Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Engeland » North East England / Noordoost Engeland » Verken Tyne and Wear: industrieel erfgoed en levendige steden

Tyne and Wear, gelegen in het bruisende Noordoost-Engeland, is een regio die bekend staat om zijn rijke industrieel erfgoed en levendige steden. Met zijn historische scheepswerven, indrukwekkende bruggen en culturele bezienswaardigheden trekt het graafschap jaarlijks vele bezoekers. In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis door Tyne and Wear, waarbij we de ligging, het rijke industrieel erfgoed en de levendige steden verkennen.

Newcastle upon Tyne, de grootste stad van graafschap Tyne and Wear

Ligging Tyne and Wear

Tyne and Wear ligt aan de oostkust van Engeland en wordt begrensd door de rivieren de Tyne en de Wear (vandaar de naam). Het omvat steden als Newcastle upon Tyne, Sunderland, Gateshead en South Shields. De regio heeft een strategische ligging, met goede verbindingen naar Nederland. Met zijn ligging aan de kust en nabijheid van prachtige natuurlijke landschappen, biedt het graafschap een gevarieerde en aantrekkelijke bestemming. De regio is ingesloten door de graafschappen Northumberland en County Durham.

De regio is makkelijk te bereiken per boot met DFDS  vanuit IJmuiden, waarbij je zelfs je auto kunt meenemen. Je komt dan aan in South Shields, waarna je met de auto of de bus naar Newcastle of verder kan.

Industrieel erfgoed

Tyne and Wear heeft een rijk industrieel erfgoed dat teruggaat tot de tijd van de scheepsbouw en de kolenmijnen. Bezoekers kunnen historische scheepswerven verkennen, zoals de beroemde Swan Hunter-werven in Wallsend. Daarnaast zijn er iconische bruggen, waaronder de Tyne Bridge en de Gateshead Millennium Bridge, die het verhaal vertellen van de industriële groei en ontwikkeling van de regio.

Tynemouth Priory and Castle met de drone

Levendige steden

Tyne and Wear herbergt levendige steden met een bruisend cultureel leven. Newcastle upon Tyne, de hoofdstad van de regio, biedt een mix van historische en moderne architectuur, evenals een bruisend nachtleven en een bloeiende kunstscene. Sunderland is bekend om zijn maritieme erfgoed en heeft een prachtige kustlijn. Gateshead biedt culturele attracties zoals de BALTIC Centre for Contemporary Art en The Sage Gateshead. South Shields, gelegen aan de monding van de rivier de Tyne, heeft prachtige stranden en een bruisende sfeer.

Bezienswaardigheden Tyne and Wear

De meeste bezienswaardigheden van dit graafschap vind je in Newcastle. Naast het kasteel, een voetbalstadion (St James’ Park) en diverse musea is het ook een ideale uitvalsbasis om deze county verder te ontdekken. Leer meer over deze stad op onze pagina over Newcastle. Wanneer je van het zuiden naar de stad rijdt zie je de Angel of the North al langs de snelweg staan, een icoon in de regio. Vergeet ook de andere stad niet. In Sunderland vind je o.a. The Museum and Winter Gardens en The National Glass.

Het graafschap is ook het begin- of eindpunt van Hadrian’s Wall. Deze Romeinse muur slingert door Noord Engeland en verdedigde Brittannia (het zuiden) tegen de barbaren (vonden de Romeinen) uit het noorden (de Picten/Schotten). In deze regio vind je Segedunum Roman Fort & Museum (Wallsend) en Arbeia Roman Fort & Museum (South Shields). Of leer meer over de muur in het Great North Museum: Hancock in Newcastle.

Bezienswaardigheden kaart

Artikelen over Tyne and Wear