Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: Wat bezielt de Engelsen? – Jochem Wijnands

Gepubliceerd op 4 april 2024 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

We zijn dol op de Engelsen, de humor, de vriendelijkheid en ga zo maar door. Maar begrijpen we ze ook? Want waarom stemden ze toch voor een Brexit? Jochem Wijnands, de Nieuwsgierige Reiziger, probeerde het uit te zoeken op het Hadrian’s Wall Path en schreef zijn ervaringen op in Wat bezielt de Engelsen?

Wat bezielt de Engelsen? van Jochem Wijnands

Wat maakt Engeland Engels? Ons eigenwijze buurland blijft een bron van fascinatie, maar begrijpen we de Engelse eigenlijk wel? Waarom zijn ze uit de EU, hoewel bijna de helft van de Britten het daar niet mee eens was? Is het mogelijk om een land volledig te begrijpen door simpelweg het nieuws te volgen? Jochem Wijnands gaat in Wat bezielt de Engelsen? Op onderzoek uit en doorkruist Engeland van oost naar west. Hij loopt in september 2022 langs de Romeinse muur van Hadrianus die Groot-Brittannië symbolisch in tweeën verdeelt. De oude grens die de barbaren buiten ‘Engeland’ hield. Hij komt in contact met de Engelsen in hun alledaagse omgeving, om een dieper inzicht te krijgen in hun keuze voor de Brexit.

Het boek begint met een kaartje van de plaatsen die genoemd worden (Oeps, een foutje blijft menselijk; Het Engelse Haltwhistle, wat in het geografische hart van Groot-Brittannië ligt, ligt wel opeens in het zuidwesten van Schotland). Daarna krijg je een voorwoord van Aart Aarsbergen, oud-hoofdredacteur National Geographic Nederland en België en een proloog. De hoofdstukken zijn handig chronologisch per dag (en dus per wandelsessie) opgedeeld.

Wat bezielt de Engelsen? – Jochem Wijnands

Jochem Wijnands

De schrijver Jochem Wijnands fotografeert en schrijft al jaren voor reismagazines, waaronder National Geographic. Hij is daarnaast nog ondernemer, spreker en podcast host. Hij reist al sinds zijn jeugd de hele wereld over. Eerst uit luxe, daarna voor werk. Alles onder het mom van de ‘Nieuwsgierige Reiziger’.

Wil je meer informatie over Jochem Wijnands? Kijk op zijn website: www.denieuwsgierigereiziger.nl

Conclusie Wat bezielt de Engelsen?

Voor mij was het boek zeer herkenbaar. Toevallig heb ik vorig jaar Hadrian’s Wall gefietst, waardoor veel plekken me bekend voorkwamen. Ik was alleen meer geïnteresseerd in de forten dan in de mening van de Engelsen. Bij Jochem Wijnands was dit duidelijk andersom (hij heeft wat mooie dingen gemist 😉). Hij heeft nog wel Sycamore Gap boom gezien, al mis ik in het boek dat deze geliefde boom door een vandaal omgehakt is (wellicht lag het boek toen al bij de drukkerij). Ook herkenbaar was de vreemde situatie na de dood van koningin Elizabeth, ook ik was toen in Engeland en zag hoe het land lichtelijk op zijn kop stond.

De schrijver is/was geen kenner van het VK, waardoor zijn bijnaam ‘de nieuwsgierige reiziger’ goed van pas komt. Zo leert hij via kennismakingen, ervaringen en internet het land steeds beter kennen. Als vaste VK-reiziger zorgt dat voor herkenning en soms gegniffel (nee, neem geen Schotse ponden als je naar Engeland gaat!). Hij observeert het land en zijn inwoners met een scherpe, kritische en nieuwsgierige blik. Hij omschrijft het met humor en soms wat dichterlijke vrijheid.

Door de Brexit te combineren met het bewandelen van het Hadrian’s Wall Path geeft het boek een unieke blik op deze kwestie. Geen typisch wandelboek en geen typisch Brexit-boek. Een welkome afwisseling van de twee zorgt voor een lekker leesbaar geheel.

Winactie

We geven een exemplaar van Wat bezielt de Engelsen? van Jochem Wijnands weg via onze Facebookpagina (t/m 28 april 2024) en onze nieuwsbrief (5 april 2023). Dubbel meedoen betekent dubbel kans!

Details Wat bezielt de Engelsen? – Jochem Wijnands

Koop nu het boek Wat bezielt de Engelsen? van Jochem Wijnands op Bol .

Uitgeverij: Uitgeverij Brooklyn
Aantal pagina’s: 240
EAN: 9789492754578
Prijs: € 22,50

Lees meer over boeken over het Verenigd Koninkrijk.

Janie | 2024


Categorieën:

,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Verenigd Koninkrijk

Ben je je reis naar het VK aan het plannen? Of gewoon inspiratie aan het opdoen? Kijk hier voor meer reisinspiratie naar het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken