Home » Typisch Brits » Boekrecensie: God save King Charles – Harry De Paepe

Harry De Paepe werd gevraagd om een boek te schrijven over koning Charles III. Voor de Belgische Anglofiel geen probleem en zo kwam dit voorjaar God save King Charles van Harry De Paepe in de schappen te liggen.

We hebben al veel boeken over Queen Elizabeth mogen recenseren, maar met haar dood en de kroning van Charles is het tijd voor boeken over de nieuwe koning. Maar waarom alleen over Charles III schrijven als hij ook twee voorganger heeft? Harry De Paepe vroeg het zich waarschijnlijk ook af en schreef een boek over Charles I, II en III.

Hij was verbaasd over de keuze van Charles om zijn naam als koning aan te houden, zijn naamgenoten hebben namelijk een nogal opvallende geschiedenis. Niet dat de huidige koning nooit opzien baarde. Dit alles komt langs in het boek God save King Charles.

Charles I, II en III

Zo wist Charles I het voor elkaar te krijgen om de monarchie in het Verenigd Koninkrijk tot val te brengen. Hij is hier zelfs voor onthoofd. Enkele jaren moest het land het zonder koning doen, tot Charles II de plek weer kreeg. Niet dat hij zo’n vlekkeloos bestaan had. Hij is vooral bekend vanwege zijn vele minnaressen, dan valt Charles III nog best wel mee 😉. Ook al heeft deze ook zijn eigenaardige trekjes, en een flinke wensenlijst in zijn bestaan als koning.

Niet alleen de koningen Charles die het tot op de troon hebben gehaald worden besproken. Ook Bonnie Prince Charles, ook een Charles III, heeft een hoofdstuk in het boek. Hij mocht zich echter nooit koning van Groot-Brittannië noemen door zijn nederlaag bij Culloden.

Harry De Paepe

De schrijver mag regelmatig op de Belgische televisie verschijnen vanwege zijn kennis van het Verenigd Koninkrijk, hij is dan ook een bekende Anglofiel.
De Paepe schreef eerder al boeken over het Verenigd Koninkrijk. Zo zijn de boeken Stiff Upper Lips, Sausage, De twee kanten van het Kanaal en Haunted door hem geschreven (al dan niet in samenwerking met iemand anders).

Conclusie God save King Charles

Het boek is, zoals we van Harry De Paepe gewend zijn, makkelijk weg te lezen. Het is luchtig, maar bevat veel feiten en leuke weetjes. Het is een mooi inkijkje in het koningschap vroeger en nu. En natuurlijk ook een mooi portret van de drie koningen Charles.

Het is speels in elkaar gezet, niet eerst Charles I, dan II en dan III, maar de verhalen lopen door elkaar. En toch is dat logisch als je het leest. Het is interessant om te lezen hoe het de eerdere koningen Charles verging. Vooral omdat er veel discussie was/is over het koningshuis nu Charles aan het roer staat.

God save King Charles – Harry De Paepe

Winactie

We geven een exemplaar van God save King Charles van Harry De Paepe weg via onze Facebookpagina (6 juli t/m 4 augustus 2023) en onze nieuwsbrief (4 augustus 2023). Dubbel meedoen betekent dubbel kans!

God save King Charles – Harry De Paepe

Koop nu het boek God save King Charles van Harry De Paepe op Bol.com .
Uitgeverij: Ertsberg
Aantal pagina’s: 160
EAN: 9789464369960
Prijs: € 19,95

Lees meer over boeken met een Britse twist.

Janie | 2023


Categorieën:

,

Tags:

Geschreven door:


Eén reactie op “Boekrecensie: God save King Charles – Harry De Paepe”

  1. Hallo Leon en Janie,

    Leuk jullie reactie op het boek van De Paepe. Wordt hopelijk de band tussen Stuart en Oranje weer wat duidelijker. Kwam die bastaardzoon van K2, James Scott, geboren in Rotterdam, hier in Maastricht tegen als de Duke of Monmouth die samen met d’Artagnan een aanval op Maastricht leidde.
    Ding graag mee naar jullie ex. Van het boek.
    Groet,
    Rob Dijksman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.