tot dierentuin in 1968. Elf jaar later kwam het echter leeg te staan. Vanaf 2017 is het fort geopend voor publiek, en wordt het langzaam in ere hersteld. Bekijk op de dag van je bezoek de Facebookpagina van St. Catherine’s Island om te zien op welke tijden het eiland te bezoeken is.

Meer informatie: saintcatherinesisland.co.uk

Caldey Island

Caldey Island, Wales, Verenigd Koninkrijk

Je kunt het eiland vanaf Tenby zien liggen, maar toch is het nog zo’n 20 minuten varen naar Caldey. De boten vertrekken bij vloed vanuit de haven of bij eb vanaf Castle Beach. De boottocht is al de moeite waard, omdat je zo van het water kan genieten van Tenby en de omgeving. Maar ook het eiland is prachtig. Je kunt er heerlijk wandelen of de gebouwen bekijken/bezoeken. Want Caldey is niet zomaar een eiland, het is namelijk van een groep cisterciënzermonniken uit België. Er staat een abdij die nog steeds wordt gebruikt, en daardoor ook niet te bezoeken is. Maar de Abbey Church en St. David’s church mag je wel bekijken. Net zoals de Old Priory en St. Illtyd’s Church, die ooit toebehoorde tot de benedictijnse monniken die in de middeleeuwen op het eiland woonden. Let wel op tijdens je wandeling over het eiland, wellicht spot je nog een rode eekhoorn.  

Meer informatie: caldeyislandwales.com

Het Pembrokeshire kustpad

Het Pembrokeshire Coast Path is een wandelroute van 299 km langs de kust van Pembrokeshire. Het maakt deel uit van de Wales Coast Path. Het pad loopt dwars door Tenby en je kunt vanaf de stad dus ook een gedeelte lopen. Tenby valt in sectie 15 van Skrinkle Haven naar Amroth (22,5 km). Het drukste stukje van de wandelroute door de mooie stranden en natuurlijk Tenby. Vanaf de kust kun je schiereiland Gower zien liggen, maar ook het Engelse Exmoor.

Meer informatie: pembrokeshirecoast.wales/coast-path en Wales Coast Path

Pembrokeshire Coast Path loopt door Tenby

Tenby Castle

Van Tenby Castle is niet veel meer over, maar vanaf de ruïnes heb je wel een prachtig uitzicht over Tenby. De kleine toren die nog over is van het kasteel, wat ooit door de Noormannen in de 12e eeuw is gebouwd, kan gevonden worden op Castle Hill. Wanneer je de heuvel beklimt kom je nog door een oude kasteelpoort.

Omgeving Tenby

In de directe omgeving liggen natuurlijk bovengenoemde Caldey Island en het Pembrokeshire kustpad, maar als je iets verder gaat, is er nog veel meer te beleven om Tenby. Zoom uit op de Tenby kaart om deze plekken daarop te zien.

Green Bridge & Stacks

De prachtige en ruige kustlijn van Pembrokeshire heeft verschillende pareltjes, waaronder deze natuurlijke rotsboog en rotspijlers. De boog is ongeveer 24 meter hoog en heeft een overspanning van 20 meter. Bovenop de boog groeien nog plantjes waardoor het natuurverschijnsel zijn naam Green Bridge kreeg.

De rotspartij ligt op zo’n 29 km/35 minuten ten westen van Tenby. Let er wel op dat de weg naar de Stack Rocks door een gebied van het leger loopt en op bepaalde tijden afgesloten kan worden voor schietoefeningen. Wil je zeker zijn dat de weg open is, kun je contact opnemen met Castlemartin Range op 0044(0)1646-662367 of Pembroke Visitor Centre op 0044(0)1437-776499.

Green Bridge & Stacks, Wales

Manorbier Castle

Een prachtig gelegen kasteel wat nog in goede staat is omdat het nooit is aangevallen. Het kasteel kent een mooie geschiedenis. De Normandische ridder Odo de Barri kreeg het land van Manorbier, Penally en Begelly als dank voor zijn militaire hulp bij het veroveren van Pembrokeshire na 1093. De oudste gedeeltes van het kasteel dateren uit de 12e eeuw wanneer Odo’s zoon William de Hall Keep bouwt. Het grootste gedeelte van het kasteel wat je nu kan zien is echter uit de 13e eeuw. Naast het kasteel kun je in Manorbier ook genieten van een 13e-eeuwse duiventil, het kerkje en het strand.

Manorbier Castle ligt op zo’n 10 km/15 minuten ten westen van Tenby.

Meer informatie: manorbiercastle.co.uk

Stackpole Estate

Het Stackpole Estate is een landschap wat gedeeltelijk natuurlijk en gedeeltelijk door mensen is gevormd. De dramatische kustlijn heeft Moeder Natuur aangelegd. De Bosherston meren zijn zo’n 150 jaar geleden aangelegd door Sir John Campbell II. Hij liet bomen planten en maakte er het park van wat je nu nog kan zien. De gebouwen uit die tijd zijn echter verloren gegaan toen het park een oefenterrein in de Tweede Wereldoorlog werd. De daken werden gesloopt, waardoor alles wegrotten. De natuur is er echter nog steeds en onder beheer van National Trust. Spot hier otters, wilde vogels en libellen. In juni liggen de meren vol met waterlelies.

Stackpole Estate ligt op zo’n 20 km/30 minuten ten westen van Tenby.

Meer informatie: nationaltrust.org.uk/stackpole

Stackpole Estate, Wales

Colby Woodland Garden

De bossen en tuinen van Colby Woodland Garden zijn ongeveer 3,2 ha. Je vindt er wilde bloemen, maar ook boshyacint, camelia’s, narcissen, magnolia’s en veel prachtige rododendrons. Het gebied bevat ook nog een oude ingang van een mijn, die gesloten was voordat John Colby het in 1790 kocht. Apotheker Samuel Kay kocht de grond in 1870 en toverde het om naar een prachtig gebied. Bezoek ook het zomerhuis, vanwaar je een prachtig uitzicht op zee hebt.

Colby Woodland Garden ligt op zo’n 13 km/20 minuten ten noordoosten van Tenby.

Meer informatie: nationaltrust.org.uk/colby-woodland-garden

Manor Wildlife Park

Met kinderen op pad? Of zelf gewoon dol op dieren? Manor Wildlife Park ligt niet ver van Tenby en heeft dieren zoals de witte neushoorn, stokstaartjes, zebra’s, tapirs, kamelen, maki’s, lama’s en Sumatraanse tijgers. Je zou de dierentuin kunnen kennen van tv-programma Chaos at the Zoo. Tv-presentator en eigenaresse Anna Ryder Richardson laat hierin zien hoe ze het park opnieuw inrichtte in 2008.

Manor Wildlife Park ligt op zo’n 5 km/10 minuten ten westen van Tenby.

Meer informatie: manorwildlifepark.co.uk

Carew Castle and Tidal Mill

Ook wij krijgen wel eens een tip, deze is van onze trouwe volger Gwen. De rijke geschiedenis van Carew Castle omspant meer dan 2000 jaar en vertelt over ridders van het rijk, Elizabethaanse intriges en verwoestingen door de Burgeroorlog. Het westelijke gedeelte is een Normandisch fort, maar het noorden een prachtig Elizabethiaans herenhuis. Je vindt er ook de enige gerestaureerde getijdenmolen in Wales, een Middeleeuwse brug en een 11e-eeuws Keltisch kruis.

Carew Castle and Tidal Mill ligt op zo’n 10 km/15 minuten ten westen van Tenby.

Meer informatie: pembrokeshirecoast.wales/carew-castle/

Bereikbaarheid/parkeren Tenby

Parkeren in Tenby

Tenby is het best te bereiken met de auto. Vanaf Cardiff is dit ruim 150 km en 1 uur en 45 minuten rijden. In Tenby zijn er verschillende parkeervelden, zodat je het centrum kan vermijden. Het meest handige is North Beach Pay and Display Car Park (Gas Ln, Tenby SA70 8AG), vanwaar je langs de zee richting het stadje kan lopen. Ook aan de zuidkant van Tenby ligt een parkeerplek, South Beach Pay and Display Car Park (Battery Rd, Tenby SA70 7EG). Andere minder grote plekken zijn The Green, Tenby Multi-Storey en Salterns. Op al deze plekken zet je je auto voor een paar pond de hele dag neer.

Wanneer je bent het openbaar vervoer hierheen wil heb je een lange (en mooie) zit te gaan. Vanaf het treinstation in Cardiff rijdt Transport for Wales in 3 uur naar Tenby. Of pak de GWR trein naar Swansea en daarna de bus 508 of 112 van National Express naar Tenby. Dit traject duurt ook ongeveer 3 uur.

Meer informatie

Lees hier meer over Wales.


Categorieën:

, ,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Wales

Ben je je reis naar Wales aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Wales.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons
Zoeken